Tα νέα δεδομένα στη ζωή μας, αυτής της μετά covid εποχής, άλλαξαν σίγουρα τις ισορροπίες μας. Mετά από τόσο πρωτόγνωρες και περιοριστικές  συνθήκες σαν αυτές που μας κληρονομήσαμε από την πανδημία, αυτό που έχουμε περισσότερη ανάγκη απ’ όλα, είναι η (επανα)σύνδεση με τον εαυτό μας. Συμφωνείς; Στην αρχή της καραντίνας μπορεί να το προσπαθήσαμε αλλά στη συνέχεια ήταν σα να ακροβατούμε μεταξύ της πραγματικής ζωής και μιας βγαλμένης από σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Yπάρχει τρόπος να συνδεθούμε με το τώρα; Να βγάλουμε το stress από τη ζωή μας; Να συνδεθούμε με τη χαρά; Η δημιουργός του Travelgems και του Mindfulgems, Nίκη Σμύρνη, μαζί με την ομάδα της έχει σχεδιάσει προϊόντα που στοχεύουν στην καταπολέμηση του άγχους, στη συγκέντρωση, στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας, στην ενδυνάμωση και στη συνεργασία. Πρόσφατα μάλιστα η δημιουργία του Mindfulgems προκάλεσε το ενδιαφέρον της Telegraph, εντάσσοντάς το σε σχετικό αφιέρωμα, για ιδέες κι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στο lockdown. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από την ομπρέλα του mindfulness, δηλαδή της φιλοσοφίας του να βρίσκομαι στο τώρα, αποδεχόμενη το τι μου συμβαίνει, δίχως να κρίνω εμένα και τους άλλους. Σύμφωνα λοιπόν με τη Νίκη, αν ενταχθεί το well being στο επιχειρησιακό γίγνεσθαι ανεξαρτήτου μεγέθους εταιρίας, θα αλλάξει η ίδια η κοινωνία και ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας, τις ομάδες στις οποίες εντασσόμαστε, την ίδια την μητέρα γη.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε κι εμείς οι ίδιες, ώστε να έχουμε μια καλύτερη σύνδεση με τον εαυτό μας;

Η συζήτηση με τη Νίκη Σμύρνη ξεκίνησε, περιγράφοντάς μας τις well being πρακτικές που εφαρμόζει η ίδια:

“Καθημερινά, προσπαθώ να κάνω τη πρακτική μου η οποία είναι: ξυπνώ κάθε μέρα πολύ νωρίς, γιατί έχει απόλυτη ησυχία και ειλικρινά το απολαμβάνω, συνήθως ακούω τα πουλιά στα δέντρα γύρω από το σπίτι και νιώθω ευγνωμοσύνη γι’αυτό. Κάθε μέρα πριν κάνω ο,τιδήποτε άλλο, ξεκινώ γράφοντας στο journal μου 3 διαφορετικά πράγματα για τα οποία νιώθω ευγνωμοσύνη. Στη συνέχεια, έχω ένα ημερήσιο στόχο ανάγνωσης βιβλίου και προσπαθώ να τον τηρώ και αμέσως μετά κάνω το πρωινό μου διαλογισμό. Νιώθω υπέροχα μετά από αυτό. Φεύγω για βόλτα με τη Γιόγκι, το σκυλί μου κι έπειτα κάθε μέρα προσπαθώ να τρέχω και να κάνω προπόνηση. Η μέρα φαίνεται αλλιώς, όλα φαίνονται διαχειρίσημα, ακόμα κι αν δεν είναι.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niki Smirni (@nikismirni)

Επαναφορά στο σώμα μας, destress το μυαλό μας και άνοιγμα καρδιάς. Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε;

Η αλήθεια είναι ότι πολύ συχνά όταν βλέπουμε την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις μας ως συνεχή αγώνα, το σώμα μας αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς μας, νιώθουμε το στομάχι μας να σφίγγεται και το κεφάλι μας θολό, γιατί νιώθει ότι πρέπει να ανταποκριθεί, να επιβιώσει και αυτό το εξηγεί χαρακτηριστικά η νευροεπιστήμη. Πολύ συχνά οι ίδιοι λέμε σε ένα φίλο μας όταν είναι πιεσμένος, πάρε μια αναπνοή, ηρέμησε. Άρα τι προτείνουμε; Έλα πίσω στο σώμα σου. Ένας ουσιαστικός τρόπος να έρθουμε στην απόλυτη φυσιολογική λειτουργία του σώματος μας, είναι ο διαλογισμός.

Ο διαλογισμός είναι η προπόνηση του μυαλού μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια συνοχή σε αυτή, καθημερινά, έστω και για λίγο, ή έστω κι αν δεν έχουμε κάθε μέρα ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο είναι να αισθάνεσαι ότι έχεις ανάγκη να έρθεις στο τώρα. Από κει και πέρα, δεν χρειάζεται κάποια εμπειρία ή γνώση για να διαλογιστεί κάποιος.

Εκτιμάται ότι κατά 95%, λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο. Είναι απειροελάχιστες οι στιγμές μέσα στην ημέρα, όπου είμαστε πραγματικά παρόντες στη στιγμή. Η ενσυνειδητότητα σημαίνει ακριβώς αυτό: το να είσαι παρών στο τώρα. Με τον διαλογισμό, ενισχύουμε την ενσυνειδητότητά μας, ώστε να είμαστε παρόντες στη ζωή μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλει εξάσκηση και συχνή πρακτική, δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Ποιες είναι οι πρακτικές που μας βοηθούν να ξεκουραστούμε και να συνδεθούμε με τη χαρά;

Τι ωραία ερώτηση. Πρόσφατα παρακολούθησα το Global Happiness Summit και ακουσα χαρακτηριστικά ότι η “χαρά μαθαίνεται”. Σκέψου ότι το καλοκαίρι προγραμματίζω και ένα retreat μονο για Έλληνες με αυτό το θέμα. Ναι, η θετική προδιάθεση μαθαίνεται, όταν έχω την προσοχή μου στις θετικές στιγμές και κυριάρχα όταν νιώθω ευγνωμοσύνη για τα μικρά τα πράγματα, που δεν περιμένω ότι μπορεί να έχουν σημασία, αλλά τελικά εχουν. Επομένως ευγνωμοσύνη κι αποδοχή στο τι μου συμβαίνει, άρα συνεργασία με τον ιδιο μου τον εαυτό και συνεργασία με τον συνάνθρωπο, είτε είναι στο σπίτι μας είτε στο χώρο εργασίας μας.

Είναι εύκολο να βγω από το μυαλό μου, ν’ αποσυνδεθώ από τις σκέψεις μου και να έρθω στο ΤΩΡΑ;

Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν είμαστε παρόντες στη στιγμή την οποία ζούμε. Είναι αλήθεια συναρπαστικό. Τσεκάρουμε το κινητό μας 80 με 150 φορές την ημέρα.  Ξέρεις ποιο είναι το attention span ενός χρυσόψαρου; Προσπάθησε να μαντέψεις. Είναι περίπου 10 δευτερόλεπτα. Πόσο πιστεύεις ότι είναι το attention span ενός ανθρώπου; Είναι 8 δευτερόλεπτα, δηλαδή είναι χειρότερο από ένα χρυσόψαρο.

Ξέρουμε από τη δική μας εμπειρία ότι το να είμαστε παρόντες στη στιγμή, μας κάνει πολύ καλύτερους σε ό,τι κι αν κάνουμε. Μας κάνει καλύτερους στις σχέσεις μας και στη δουλειά μας. Φαίνεται ότι είμαστε παρόντες κατά το μισό της ζωής μας, περίπου 47% των στιγμών μας το μυαλό μας είναι απόν και σκέφτεται κάτι άλλο.

Το σημαντικότερο απ όλα, είναι πάντοτε ν ακούς την καρδιά σου. Να επικεντρώνεσαι στην παρούσα στιγμή την οποία ζεις, χωρίς να σκέφτεσαι το μέλλον ή το παρελθόν. Να είσαι παρατηρητικός σε αυτό που σου συμβαίνει αυτή ακριβώς τη στιγμή. Ακόμα κι αν το μυαλό σου ταξιδεύει, παρατήρησέ το, παρατήρησε τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου. Παρατήρησε το πού σε οδηγεί το μυαλό και η καρδιά.

Μου μιλά το σώμα μου; Πώς μπορώ να το ακούσω και να το αγαπήσω;

Το σώμα μας επικοινωνεί τα συναισθήματα που νιώθουμε και καθώς τα συναισθήματα μας μας κινητοποιούν, μας δίνουν “σήμα” μέσα από το σώμα μας.

Ποιες είναι οι mindful τροφές που θρέφουν σώμα και μυαλό και πώς τις απολαμβάνουμε;

Γενικά είναι σημαντικό να είμαστε ενσυνείδητοι στον τρόπο που επιλέγουμε τις πρώτες ύλες, να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες των τροφίμων και βέβαια να μαγειρεύουμε με αγάπη σε αυτό που θα δώσουμε σε εμάς και τους αγαπημένους μας. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι το φαγητό είναι ιεροτελεστία. Όταν δεν τρώμε μπροστά σε μια οθόνη, αλλά δημιουργούμε το κατάλληλο πλαίσιο για την ώρα του φαγητού μας, δίνουμε σημασία σε εμάς! Γινόμαστε εμείς ο επίσημος καλεσμένος μας και προσέχουμε τον εαυτό μας.

Με ποιους τρόπους – εκτός του ύπνου – μπορούμε να ξεκουραστούμε;

Με σημαντικές παύσεις, έστω και ολιγόλεπτες, μέσα στην ημέρα. Με συναντήσεις με φίλους έστω και σε ένα πάρκο, με μια βόλτα με το κατοικίδιό μας, με ένα βιβλίο, με ο,τιδήποτε μας συναρπάζει και μας ανοίγει το μυαλό. Ας ακούσουμε τι θελουμε και ας το απολαύσουμε άμεσα.

 

H Nίκη είναι η δημιουργός του travelgems & του mindfulgems. Εχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 χώρες, είναι μέντορας σε εφήβους και νέους και νέες γυναίκες επιχειρηματίες, μαμά δίδυμων αγοριών και πρόσφατα έγινε εκπρόσωπος του οργανισμού Global Wellness Institute. Με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια στο χώρο του στρατηγικού μάρκετιγκ, στον τομέα των FMCG & υπηρεσιών, είναι γνωστή για πολλά innovative projects και για επιτυχημένες “ιστορίες marketing”, συνεισφέροντας ενεργά στην ανάπτυξη μεγάλων brands τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι φοιτήτρια inner MBA, NYU, με στόχο να πάρει το πτυχίο της ως mindful leader, κατέχει Master degree σε International Marketing του University of Strathclyde και είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ, τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ειδίκευση Μάρκετιγκ. Το “motto” της: :” να σκέφτεσαι με την καρδιά και να δρας με το μυαλό σου τώρα”.

To Travelgems είναι εταιρία ταξιδιών wellbeing, ύστερα από 20 χρόνια καριέρα σε μεγάλα corporate περιβάλλοντα. Σκοπός της είναι να βοηθά τους ταξιδιώτες να έχουν αυθεντικό χαμόγελο. Όλα τα projects βασίζονται σε τρεις πυλώνες: Στην εκπαίδευση, στην εξέλιξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και τέλος στην ενσωμάτωση όσων έχουμε μάθει στην καθημερινότητά μας. Ακολουθώντας λοιπόν το σκοπό μας και βασιζόμενοι στους τρεις πυλώνες μας, η Νίκη κατάλαβε ότι ειδικά οι εργαζόμενοι πλήττονται σημαντικά αυτήν την περίοδο. Αξιοποιήσαμε την γνώση και εμπειρία, αλλά και το πάθος μας για το wellbeing, και δημιουργήσαμε to mindfulgems.

To Mindfulgems προσφέρει υπηρεσίες wellbeing στο σύνολο ενός οργανισμού. Ο σκοπός του είναι να γίνει ο μοχλός κινητοποίησης του επιχειρηματικού κόσμου προς το wellbeing. Η ομάδα του θέλει να χτίσει το κατάλληλο υπόβαθρο, προς αυτό το δρόμο, δημιουργώντας ιδέες και συνέργειες που θα ενεργοποιήσουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς stakeholders του κάθε οργανισμού.

Το mindful well-being mentality στην επιχειρηματική καθημερινότητα εκφράζεται και καθοδηγείται από το leadership, στο οποίο εντάσσονται εκτός των CEOs, οι C-level executives και to HR. Όλοι έχουν ευθύνη να αποτελέσουν το μοντέλο συμπεριφορών που θα μειώνει το στρες και θα ενδυναμώνει τους ανθρώπους, θα βοηθά τις ομάδες να συνεργάζονται, να δημιουργούν όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής – ειδικά όταν η εργασία γίνεται remotely – και φυσικά θα προάγει την ενσυνείδητη στάση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Οι ειδικοί που συνεργάζονται με το Mindfugems είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, με χρόνια εμπειρία και ευθύνη για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η βασική μας επιστημονική ομάδα είναι η Ειρήνη Καραγιάννη και ο Γιάννης Χοϊμές, οι υπέροχοι ψυχολόγοι δάσκαλοί μου, με πάνω από 40.000 ώρες μαθημάτων αυτογνωσίας, η Χριστίνα Κωστάρα, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος με δίπλωμα M.Sc (Medical Science) στην Ανθρώπινη Διατροφή και εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η Ιωάννα Λαουμτζή, personal trainer και δημιουργός του IL Exclusive Fitness και ο Κωνσταντινος Χαραντινιώτης Well-being Mentor & Coach – Δάσκαλος Γιόγκα και Διαλογισμού.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below