Το αντίδοτο σε έναν συνεχώς πιεστικό, πολυάσχολο και αβέβαιο κόσμο, λένε πως βρήκαν ειδικοί. Σύμφωνα με τον αρθογράφο ευεξίας και υγείας του Brain Matters, Richard Sima, αυτό δεν είναι άλλο από τα “joy snacks” ή στα ελληνικά «σνακ χαράς».

Νέα έρευνα δείχνει ότι η εύρεση και η απόλαυση αυτών των «ψηγμάτων» χαράς μπορεί να είναι ένας τρόπος συνεχούς καλλιέργειας μιας καλής, ουσιαστικής ζωής. Δίνοντας την πρέπουσα σημασία στις καθημερινές, ευχάριστες στιγμές και εμπειρίες, μπορούμε να μετατρέψουμε μια κατά τα άλλα μουντή στιγμή σε κάτι πιο ουσιαστικό και χαρούμενο.

«Γεύμα με έναν συνάδελφο. Η βόλτα του σκύλου. Το μήνυμα σε έναν φίλο. Η στιγμή που παρακολουθείς την αγαπημένη σου εκπομπή ή τρως ένα γευστικό γεύμα. Το τηλεφώνημα τη μαμά σου. Απλώς η παρέα με τους φίλους ή την οικογένεια σου, είναι μερικά “σνακ χαράς”», αναφέρει το σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στη Washington Post.

«Δεν είναι αυτά τα μεγάλα πράγματα που δημιουργούμε οι ίδιοι στο μυαλό μας που φέρνουν την ευτυχία, αλλά όλες οι μικρότερες καθημερινές εμπειρίες που μας δίνουν νόημα», σημειώνει ο Joshua Hicks, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behavior, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άτομα σε πολλαπλά πειράματα, ανέφερε ότι η εκτίμηση των εμπειριών της ζωής ενός ατόμου ή η βιωματική εκτίμηση είναι ένας άλλος ισχυρός τρόπος για να αποκτήσει η ζωή μας νόημα και επομένως να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αφηγηθούν την πιο ουσιαστική εμπειρία που είχαν την περασμένη εβδομάδα, οι περισσότεροι δεν αναφέρθηκαν σε έναν μεγάλο τους στόχο που πραγματοποιήθηκε, αλλά σε κάτι πιο απλό και συνηθισμένο που ξεχώρισαν, όπως το να έχουν μια ευχάριστη συζήτηση ή να περιτριγυρίζονται από τη φύση.

«Η ουσία δεν βρίσκεται μόνο στο νόημα που δίνουμε στα πράγματα και τις καταστάσεις στο κεφάλι μας, αλλά στο να βρούμε το νόημα που ήδη υπάρχει γύρω μας. Αν για παράδειγμα, απολαμβάνουμε ένα ηλιοβασίλεμα και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι πως όταν πέσει ο ήλιος θα κάνει κρύο, τότε οι ίδιοι κλέβουμε τη χαρά από τον εαυτό μας. Είναι σαν να τη “σκοτώνουμε”», σημείωσε ο υπεύθυνος της μελέτης και ψυχολόγος,  Philip Watkins.

Ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βρείτε και να απολαύσετε «σνακ χαράς» στην καθημερινότητά σας

Συντονιστείτε με τις ευχάριστες εμπειρίες της ρουτίνας σας, όπως την πρώτη γουλιά του πρωινού καφέ σας

Θυμηθείτε ποια ήταν η πράξη που κάνετε την περασμένη εβδομάδα και σας έκανε να νιώσετε ευγνωμοσύνη ή ευτυχία και ηρεμία. Χαμογελάτε ήδη; Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτές οι στιγμές είναι οι πιο απλές και καθημερινές.

Μοιραστείτε τη χαρά σας

Έρευνες που έγιναν σε ζευγάρια, δείχνουν πως εκείνα που απολαμβάνουν τις μικρές στιγμές και γιορτάζουν την καθημερινότητα, χωρίς να εστιάζουν αποκλειστικά στις μεγάλες επετείους, χτίζουν πιο σταθερές και ουσιαστικές σχέσεις.

Η ευγνωμοσύνη «χτίζει» τη χαρά

Όσο πιο ευγνώμονες είμαστε για όσα έχουμε τόσο πιο χαρούμενοι και γεμάτοι νιώθουμε. Μπορείτε να καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη, γράφοντας στο ημερολόγιό σας όλα εκείνα για τα οποία νιώθετε ευγνώμονες κάθε μέρα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below