Ο καρκίνος είναι μία από τις τρεις κύριες αιτίες στις οποίες οφείλονται εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι γυναικών ανά τον κόσμο. Παρά την πρόοδο της επιστήμης, τόσο εντός εργαστηρίου, όσο και εντός χειρουργείου, οι καθυστερήσεις στη διάγνωση της νόσου είναι μεγάλες και γι’ αυτό ευθύνεται η ανισότητα των φύλων και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με μία πολύ σημαντική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εγνωσμένου κύρους ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η έρευνα που συμπεριέλαβε στα αντικείμενα μελέτης της γυναίκες από 185 χώρες, πράγμα που την καθιστά την πιο εμβριθή στον τομέα της μέχρι σήμερα, κατέληξε σε πολύ σοβαρά συμπεράσματα σχετικά με το πώς η ανισότητα συνεπάγεται τη μη έγκαιρη διάγνωση και, συνακόλουθα, τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ασθένειας. Ο καρκίνος του πνεύμονα και του παχέος εντέρου μπορεί να είναι οι δύο βασικοί τύποι καρκίνου που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους ανά τον κόσμο, η έρευνα όμως έδωσε έμφαση στον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, ακριβώς για να διακριβώσει το πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες από το εκάστοτε σύστημα υγείας για δύο τύπους καρκίνων εκ των οποίων μόνο ο ένας – κι αυτός σπάνια – μπορεί να εκδηλωθεί σε άνδρα.

Η επιτροπή που επεξεργάστηκε τα στοιχεία που της εισέφεραν ειδικοί επιδημιολόγοι, ογκολόγοι, αλλά και κοινωνικοί επιστήμονες αποφάνθηκε ότι οι επιπτώσεις της πατριαρχικής οργάνωσης της κοινωνίας πάνω στις γυναίκες που χρίζουν διάγνωσης και θεραπείας δεν έχουν εκτιμηθεί όσο πρέπει. Αυτό δήλωσε η Dr. Ophira Ginsburg, σύμβουλος στο Διεθνές Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, που ασχολείται με την προώθηση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, για να συμπληρώσει:

«Παγκοσμίως δίνεται έμφαση στη γυναικεία υγεία κυρίως από την πλευρά της αναπαραγωγής και της μητρότητας, κάτι που συμβαίνει εξαιτίας των περιορισμένων αντιλήψεων που  κυριαρχούν σχετικά με την αξία και τους ρόλους της γυναίκας σε μία κοινωνία, ενώ στο ζήτημα του καρκίνου των γυναικών δε δίνεται ιδιαίτερη σημασία».

Οι ανισότητες των φύλων παρεμποδίζουν παράλληλα και τις γυναικείες καριέρες στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο, αλλά και για στη χάραξη κοινωνικής πολιτικής σχετικά με τη νόσο, πράγμα που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: Αν οι γυναίκες δεν ασχοληθούν με την ασθένεια που τις απειλεί, τότε δε βρίσκεται κάποιος άλλος να ερευνήσει το αντικείμενο και να συλλέξει νέες πολύτιμες πληροφορίες που θα τις βοηθήσουν να διαγνωστούν έγκαιρα.

Σύμφωνα με την Dr. Ginsburg, η επιτροπή που δημιουργήθηκε για τη μελέτη του συγκεκριμένου ζητήματος θα ρίξει φως στις ανισότητες των φύλων και θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει το κοινό, ώστε η φεμινιστική προσέγγιση της ασθένειας να είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο θα χαρακτούν όλες οι πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου στις χώρες που θα υιοθετήσουν τα συμπεράσματα της έρευνας.

Μία ακόμα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Lancet Global Health αποκάλυψε ότι το 2020 περίπου 1,5 πρόωροι θάνατοι γυναικών σε ηλικία κάτω των 70 ετών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν οι γυναίκες είχαν σωστή ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις των ουσιών και διαφόρων άλλων παραγόντων στην υγεία τους. 800 χιλιάδες γυναίκες θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο, αν υπήρχε το κατάλληλο σύστημα ενημέρωσης και δεν πραγματοποιούσε π.χ. στη Μεγάλη Βρετανία, εξειδικευμένες εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού μόλις το 1/5 των γυναικών.

«Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα οι κυβερνήσεις να διαμορφώσουν πολιτικές με βάση το φύλο και να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με παράγοντες όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της πιο πάνω επιτροπής, Dr. Isabelle Soerjomataram.

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες δηλώνουν απερίφραστα ότι το φύλο πρέπει να λαμβάνεται άμεσα υπόψη όταν ένας άνθρωπος ζητάει ιατρική βοήθεια (όπως συμβαίνει και με την φυλοειδική ιατρική) και πιέζουν από τη δική τους θέση ώστε να πραγματοποιηθούν οι σχετικές απαραίτητες αλλαγές του συστήματος υγείας

 

με πληροφορίες από το theguardian.com

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below