Μια δημοσκόπηση του 2020 βρήκε ότι το 61% των ανθρώπων άνω των 65 ετών που ανησυχούν ότι μπορεί να πάσχουν από κατάθλιψη δεν ζητούν θεραπεία και το 1/3 πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνο του. Η πολύ συχνή αυτή θεώρηση μπορεί να κάνει πολλούς να υποφέρουν χωρίς λόγο από μια θεραπεύσιμη ασθένεια.

«Η κατάθλιψη φέρει ένα στίγμα, ειδικά στους ηλικιωμένους, που δεν μπορούν να παραδεχθούν ότι έχουν πρόβλημα. Πρόκειται, όμως, για ένα συχνό και θεραπεύσιμο πρόβλημα, γι’ αυτό και οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι και δεν χρειάζεται να υποφέρουν στη σιωπή», εξηγεί η Δρ. Caroline Bader, γηριατρική ψυχίατρος στο Νοσοκομείο McLean που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Αναζητώντας θεραπεία

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και να μην τα αγνοήσουμε. «Μιλήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε αν τα συμπτώματα της κατάθλιψης έχουν προκαλέσει πρόβλημα στη ζωή σας και πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια. Έπειτα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας κάνει διάγνωση και να χορηγήσει αντικαταθλιπτικά, αν το κρίνει απαραίτητο», προτρέπει η Δρ. Bader.

Tα σημάδια

Αν βιώνεις πολλά από τα παρακάτω τις περισσότερες ημέρες για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μπορεί να έχεις κατάθλιψη και να πρέπει να αναζητήσεις βοήθεια:

  • Έλλειψη απόλαυσης από αγαπημένες δραστηριότητες
  • Επίμονα άσχημα ή «κενή» διάθεση
  • Αύξηση στα αισθήματα βαρεμάρας και απάθειας
  • Κόπωση ή απώλεια ενέργειας
  • Ανησυχία ή ευερεθιστότητα
  • Αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος
  • Αισθήματα απελπισίας ή απαισιοδοξίας
  • Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων
  • Ακούσια αύξηση ή απώλεια βάρους
  • Τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισης συμπτωμάτων

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσεις για να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη

Κάνε μικρές αλλαγές. Προσθέτοντας μια τακτική οργάνωση στην καθημερινή σου ζωή μπορείς να απομακρύνεις ή ακόμα και να θεραπεύσεις κάποια κοινά συμπτώματα. «Δεν χρειάζονται τεράστιες αλλαγές. Μικρές τροποποιήσεις μπορούν πολλές φορές να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα», εξηγεί η Δρ. Bader.

Για παράδειγμα, θέσε ως προτεραιότητα την καθημερινή άσκηση (έστω και 10 λεπτά περπάτημα), ασχολήσου με τον εθελοντισμό, συμμετείχε σε κοινωνικές ομάδες. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλα αυτά είναι εφικτά, ώστε να είναι μεγαλύτερο το αίσθημα του σκοπού.

Δοκίμασε την ενσυνειδητότητα ή τον διαλογισμό. Οι πρακτικές αυτές σε μαθαίνουν να διαχειρίζεσαι το στρες που μπορεί να οδηγήσει ή να επιτείνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ανακάλυψε τη διαδικτυακή ψυχοθεραπεία. Η πανδημία έχει οδηγήσει σε άνθιση της τηλεϊατρικής και ειδικά της online ψυχοθεραπείας. «Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι για πολλούς μια θετική εμπειρία και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που πυροδοτούν τα συμπτώματα. Επιπλέον, η προσέγγιση αυτή μπορεί να αποτελέσει επιλογή και άνδρες που είναι πιο διστακτικοί να κάνουν θεραπεία δια ζώσης». Ρώτα τον γιατρό σου να σου συστήσει έναν ειδικό ψυχικής υγείας και ζήτα διαδικτυακές συνεδρίες. Αν ο θεραπευτής δεν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, ρώτα τον για συνεργάτες του που το κάνουν.

Πηγή: ygeiamou.gr 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below