Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αν μας ζητούσαν να φανταστούμε κάποιον που κινδυνεύει από καρκίνο του πνεύμονα σίγουρα θα σκεφτόμασταν έναν άντρα καπνιστή. Όμως τα νέα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η νόσος όχι απλώς δεν έχει φύλο αλλά πλέον, τουλάχιστον στις νεότερες ηλικίες, εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες (American Cancer Society, Οκτώβριος 2023), πολλές από τις οποίες μάλιστα δεν υπήρξαν ποτέ καπνίστριες.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε τέσσερις γιατρούς, επιζήσασες και ηγέτιδες στον αγώνα κατά της νόσου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (04/02) να μοιραστούν μαζί μας ό,τι νεότερο από το ιατρικό μέτωπο και συμβουλές από την πολύτιμη εμπειρία τους. Η Κορίνα Πατέλη Bell, πρόεδρος της FairLife L.C.C., μετά τον θάνατο του συζύγου της, Simon, από καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020, σε ηλικία μόλις 57 ετών, ίδρυσε τον πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικό φορέα που ασχολείται αποκλειστικά με τη νόσο. Έκανε, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, «την απώλεια σπόρο αγάπης, ενσυναίσθησης, δύναμης και ουσιαστικής βοήθειας».

Δεδομένης της προσωπικής εμπειρίας σας από τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως τον ζήσατε μέσα από τον σύζυγό σας, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες και ελλείψεις που αντιμετωπίσατε στη διάρκεια του οικογενειακού αγώνα σας, αυτές που σας οδήγησαν στην ίδρυση της FairLife L.C.C.;

«Η εμπειρία που βιώσαμε – εγώ και τα δύο ανήλικα παιδιά μας – σε όλη τη διαδρομή, από τη διάγνωση μέχρι το τέλος, με έκανε να επαναπροσδιορίσω τη ζωή και τους στόχους μου και να υλοποιήσω τη δική του επιθυμία. Έτσι, μαζί με μια ομάδα ανθρώπων που έζησαν από κοντά την ιστορία μας, ιδρύσαμε τη FairLife L.C.C.

»Μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στον Simon (απώλεια βάρους, βήχας, πόνος στη μέση και στην πλάτη) και μια λανθασμένη διάγνωση από παθολόγο τον Ιούνιο του 2019, ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε. Δύο μήνες αργότερα, ήρθε η διάγνωση με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα και ξεκίνησε ένας ανελέητος αγώνας. Να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, να αντέξουμε ψυχολογικά, να βρούμε κλινικές μελέτες ή πιο σύγχρονα φάρμακα που θα του έδιναν παράταση ζωής.

«Μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στον Simon (απώλεια βάρους, βήχας, πόνος στη μέση και στην πλάτη) και μια λανθασμένη διάγνωση από παθολόγο τον Ιούνιο του 2019, ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε. Δύο μήνες αργότερα, ήρθε η διάγνωση με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα».

»Αντίπαλοί μας δεν ήταν μόνο η ασθένεια αλλά και μια σειρά από ανυπέρβλητα εμπόδια.

»Μετά από χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπεία, παρενέργειες και μεταστάσεις, μάθαμε ότι η μόνη προοπτική και ελπίδα βρίσκονταν σε μια νέα, καινοτόμο θεραπεία, την οποία θα μπορούσε να λάβει μόνο μέσω της συμμετοχής του σε κλινική μελέτη που δεν έτρεχε στην Ελλάδα και είχε κλείσει στην Ευρώπη. Εν μέσω πανδημίας, ξεκίνησε μια Οδύσσεια για να πάρει το φάρμακο. Προσπαθήσαμε, μετά από ειδική άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να ταξιδέψουμε στην Αμερική. Το ραντεβού ακυρώθηκε δύο φορές λόγω γραφειοκρατίας και ταξιδιωτικών περιορισμών και το αίτημά μας να λάβει την αγωγή στην Ελλάδα απορρίφθηκε, παρόλο που η χώρα μας έχει εξαιρετικούς γιατρούς και την υποδομή να παρακολουθήσει τον ασθενή.

»Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες μας, ο Simon έφυγε από κοντά μας, τον Αύγουστο του 2020.

»Ο Simon ήταν πρώην καπνιστής, είχε διακόψει το τσιγάρο 12 χρόνια πριν. Είναι αλήθεια πως αγνοούσαμε την ενδεδειγμένη εξέταση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο – την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT). Αγνοούσαμε και το γεγονός πως, λόγω ηλικίας και ως πρώην καπνιστής, ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Αγνοούσαμε και την συμπτωματολογία του καρκίνου του πνεύμονα. Μια καλύτερη ενημέρωση θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο.

«Αγνοούσαμε την ενδεδειγμένη εξέταση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο – την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT). Αγνοούσαμε και το γεγονός πως, λόγω ηλικίας και ως πρώην καπνιστής, ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

»Ο σύζυγός μου δυστυχώς δεν τα κατάφερε, όμως εμείς θέλουμε μέσα από την FairLife να είμαστε δίπλα στον επόμενο ασθενή και να τον βοηθήσουμε να τα καταφέρει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές πληροφόρησης για τους συμπολίτες μας και να απαλλαγούμε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι φροντιστές ασθενών στην Ελλάδα.

»Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να προφέρει την ελπίδα κι εμείς εργαζόμαστε καθημερινά για να έχουν όλοι και όλες έγκαιρη ενημέρωση και ίσες ευκαιρίες».

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της FairLife και μέσα από ποιες δράσεις προσπαθείτε να τους πετύχετε;

«Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει ένας σκληρός και συχνά απρόβλεπτος αντίπαλος. Τα νούμερα είναι αμείλικτα, καθώς κάθε ώρα ένας συνάνθρωπός μας χάνεται στην Ελλάδα από τη νόσο. Επειδή λοιπόν δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε, βασικός μας στόχος είναι η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου – με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας – στο εθνικό σύστημα υγείας και η δωρεάν και απρόσκοπτη παροχή του σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε όλους και όλες. Παράλληλα, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τη σημασία της πρόληψης, την αναγκαιότητα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών και φροντιστών, την αξία του μοριακού ελέγχου, των κλινικών μελετών και της ισότιμης πρόσβασης σε νέες καινοτόμες θεραπείες.

»Όταν νόσησε ο Simon, κατάλαβα ότι γενικά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα συνοδεύει ένα στίγμα, ιδίως για τους καπνιστές και τους πρώην καπνιστές. Η εξάλειψή του αποτελεί για εμάς προτεραιότητα, διότι επηρεάζει άμεσα τη χρηματοδότηση της έρευνας αλλά και την υποστήριξη των ασθενών.

«Βασικός μας στόχος είναι η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου – με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας – στο εθνικό σύστημα υγείας και η δωρεάν και απρόσκοπτη παροχή του σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

»Πάντα ανοιχτοί σε πρωτοβουλίες με βάση νέα δεδομένα και νέες ανάγκες που προκύπτουν, μιλάμε για την υγεία του πλανήτη ως προϋπόθεση για την υγεία των πνευμόνων μας, βάζοντας στην ατζέντα του φορέα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής ουδετερότητας.

»Εργαζόμαστε πάνω σε όλους αυτούς τους πυλώνες. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι, ως εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, προωθούμε διεθνείς εκστρατείες («Get Checked», «Close The Care Gap», «Stigma»), οργανώνουμε δικές μας επικοινωνιακές δράσεις (νεανικές αντικαπνιστικές εκστρατείες, ημερίδες, webinars, Ασκληπιεία εν δράσει), προσφέρουμε δωρεάν, πανελλαδική ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ασθενείς και φροντιστές (πρόγραμμα BREATH, γραμμή ενημέρωσης 11157) και έγκυρη, ολοκληρωμένη πληροφόρηση για όλες τις πτυχές του καρκίνου του πνεύμονα (ψηφιακή, ενημερωτική βιβλιοθήκη «Μαθαίνω Ενεργώ Ελπίζω»).

»Έχοντας πλέον καταλάβει πόσο πολλή δουλειά πρέπει να γίνει για τον καρκίνο του πνεύμονα, αξιοποιούμε συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κινητοποιούμε επιστήμονες, Πολιτεία, φαρμακοβιομηχανία και οργανώσεις ασθενών για να αντιμετωπίσουμε μαζί και πολύπλευρα αυτό το μεγάλο κοινωνικό θέμα δημόσιας υγείας».

«Όταν νόσησε ο Simon, κατάλαβα ότι γενικά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα συνοδεύει ένα στίγμα, ιδίως για τους καπνιστές και τους πρώην καπνιστές. Η εξάλειψή του αποτελεί για εμάς προτεραιότητα, διότι επηρεάζει άμεσα τη χρηματοδότηση της έρευνας αλλά και την υποστήριξη των ασθενών».

Ποιοι παράγοντες κινδύνου συνδέονται σήμερα με τον καρκίνο του πνεύμονα; Το κάπνισμα παραμένει ανάμεσα στους βασικούς σήμερα, που φαίνεται να μειώνονται τα ποσοστά του;

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στον κόσμο. Οι καπνιστές αλλά και οι πρώην καπνιστές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς το κάπνισμα είναι πράγματι η βασική αιτία εμφάνισης της νόσου. Όμως περίπου το 1/4 των διαγνώσεων δεν συνδέονται με το κάπνισμα.

»Αν και δεν είναι πάντα ξεκάθαρο γιατί κάποια άτομα εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα έναντι κάποιων άλλων, σύμφωνα με την έρευνα, εκτός από τον καπνό του τσιγάρου, άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το ραδόνιο, ο αμίαντος και άλλες καρκινογόνες ουσίες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα, η ακτινοθεραπεία, η ηλικία (65 ετών και άνω), το ιστορικό πνευμονοπάθειας, η διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

«Εκτός από τον καπνό του τσιγάρου, άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το ραδόνιο, ο αμίαντος και άλλες καρκινογόνες ουσίες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα, η ακτινοθεραπεία, η ηλικία (65 ετών και άνω), το ιστορικό πνευμονοπάθειας, η διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας».

»Η έρευνα μάς δίνει συνεχώς περισσότερα στοιχεία για τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της νόσου καθώς και επιπλέον τρόπους για να μειώσουμε τον κίνδυνο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όποιος έχει πνεύμονες, δυνητικά μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα».

Υπάρχει, ακόμα και σήμερα, η εντύπωση ότι ο καρκίνος του πνεύμονα απειλεί κυρίως τους άντρες. Πώς κατανέμεται στα φύλα; Ισχύει ότι, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, τα κρούσματα είναι πλέον περισσότερα στις γυναίκες;

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος πιο συχνός στις γυναίκες. Το 76% των νέων περιστατικών αναφέρεται σε άνδρες και το 24% σε γυναίκες. Είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι διαγνώσεις στις γυναίκες έχουν αυξηθεί κατά 84% τα τελευταία 40 χρόνια, αν και πάνω από το 50% των γυναικών με καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει καπνίσει ποτέ.

«Οι διαγνώσεις στις γυναίκες έχουν αυξηθεί κατά 84% τα τελευταία 40 χρόνια, αν και πάνω από το 50% των γυναικών με καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει καπνίσει ποτέ».

»Εδώ επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην ομιλία του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, που είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε τον Νοέμβριο, στο 3ο ετήσιο συνέδριο της FairLife L.C.C., ο οποίος τόνισε πως σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα (Οκτώβριος 2023) εμφανίζεται δυστυχώς αύξηση των ποσοστών της νόσου σε νέες γυναίκες 35-54 ετών, την οποία δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν οι επιστήμονες, αντιστρέφοντας ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μειώσεις στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ 2000-2004 και 2015-2019 ήταν μεγαλύτερες στους άνδρες από τις γυναίκες, οδηγώντας σε υψηλότερη επίπτωση στις νέες και μέσης ηλικίας γυναίκες.

»Ας κρατήσουμε λοιπόν πως ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση, μας αφορά όλους και όλες, και πως στις γυναίκες ο καρκίνος δεν είναι μόνο “ροζ” – αναφέρομαι στον καρκίνο του μαστού – αλλά οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένες και ευαισθητοποιημένες απέναντι και στις άλλες μορφές του».

Η εντύπωση ότι ο καρκίνος του πνεύμονα απειλεί κυρίως τους άντρες επηρεάζει, κατά κάποιον τρόπο, την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του σε γυναίκες;

«Η πρώτη λογική απάντηση που μας έρχεται στο μυαλό είναι θετική. Όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε η FairLife L.C.C. από την έρευνα του Global Lung Cancer Coalition για το 2023 αναφορικά με τη στάση του κοινού απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα – έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά σε  29  χώρες, με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες από την καθεμία – οι γυναίκες φαίνεται να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες γύρω από τη νόσο και την πρόληψη. Κάτι που έχουμε διαπιστώσει και μέσα από την καθημερινή μας επικοινωνία, καθώς έχουμε πολλές μαρτυρίες γυναικών οι οποίες έχουν παρακινήσει τους συζύγους τους να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις. Φυσικά τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις γυναίκες κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και πρόληψης, ανεξαρτήτως ηλικίας και ιστορικού καπνίσματος».

«Οι γυναίκες φαίνεται να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες γύρω από τη νόσο και την πρόληψη. Κάτι που έχουμε διαπιστώσει και μέσα από την καθημερινή μας επικοινωνία, καθώς έχουμε πολλές μαρτυρίες γυναικών οι οποίες έχουν παρακινήσει τους συζύγους τους να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις».

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσετε τις μεγαλύτερες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, ποιες θα ήταν αυτές;

«Πράγματι, το 2024 μπορούμε πλέον να μιλάμε για αλματώδη και ελπιδοφόρα πρόοδο στην έρευνα και στην αντιμετώπισή του.

»Έχουμε βελτιωμένες χειρουργικές τεχνικές, βελτιωμένες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές, βελτιωμένες παθολογικές, ογκολογικές τεχνικές και φυσικά τον ολοκληρωμένο μοριακό έλεγχο.

»Η ανοσοθεραπεία άλλαξε τον κόσμο της ογκολογίας. Δημιούργησε νέες ελπίδες, νέες προοπτικές. Άρα η προσδοκία της ανθρωπότητας είναι για εξατομικευμένα φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένους όγκους, ώστε η ανοσοθεραπεία να απευθύνεται σε ακόμα περισσότερους ασθενείς.

«Η ανοσοθεραπεία άλλαξε τον κόσμο της ογκολογίας. Δημιούργησε νέες ελπίδες, νέες προοπτικές. Άρα η προσδοκία της ανθρωπότητας είναι για εξατομικευμένα φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένους όγκους, ώστε η ανοσοθεραπεία να απευθύνεται σε ακόμα περισσότερους ασθενείς».

»Επιπλέον, έχουμε τις στοχεύουσες θεραπείες, όπου με τις νεότερες μοριακές θεραπείες μπορούμε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά μοριακούς στόχους σε μια πολύ σημαντική υποομάδα των ασθενών. Άρα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος βιοδεικτών.

»Στη θωρακοχειρουργική, οι τεχνικές μπορεί να είναι ελάχιστα επεμβατικές με τη χρήση της τεχνολογίας, αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Πλέον υπάρχει η ρομποτική βρογχοσκόπηση και σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι που κάνουν πιο σαφή το στόχο.

»Και ρίχνοντας μια ματιά στο μέλλον, οι νεότερες θεραπείες κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνες που αναστέλλουν τις ογκοπρωτεΐνες και στα αντισώματα που διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα για να καταπολεμήσει τα αντιγόνα του όγκου.

»Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν το ταξίδι κάθε ασθενή.

»Αλλά παρά την εξαιρετική πορεία αναφορικά με τις θεραπείες, ιδανικά αυτό που θέλουμε είναι να προλαμβάνουμε τη νόσο ή τουλάχιστον να μπορούμε να την εντοπίζουμε νωρίτερα.

»Εάν λοιπόν ενεργοποιήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τον προσωπικό γιατρό σε συνδυασμό με τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όλο και περισσότερα κρούσματα θα διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα κερδίζουν την ίαση».

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε όσους είτε νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα είτε έχουν κάποιον οικείο που νοσεί;

«Να ενημερωθούν και να μάθουν περισσότερα για τον δικό τους καρκίνο, γιατί κάθε ένας είναι μοναδικός. Να πάρουν την υγεία τους στα χέρια τους. Και να ενημερώσουν όλη την οικογένεια και τους φίλους για να βοηθήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους. Να μιλήσουν ανοιχτά και να μην αφήσουν τη ζωή να τρέχει, περιμένοντας ένα αύριο που κανείς δεν γνωρίζει. Να συνδεθούν με ομάδες ασθενών και φροντιστών και με φορείς όπως η FairLife και γενικά να μη διστάσουν να πάρουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται και δικαιούνται.

»Ο καρκίνος είναι ένα σύνθετο νόσημα. Δεν είναι μόνο φάρμακα, είναι και μια σειρά από άλλες φροντίδες. Πώς φροντίζουμε ολιστικά έναν άνθρωπο που βιώνει μια ασθένεια απειλητική για τη ζωή του; Με ευαισθητοποίηση και στοχευμένο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του, που περιλαμβάνει και άσκηση και διατροφή και ψυχολογική υποστήριξη.

»Έτσι πρέπει να είναι το πρότυπο της περίθαλψης των ασθενών μας, ώστε να τους βοηθήσουμε να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα».

«Πώς φροντίζουμε ολιστικά έναν άνθρωπο που βιώνει μια ασθένεια απειλητική για τη ζωή του; Με ευαισθητοποίηση και στοχευμένο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του, που περιλαμβάνει και άσκηση και διατροφή και ψυχολογική υποστήριξη».

Πώς μπορεί να υποστηρίξει κάποιος τη FairLife και το έργο της;

«Φέτος κλείσαμε τρία χρόνια από την ίδρυσή της. Το έργο μας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, δίπλα στους ανθρώπους που τον βιώνουν, είναι γεμάτο εμπόδια και καθημερινές προκλήσεις. Όμως νιώθουμε χαρά και ελπίδα, διότι οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται. Ήδη έχουμε στο ενεργητικό μας οκτώ βραβεύσεις για τις δράσεις μας. Το 2024 θα συνεχίσουμε με το ίδιο αμείωτο πάθος να εκπληρώνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει ως υπεύθυνος φορέας απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

»Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, γι’ αυτό κάθε βοήθεια είναι σημαντική. Δυστυχώς δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και η στήριξη των επιμέρους δράσεων προέρχεται από δωρεές και χορηγίες. Όμως το κενό σήμερα αναφορικά με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι τεράστιο. Συζητάμε για ένα νόσημα το οποίο είναι, αν θέλετε, καταλυτικό όχι μόνο σε ιατρική κλινική εικόνα αλλά και στην επιβάρυνση στην κοινωνία συνολικά. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι μέσω του προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης BREATH ωφελήθηκαν άμεσα και έμμεσα πάνω από 3.400 ασθενείς και φροντιστές. Μόνο για τη στήριξη αυτού του προγράμματος χρειάζεται ενημέρωση και συνεργασία πολλών εξειδικευμένων ανθρώπων.

«Συζητάμε για ένα νόσημα το οποίο είναι, αν θέλετε, καταλυτικό όχι μόνο σε ιατρική κλινική εικόνα αλλά και στην επιβάρυνση στην κοινωνία συνολικά. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι μέσω του προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης BREATH ωφελήθηκαν άμεσα και έμμεσα πάνω από 3.400 ασθενείς και φροντιστές».

»Πολύ σημαντική είναι και η εθελοντική βοήθεια, καθώς οι οικονομικοί πόροι του φορέα είναι περιορισμένοι και οι ανάγκες μας πολλαπλές (ανθρώπινο δυναμικό, διοικητικό, νομικό προσωπικό, κ.ά.). Σας καλώ όλους και όλες να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της FairLife LCC, να γνωρίσετε καλύτερα το έργο και τις δράσεις μας και να γίνετε μέρος αυτής της μεγάλης οικογένειας».

Info

Ναπολέοντος 18, 16675, Γλυφάδα, τηλ.: 213 0165784. Γραμμή Ενημέρωσης – FairLine 111 57, fairlifelcc.com. Email: info@fairlifelcc.com

Δείτε το βίντεο για τη συμπλήρωση τριών χρόνων της FairLife L.C.C.:

Διαβάστε επίσης:

H Παθολόγος – Ογκολόγος Έλενα Λινάρδου στο Marie Claire: «Με τις τεράστιες προόδους στην ογκολογική έρευνα, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι ανίκητος»

H πνευμολόγος Ανδριανή Χαρπίδου στο Marie Claire: «Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο όφελος από τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα με την εξέταση LDCT»

Πόλυ Γαϊτάνη: «Να αποφασίσουμε ότι από εδώ και πέρα θα είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας»

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below