Η νέα σχολική σεζόν ξεκίνησε και στο Αφγανιστάν, αλλά με ένα τεράστιο κενό: Τα γυμνάσια και τα λύκεια υποδέχτηκαν μόνο αγόρια. Για την ώρα παραμένει ασαφής η τύχη των κοριτσιών, αν και οι Ταλιμπάν, που βρίσκονται πλέον στην εξουσία, διαβεβαιώνουν ότι θα επιστρέψουν και αυτά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόλις εξασφαλιστεί ένα «ασφαλές περιβάλλον». Κρίνοντας από τους νέους κανόνες στα πανεπιστήμια, όπου οι φοιτήτριες θα διδάσκονται μόνο από γυναίκες καθηγήτριες, αναμένεται να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός φύλων και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όσο, ωστόσο, η τύχη των μαθητριών παραμένει αβέβαιη, στο διαδίκτυο και στον φυσικό κόσμο έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία με το hashtag #WithoutMySisterIwillNotGoToSchool («δεν γυρίζω στο σχολείο χωρίς την αδερφή μου»). Θαρραλέα παιδιά και έφηβοι φωτογραφίζονται κρατώντας πλακάτ με τα οποία διαμαρτύρονται για το νέο καθεστώς.

Σχολική αποχή για τα γυναικεία δικαιώματα

Κάποια αγόρια, μάλιστα, κάνουν πράξη την προειδοποίηση του hashtag, απέχοντας από τα σχολικά μαθήματα: «Σήμερα δεν πήγα σχολείο για να δείξω ότι διαφωνώ με τους Ταλιμπάν και να διαμαρτυρηθώ που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο» δήλωσε ένας μαθητής ονόματι Rohullah, προσθέτοντας: «Οι γυναίκες αποτελούν το μισό της κοινωνίας. Αυτό δείχνει ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει. Δεν θα εμφανιστώ στο σχολείο μέχρι να ανοίξει και για τα κορίτσια».

«Οι γυναίκες αποτελούν το μισό της κοινωνίας. Αυτό δείχνει ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει. Δεν θα εμφανιστώ στο σχολείο μέχρι να ανοίξει και για τα κορίτσια».

Οι Ταλιμπάν μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Αύγουστο είχαν επίσης δηλώσει ότι οι γυναίκες θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Αναφορές όμως μιλούν για πολλές από αυτές που παρέμειναν στο σπίτι – για να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας μόνο εκείνες που δεν ήταν δυνατόν να αντικατασταθούν από άντρες. Πολλές γυναίκες και ανήλικα κορίτσια, μάλιστα, έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να μη στερηθούν τα όνειρά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα κορίτσια της ομάδας ρομποτικής του Αφγανιστάν, που κάποια βρήκαν καταφύγιο στο Κατάρ και άλλα στο Μεξικό.

Δείτε σχετικές αναρτήσεις στα social media:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below