Σε μια χώρα όπου διακυβεύονται ακόμα και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει μια ομάδα γυναικών που όχι απλώς διαπρέπει στις επιστήμες αλλά έχει εκπροσωπήσει την πατρίδα της σε διεθνείς διαγωνισμούς και διακριθεί. Ο λόγος για τη γυναικεία ομάδα Ρομποτικής του Αφγανιστάν, για την τύχη της οποίας υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον δέκα από αυτά τα κορίτσια, ηλικίας 16-18 ετών, κατάφεραν να διασωθούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια στο Κατάρ. «Η Digital Citizen Fund (DCF), η μητρική οργάνωση της ομάδας, χρωστάει βαθιά ευγνωμοσύνη στην κυβέρνηση του Κατάρ για την εξαιρετική υποστήριξή της, καθώς όχι μόνο επιτάχυνε τη διαδικασία έκδοσης βίζας αλλά επιπλέον έστειλε ένα αεροπλάνο, αφού ακυρώθηκαν επανειλημμένως πτήσεις από το Αφγανιστάν» δήλωσε η DCF.

«Νιώθω γεμάτη δύναμη»

Μια εκπρόσωπος της DCF, η Elizabeth Schaeffer Brown, που είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες μεταφοράς των κοριτσιών από τις αρχές του Αυγούστου, όταν διαφαινόταν η νίκη των Ταλιμπάν, φώτισε μια άλλη πτυχή της αποστολής διάσωσης: «Στην πραγματικότητα τα κορίτσια έσωσαν τον εαυτό τους. Αν δεν υπήρχαν η σκληρή δουλειά τους και το θάρρος τους να επιδιώξουν να μορφωθούν, που τα έφεραν σε επαφή με τον κόσμο, θα ήταν ακόμα παγιδευμένα. Πρέπει να συνεχίσουμε να τα υποστηρίζουμε, τόσο τα ίδια όσο και άλλα κορίτσια όπως αυτά». Δυστυχώς, πολλά ακόμα μέλη της ομάδας παραμένουν στο Αφγανιστάν, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν, κάποια στιγμή, να διασχίσουν με τη σειρά τους τα σύνορα.

«Κάθε φορά που φτιάχνω κάτι νιώθω γεμάτη δύναμη, γι’ αυτό συμμετείχα στην ομάδα Ρομποτικής» είπε ένα από τα τυχερά κορίτσια, που κατάφεραν να διαφύγουν, σε δημοσιογράφο του NBC. «Το αεροδρόμιο ήταν γεμάτο κόσμο, αλλά με τη βοήθεια της κυβέρνησης του Κατάρ καταφέραμε να έρθουμε εδώ, να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή μας». Το κορίτσι έβαλε τα κλάματα όταν δέχτηκε μια ερώτηση για τους δικούς του, που έμειναν πίσω στο Αφγανιστάν, ελπίζει όμως κάποια στιγμή να επιστρέψει κοντά τους.

Δες μια συγκινητική συνέντευξη με τα κορίτσια της Ρομποτικής του Αφγανιστάν που διασώθηκαν:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below