Στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά, στη Μητρόπολη Αθηνών, ανάμεσα στους ανθρώπους που μίλησαν για την πολιτικό, η οποία έφυγε πρόωρα από καρκίνο, ήταν και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Στο δυνατό επικήδειό της, με φανερά σπασμένη φωνή από τη συγκίνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασε και στη δύναμη ψυχής της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αλλά και στην ικανότητά της να ενσαρκώνει με αγάπη και αποτελεσματικότητα τους πολλαπλούς ρόλους που επωμίστηκε, ως γυναίκα.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Σακελλαροπούλου: «Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

«Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

Είναι αληθινά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής της. Η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε: «Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

«Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο».

Πρότυπο στον αγώνα για τη γυναικεία ενδυνάμωση, η Φώφη Γεννηματά, για να παραθέσουμε αποσπάσματα από την ομιλία της ΠτΔ: «Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που καθηλώνουν τις γυναίκες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου».

Η κ. Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε τον καρκίνο «μια συνεχή, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά» και αναφέρθηκε στην πρόωρη απώλεια και των δύο γονιών της από την ίδια ασθένεια. Ακόμα όμως και μετά τη δική της διάγνωση, «δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση».

«Ο σύζυγός της, τα τρία παιδιά της εύχομαι να βρουν παρηγοριά για την αβάσταχτη απώλεια» όπως συμπλήρωσε η ΠτΔ για να καταλήξει: «Θα τη θυμόμαστε σαν πρότυπο γενναιότητας, έκανε οίστρο της ζωής το φόβο του θανάτου, μέσα από την οδύνη κατέκτησε την πληρότητα. Την ευχαριστούμε».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below