Η Magdalena Andersson έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σουηδίας, για να παραιτηθεί λίγες ώρες μετά τον διορισμό της. Ο λόγος; Η κομματική παράταξή της εγκατέλειψε τον κυβερνητικό σχηματισμό και το σουηδικό κοινοβούλιο δεν πέρασε ένα σημαντικό νομοσχέδιο που είχε υποστηρίξει.

Απεναντίας, ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο κατά των μεταναστών, το οποίο είχε την υποστήριξη της άκρας δεξιάς της Σουηδίας. Έτσι, η κα Andersson αποφάσισε να παραιτηθεί, όπως εξήγησε κατόπιν στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, η 52χρονη πολιτικός, ηγέτιδα του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, δεν εγκαταλείπει το όνειρο του υπέρτατου αξιώματος αλλά δήλωσε ότι ελπίζει να γίνει ξανά πρωθυπουργός, αυτή τη φορά μιας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί από την παράταξή της.

Η ίδια πρόσθεσε: «Υπάρχει η θεσμική πρακτική όταν ένα κόμμα αποχωρεί από κυβέρνηση συνασπισμού η κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται. Δεν θέλω να ηγούμαι μιας κυβέρνησης της οποίας η νομιμότητα τίθεται υπό αμφισβήτηση».

«Υπάρχει η θεσμική πρακτική όταν ένα κόμμα αποχωρεί από κυβέρνηση συνασπισμού η κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται. Δεν θέλω να ηγούμαι μιας κυβέρνησης της οποίας η νομιμότητα τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Η Magdalena Andersson εκλέχθηκε πρωθυπουργός την Τετάρτη 24/11 σύμφωνα με τον σουηδικό νόμο που έχει ως προϋπόθεση να καταλαμβάνει το αξίωμα κάποιος όταν η πλειοψηφία των βουλευτών δεν ψηφίζουν εναντίον του. Ήταν η πρώτη γυναίκα που καταλάμβανε το αξίωμα στη Σουηδία, σε μια χώρα όπου το δικαίωμα ψήφου έχει παραχωρηθεί στις γυναίκες εδώ και εκατό χρόνια.

Πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, άρχισε την πολιτική καριέρα της το 1996 ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, Goran Persson. Τα τελευταία επτά χρόνια διετέλεσε υπουργός Οικονομικών.

Πριν από τη Magdalena Andersson, η Σουηδία ήταν η μόνη σκανδιναβική χώρα που δεν είχε εκλέξει ποτέ γυναίκα πρωθυπουργό.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below