Η πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Simone Biles, ένα από τα εκατοντάδες θύματα του Larry Nassar, κλήθηκε για νέα κατάθεση, ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, για την υπόθεση που είχε προκαλέσει αίσθηση στις ΗΠΑ και σε όλο τον πλανήτη. Να θυμίσουμε ότι ο αρχίατρος της γυμναστικής ομοσπονδίας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη σεξουαλική κακοποίηση περίπου 250 γυναικών και ανήλικων κοριτσιών. Όμως οι έρευνες συνεχίζονται, μετά από καταγγελίες των θυμάτων σχετικά με τον τουλάχιστον αμφιλεγόμενο χειρισμό της υπόθεσης από το FBI.

«Κατηγορώ τον Larry Nassar, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα που επέτρεψε και διαιώνισε την κακοποίηση», δήλωσε η κορυφαία αθλήτρια και πρόσθεσε: «Αν αφήσεις τον δράστη να κάνει κακό σε παιδιά, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές». Η ίδια έθεσε το ερώτημα: «Πόσα αξίζει ένα μικρό κορίτσι;».

«Κατηγορώ τον Larry Nasser, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα που επέτρεψε και διαιώνισε την κακοποίηση».

Η Biles ήταν μία από τις τέσσερις αθλήτριες που κατέθεσαν στη Γερουσία. Μια άλλη, η Aly Raisman, επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας γυμναστικής που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016, υποστήριξε ότι έξι χρόνια αφού είχε καταγγείλει την κακοποίησή της, συνέχιζε να αγωνίζεται για να αποσπάσει «τις πλέον στοιχειώδεις απαντήσεις» και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές με επώδυνο τρόπο ότι η ανάρρωση ενός επιζήσαντα επηρεάζεται από το πώς αντιμετωπίζεται η υπόθεση κακοποίησής του», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Σιωπή και ασέβεια»

Μια ακόμα αθλήτρια, η Ολυμπιονίκης McKayla Maroney (χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012), ισχυρίστηκε ότι η εμπειρία της συνέντευξης που είχε δώσει στο FBI ήταν γεμάτη με «σιωπή και ασέβεια απέναντι στο τραύμα μου. Επέλεξαν να κατασκευάσουν στοιχεία, να διατυπώσουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη μαρτυρία μου και να προστατεύσουν έναν παιδεραστή».

Ο Nassar, που βίαζε αθλήτριες στο Μίσιγκαν επί δύο δεκαετίες με το πρόσχημα της ιατρικής εξέτασης, βρέθηκε αντιμέτωπος με πάνω από 330 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και καταδικάστηκε το 2018. Ωστόσο η υπόθεση παραμένει ανοιχτή γιατί, σύμφωνα με μακροσκελή αναφορά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών καθυστέρησε αξιοσημείωτα να ανταποκριθεί στις καταγγελίες των θυμάτων ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις συγκάλυψης από πράκτορές του, οι οποίοι μάλιστα παραμένουν εν ενεργεία.

Ο Nassar, που βίαζε αθλήτριες στο Μίσιγκαν επί δύο δεκαετίες με το πρόσχημα της ιατρικής εξέτασης, βρέθηκε αντιμέτωπος με πάνω από 330 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και καταδικάστηκε το 2018.

Ο χειρισμός της υπόθεσης από το FBI, σύμφωνα με τις αθλήτριες, συντέλεσε σε πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, αλλά και στη μεγαλύτερη δυσκολία των θυμάτων να ξεπεράσουν την τραυματική εμπειρία τους. Ή όπως το έθεσε η Biles: «Το FBI έκλεισε τα μάτια κι εμείς υποφέραμε. Υποφέραμε γιατί κανείς στο FBI, την [Γυμναστική] Ομοσπονδία και την Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έπραξε ό,τι ήταν απαραίτητο για να μας προστατεύσει. Μας απογοήτευσαν και δικαιούμαστε απαντήσεις. Ο Nassar βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, αλλά εκείνοι που το επέτρεψαν πρέπει να λογοδοτήσουν. Διαφορετικά, είμαι πεπεισμένη ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει σε άλλα ολυμπιακά αθλήματα».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below