Το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας» θα συμμετέχει ενεργά στο Φεστιβάλ Strong Me, με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, το οποίο διοργανώνεται στις 9 και 10 Οκτωβρίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Για πρώτη φορά, 21 φορείς υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ), του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδων (ΚΕΔΕ), ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 11 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώνεται με συναυλία την Κυριακή στις 20.30, με τις: Πέννυ Μπαλτατζή, Ασπασία Θεοφίλου και Guest την Τζώρτζια Κεφαλά. Από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα θα λειτουργούν τα περίπτερα των 21 φορέων, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν αθλητικά δρώμενα με τη συμμετοχή του κοινού, Kangoo jumps και pilates. Παιδαγωγοί θα απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά με εργαστήρια, Baby zumba και χειροτεχνίες. Στο συνεδριακό κέντρο θα γίνονται διαδραστικά εργαστήρια, σεμινάρια, ανοικτές ομιλίες με το κοινό και άλλες δράσεις των φορέων.

Το τραύμα του βιασμού δεν παραγράφεται: Πως να εξαλείψουμε το «Γιατί Τώρα;»

Το ερώτημα αυτό συνήθως τίθεται μετά από κάθε (όχι άμεση) αποκάλυψη βιασμού: από το νομικό μας σύστημα που οφείλει να προστατεύει τα θύματα και να τιμωρεί τους δράστες, από το πλαίσιο στο οποίο συνέβη και που θα έπρεπε να τον είχε αποτρέψει και από τον κοινωνικό περίγυρο (δια ζώσης και ηλεκτρονικά).

Η δυσπιστία που ενέχεται στο ερώτημα επιρρίπτει, για ακόμα μια φορά, την ευθύνη στο θύμα και την αφαιρεί από τον δράστη και από τα οργανωμένα πλαίσια που θα όφειλαν να ενεργούν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά. Κατηγορώντας, για ακόμα μια φορά, το θύμα μπορούμε εμείς να συνεχίσουμε να «κοιμόμαστε ήσυχες/-οι» και να θεωρούμε πως καμία ευθύνη δεν φέρουμε που βιάστηκαν τα επόμενα θύματα του δράστη που ΕΠΕΛΕΞΕ να βιάσει εκείνην;

Ομιλήτριες                 

  • Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας
  • Ζέτα Δούκα, Ηθοποιός, Ιδρύτρια της ΜΚΟ ΑΝΑΣΑ κατά των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής
  • Δώρα Κώτση-Φελίτσι, Εικαστικός, Ακτιβίστρια
  • Σοφία Μπεκατώρου, Αθλήτρια, Ολυμπιονίκης, Ψυχολόγος
  • Γιώτα Μασουρίδου, Δικηγόρος

Φιλική συμμετοχή των Γιάννη Μαθέ και Μάνου Σαγκρή με το τραγούδι τους «Στέλλα»:

 

Η ομιλία θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 16:50 με τίτλο: Το τραύμα του βιασμού δεν παραγράφεται: Πως να εξαλείψουμε το «Γιατί Τώρα;»

«Ενδοοικογενειακή βία: πόσο εύκολο είναι να ξε-φύγεις;»

«Γιατί δεν φεύγει»; Ένα ερώτημα που ακούγεται συχνά. «Αν ήθελε θα είχε φύγει» ή «Εγώ στη θέση της θα είχα φύγει» ακούμε να λένε κάποια άτομα… Τι, λοιπόν, εμποδίζει τις γυναίκες (με παιδιά η χωρίς) να φύγουν από μια βίαιη σχέση; Πόσο εύκολο είναι; Γιατί δεν φεύγουν ή γιατί αργούν να φύγουν ή γιατί κάποιες, δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να φύγουν;

Αρκετά άτομα θέτουν κι άλλα ερωτήματα, διατυπώνοντας μάλιστα και την προσωπική τους γνώμη: «Δεν έβλεπε τα σημάδια;». «Της έλεγα ότι αυτός ο άνθρωπος είναι κακοποιητικός αλλά δεν με άκουγε». Πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν μια σχέση είναι, ή μπορεί να γίνει στο μέλλον, κακοποιητική ή ακόμα και επικίνδυνη για τη ζωή, τη δική μας, των παιδιών μας ή μιας άλλης γυναίκας για την οποία νοιαζόμαστε;.

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα που κακοποιείται και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει για να ζητήσει στήριξη και προστασία από την αστυνομία, το δικαστικό σύστημα και το σύστημα υγείας και πρόνοιας; Τι οφείλουν να κάνουν αυτά τα συστήματα για εκείνην και για τα παιδιά της;

Ομιλήτριες

  • Αντωνία Τσιριγώτη, Ψυχολόγος, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας
  • Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σκηνοθέτις, Θεατρολόγος
  • Μαρία-Σοφία Κυριάκου, Υπαστυνόμος Α΄, Επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
  • Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας
  • Σύλβια Μιχαλακάκου, Δικηγόρος

 Η ομιλία θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 10/10 στις 18.00 με τίτλο: Ενδοοικογενειακή βία: πόσο εύκολο είναι να ξε-φύγεις;

Στελέχη και εθελόντριες/-τές του Ε.Δ.κ.Β. θα βρίσκονται στο χώρο του Φεστιβάλ το Σάββατο και την Κυριακή (11 π.μ – 9 μ.μ.) για να συνομιλήσουν με το κοινό και να προσφέρουν ενημερωτικό υλικό.

To Φεστιβάλ Strong Me θα διεξαχθεί σε δύο ημέρες. Από το πρωί του Σαββάτου 9/11 έως το απόγευμα της Κυριακής, 10/11 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 και Πειραιώς 144).

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below