Μέσα από μια δυναμική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών και παιδιών που κατοικούν στον Δήμο.

Βασικός στόχος είναι η εκπομπή ενός ηχηρού μηνύματος μηδενικής ανοχής στην ενδοοικογενειακή βία και η βελτίωση των υπηρεσιών για τις γυναίκες και τα παιδιά που την υφίστανται, μέσα από την ενδυνάμωση και την πιο συστηματική συνεργασία όλων των φορέων και των αρχών στις οποίες προσφεύγουν οι επιζώσες.

Όλα αυτά μέσα από διαδικασίες διατομεακής ανταπόκρισης στην ενδοοικογενειακή βία που σχεδιάζονται από την «Ειδική Ομάδα Δράσης κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας» (ΕΟΔ κατά της Ε.Β.) και τις οποίες ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πρώτος Δήμος που εφαρμόζει πιλοτικά στην Ελλάδα.

Οι νέες δράσεις παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, παρουσία της Σοφίας Μπεκατώρου και άλλων γυναικών που εμπνέουν.

«Η διατομεακή ανταπόκριση στην ενδοοικογενειακή βία είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η δευτερογενής θυματοποίηση που τώρα υφίστανται τα άτομα που καταγγέλλουν – για αυτό και περιγράφεται τόσο συχνά σε πολλά άρθρα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» είπε, μεταξύ άλλων, η Αντωνία Τσιριγώτη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας.

«Η διατομεακή ανταπόκριση στην ενδοοικογενειακή βία είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η δευτερογενής θυματοποίηση που τώρα υφίστανται τα άτομα που καταγγέλλουν – για αυτό και περιγράφεται τόσο συχνά σε πολλά άρθρα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης»

Η ίδια πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι τυποποιημένες διαδικασίες και τα εργαλεία που απαιτούνται για να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε διατομεακά, με μακροπρόθεσμο όραμα να φτάσουμε κάποτε σε σημείο που ένα τηλεφώνημα για ενδοοικογενειακή βία θα κινητοποιεί μια ομάδα που, συντονισμένα, θα πλαισιώνει τη γυναίκα και τα παιδιά ανάλογα με τις ανάγκες τους: δηλαδή θα είναι σε θέση άμεσα να παρέχει αποτελεσματική προστασία και υποστήριξη, επείγουσα, δηλαδή τη στιγμή που την χρειάζονται, και μακροπρόθεσμη, δηλαδή για όσο την χρειάζονται».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Πληροφορίες για τις δράσεις

Πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Ουσιαστική σύμπραξη ελληνικών φορέων και αρχών για την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας (ΕΒ), κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω αξιοποίησης καλών πρακτικών της Αστυνομίας της Ισλανδίας». Αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και εταίρους το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Ισλανδίας και Το Χαμόγελο του Παιδιού.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Ποιοι τίμησαν την εκδήλωση

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό οι: Καλυψώ Γούλα, Γ.Γ. Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ο Μιχαήλ Καραμαλάκης, Γ. Γ. Δημόσιας Τάξης, ο ταξίαρχος Χρήστος Μανούρας, διευθυντής Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ η αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας, κα Sigríður Björk Guðjónsdóttir, απεύθυνε το μήνυμά της στο κοινό μέσω οπτικοακουστικού υλικού.

Ομιλήτριες/-ές ήταν οκτώ από τα μέλη της ΕΟΔ κατά της Ε.Β.:

Μαρία Πανοηλία, δικηγόρος, ειδική συνεργάτιδα στο Γραφείο του Γ.Γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργείο Δικαιοσύνης. Απόστολος Πατούνας, υπαστυνόμος Α΄, Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας. Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος & Βαλέρια Λινάρδου, κοινωνική Λειτουργός, Το Χαμόγελο του Παιδιού. Όλγα Θεμελή, καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Παν/μιο Κρήτης. Σοφία Μπεκατώρου, ψυχολόγος, Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα. Ελένη Καντζέλη, αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ισότητας των Φύλων, πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, Δήμος Αγίου Δημητρίου. Κική Πετρουλάκη, ψυχολόγος, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.

Info

Περισσότερες πληροφορίες στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, antiviolence-net.eu

Παρακολουθήστε το μήνυμα που απεύθυνε η αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας στην εκδήλωση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below