Η βραβευμένη συγγραφέας του βιβλίου «Αόρατες Γυναίκες», Caroline Criado Perez, ανάρτησε ένα video στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram όπου αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της έλλειψης επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την έμμηνο ρύση στην περίπτωση σχεδιασμού των εμβολίων κατά της COVID-19. Με αφορμή μία νέα μελέτη που έδειξε ότι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσουν αιμορραγία μετά το εμβόλιο, η συγγραφέας και ακτιβίστρια κατέκρινε τον αποκλεισμό των γυναικών από τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων για ζητήματα υγείας που αφορούν και στα δύο φύλα.

Η Caroline Criado Perez μελετάει εδώ και χρόνια τις ανισότητες με βάση το φύλο, όπως εκδηλώνονται στην καθημερινότητα και αφορούν σε – θεωρητικά – μικρής σημασίας ζητήματα, όπως η θερμοκρασία των εργασιακών χώρων, που έχει επιλεγεί για να εξυπηρετεί τους άνδρες, καθώς και σε θέματα όπου είναι προφανές ότι οι επιστήμες δεν έχουν λάβει υπόψιν τους τον γυναικείο παράγοντα, προκειμένου να σχεδιάσουν ένα φάρμακο ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα εμβόλιο.

Η συγγραφέας στο video της περιέγραψε το πώς πολλές γυναίκες μετά τη λήψη του εμβολίου κατά της COVID-19 παρατήρησαν αλλαγές στην περίοδό τους, το πώς αγνοήθηκαν, όταν μίλησαν γι’ αυτό, από τους γιατρούς τους και άλλους ειδικούς υγείας και πως όλο αυτό συνέβη ενώ η επιστημονική κοινότητα δεν είχε συλλέξει καθόλου στοιχεία για τις επιπτώσεις του εμβολίου στην έμμηνο ρύση.

Γιατί συνέβη αυτό; Διότι πολλές φορές, όπως έχουμε ξαναπεί, η γυναικεία γνώμη δεν μετράει το ίδιο όσον αφορά την υγεία.

«Είναι ιδέα σου», «Είναι στο μυαλό σου» και άλλες απαντήσεις αυτού του είδους ήταν κοινές σε περιπτώσεις γυναικών που απευθύνθηκαν στους παρόχους υγείας τους για να διευκρινήσουν πράγματα σχετικά με την περίοδό τους μετά το εμβόλιο. Όχι μόνο αγνοήθηκε ο μισός πληθυσμός της γης κατά το σχεδιασμό ενός τόσο πολύτιμου εμβολίου, αλλά όταν άρχισε να διαμαρτύρεται, έγινε προσπάθεια να αμφισβητηθεί.

Η βραζιλιάνικης καταγωγής Αγγλίδα συγγραφέας είπε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω στο video της:

«Όταν οι γυναίκες άρχισαν να μιλάνε για το γεγονός ότι το εμβόλιο φάνηκε να επηρεάζει την περίοδό τους, υποτιμήθηκαν, τους είπαν πιθανώς ότι ‘οι περίοδοι διαφέρουν, δεν ξέρεις πραγματικά πώς να υπολογίσεις πότε θα έρθουν’, λες και οι γυναίκες δε βασίζονται σε αυτό για να προσπαθήσουν να μείνουν ή να μη μείνουν έγκυες.

Το κάνουμε πολύ καιρό αυτό. Ξέρουμε πόσο βαριές μπορούν να είναι οι περίοδοί μας. Ξέρουμε πόσο διαρκούν. Ξέρουμε πότε είναι πιθανό να μην έχουμε περίοδο. Και η γενικότερη απάντηση από την ιατρική και ερευνητική κοινότητα ήταν πως ‘υστερικές γυναίκες δε γωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με το σώμα τους, δεν τρέχει και κάτι’. Ένα από τα πράγματα που ήταν πολύ εκνευριστικά ήταν ότι έδιωχναν τις γυναίκες [σημ. όταν τους έλεγαν ότι είχαν θέματα με την περίοδό τους μετά το εμβόλιο].

Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες καθυστερούν να πάρουν μία διάγνωση, από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μέχρι την προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή και τον καρκίνο των ωοθηκών είναι πως δεν τις πιστεύουν όταν πηγαίνουν στο γιατρό και λένε τα συμπτώματά τους. Τους λένε ότι αυτό είναι φυσιολογικό, ότι οι περίοδοι έτσι είναι, πονάς πολύ, ότι όλοι έχουν πρόβλημα με τις περιόδους, όλοι έχουν βαριά αιμορραγία… Και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα για τις γυναίκες που πράγματι έχουν αυτά τα συμπτώματα και ζουν με τον πόνο και όλα αυτά τα προβλήματα για πολλά χρόνια και δεν τις πιστεύει κανείς.

Αλλά αυτό που με έκανε έξαλλη είναι ότι όλα αυτά λεγόντουσαν χωρίς στοιχεία. Υπήρχαν μηδέν δεδομένα. Γιατί όπως με την πλειοψηφία των κλινικών δοκιμών, οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια δεν έλαβαν υπόψιν τους τις περιόδους. Δεν υπήρχαν δεδομένα για το αν επιδρούν στην έμμηνο ρύση. Δεν το είχαν σκεφτεί. Δεν τα είχαν συλλέξει.

Είχαμε πληροφορίες για τις παρενέργειες όπως ο πονοκέφαλος και δεν είχαμε τίποτα για την περίοδο. Οπότε το να υποτιμούν οι ειδικοί υγεία τις γυναίκες όταν δεν έχουν κάνει βασική έρευνα, για να μπορούν να τοποθετηθούν σχετικά, με έκανε έξαλλη».

Η λήψη υπόψιν του φύλου σε διάφορα θέματα υγείας, τόσο ως προς τη μελέτη τους, όσο και ως προς το σχεδιασμό ενός φαρμάκου ή άλλου παράγοντα που μπορεί να σχετίζεται με την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, είναι κρίσιμη και πλέον με την ανάπτυξη της φυλοειδικής ιατρικής γίνονται βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνει η Perez στο video είναι μία ακόμα ανισότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες και που μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση του συγκεκριμένου εμβολίου, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το video:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caroline Criado Perez (@ccriadoperez)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below