Μια ίσως αναπάντεχη επίπτωση του COVID-19 ανέδειξε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου στην επιθεώρηση Nature Communications: Στη διάρκεια της πανδημίας, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, ο εγκέφαλός μας γέρασε με ταχύτερους ρυθμούς, είτε προσβληθήκαμε είτε όχι από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εξέτασαν νευροαπεικονιστικές εξετάσεις σε εγκεφάλους 1.000 ατόμων στη διάρκεια και μετά την πανδημία. Στη συνέχεια, τις συνέκριναν με εξετάσεις ανθρώπων από άλλες περιόδους, εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά όπως η φαιά ουσία (που παίζει καθοριστικό ρόλο σε λειτουργίες όπως η μνήμη, τα συναισθήματα, η κίνηση), η λευκή ουσία (καθοριστική για τη μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ των νευρώνων), οι γνωσιακές δεξιότητες και η βιολογική ηλικία του εγκεφάλου.

Τι διαπίστωσαν; Στην εποχή της πανδημίας ο εγκέφαλός μας γέρασε κατά 5,5 μήνες ταχύτερα συγκριτικά με την άλλη περίοδο. Μάλιστα αυτή η επιτάχυνση καταγράφηκε ανεξαρτήτως αν κάποιος νόσησε ή όχι από COVID-19, γεγονός που δείχνει ότι εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες σε αυτή τη διαδικασία.

Στην εποχή της πανδημίας ο εγκέφαλός μας γέρασε κατά 5,5 μήνες ταχύτερα συγκριτικά με την άλλη περίοδο. Μάλιστα αυτή η επιτάχυνση καταγράφηκε ανεξαρτήτως αν κάποιος νόσησε ή όχι από COVID-19, γεγονός που δείχνει ότι εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες σε αυτή τη διαδικασία.

«Αυτό το εύρημα ήταν ενδιαφέρον και μάλλον αναπάντεχο» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Ali-Reza Mohammadi-Nejad από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Και άλλες μελέτες έχουν δείξει αρνητικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου κορονοϊού στον εγκέφαλο, αλλά αυτή αποκάλυψε πως ήταν αρκετό να ζήσει κάποιος την εμπειρία της πανδημίας για να επηρεαστεί αρνητικά. «Δείχνει ότι συνολικά η εμπειρία της πανδημίας -όπως η διακοπή της καθημερινότητάς μας, το στρες, ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και των δραστηριοτήτων μας- είχε μετρήσιμες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου μας».

Παρόλο που δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, μπορούμε να ανακόψουμε την ταχύτητα γήρανσης του εγκεφάλου, ίσως ακόμα και να αντιστρέψουμε κάποιες αρνητικές συνέπειες (αν και αυτό μένει να μελετηθεί), ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες που μας δίνουν οι ειδικοί, όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο επαρκής ύπνος, οι κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below