H καθαριότητα του σπιτιού είναι κάτι περισσότερο από όμορφα ριχτάρια σε καναπέδες και λαμπερούς πάγκους κουζίνας. Έχει να κάνει με την υγεία μας και την προστασία της. Και παρά το ότι γνωρίζετε πως η τουαλέτα μπορεί να γίνει εστία μικροβίων, πιθανότατα να αγνοείτε το ότι τα πόμολα στις πόρτες ή το τηλέφωνό σας μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σας.

«Συνυπάρχουμε με μικρόβια, αλλά υπάρχουν μερικά που είναι πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο από άλλα», λέει ο Chrysan Cronin, επιδημιολόγος και διευθυντής δημόσιας υγείας στο Muhlenberg College στο Allentown της Πενσυλβάνια, στην Washigton Post. «Πρέπει να είμαστε λίγο περισσότερο σε επαγρύπνηση για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έρθουμε σε επαφή μαζί τους».

Αυτά είναι μερικά από τα πιο ύπουλα μέρη όπου συχνά κρύβονται μικρόβια και εμείς τα αγνοούμε.

Το ποτηράκι για τις οδοντόβουρτσες

Επειδή τείνει να βρίσκεται κοντά στην τουαλέτα, η βάση οδοντόβουρτσας – και οι οδοντόβουρτσες που περιέχει – είναι συχνά στην ακτίνα «έκρηξης» των βακτηρίων που διαχέονται στον χώρο όταν πατάμε το καζανάκι. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Microbiology, μόλις μεταφερθούν στον αέρα, αυτοί οι μικροοργανισμοί εγκαθίστανται σε οτιδήποτε βρίσκεται κοντά, επομένως θα πρέπει επίσης να εξετάσετε και άλλα σημεία και είδη προσωπικής φροντίδας που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Για να μετριαστεί η επίδρασή τους, κλείστε το καπάκι πριν πατήσετε το καζανάκι και διατηρήστε καθαρό το ποτηράκι με τις οδοντόβουρτσες. Ιδανικά, αποθηκεύστε τις σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι, όπου θα στεγνώνουν μεταξύ των χρήσεων και δεν θα παραμένουν τόσο εκτεθειμένες σε μικρόβια.

Σφουγγάρια για τα πιάτα

Σύμφωνα με έρευνα της NSF International, του παγκόσμιου οργανισμού που καθιερώνει πρότυπα και πιστοποιήσεις δημόσιας υγείας, το σφουγγάρι του νεροχύτη αποτελεί πηγή μικροβίων. Για αρχή, σε ένα σφουγγάρι που χρησιμοποιείται από μία οικογένεια δημιουργείται μέχρι και μούχλα, η οποία δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία του ζωντανών οργανισμών. Ένα υγρό σφουγγάρι είναι επίσης ο τέλειος βιότοπος για βακτήρια, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν E. coli, σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο, όλα τα παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν πυρετό και στομαχικές διαταραχές. Μπορείτε να βάλετε ένα βρεγμένο σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα λεπτά ή να το περάσετε από το πλυντήριο πιάτων για να το απολυμάνετε. Αλλά ακόμα και με αυτές τις προφυλάξεις, θα πρέπει να το πετάξετε, ιδανικά, έπειτα από μια εβδομάδα χρήσης.

via GIPHY

 

Καφετιέρα

Αυτό το φλιτζάνι με τον πρωινό καφέ σας μπορεί να μην φαινόταν τόσο ελκυστικό αν γνωρίζατε τι αναπτύσσεται μέσα στην κανάτα της καφετιέρας (μικροοργανισμοί και μούχλα). Η NSF International κατατάσσει αυτό το σημείο μεταξύ των πέντε πιο βλαβερών σημείων στο σπίτι. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή λύση: Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για μηνιαίο καθαρισμό με νερό και λευκό ξύδι, για να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Πόμολα, διακόπτες και κουμπιά ηλεκτρικών συσκευών

Όταν καθαρίζετε το σπίτι μην ξεχνάτε τα πόμολα και τις ηλεκτρικές συσκευές. Αν και συχνά τα παραβλέπουμε, αποτελούν μαγνήτες μικροβίων, καθώς τα αγγίζουμε πολύ συχνά με βρώμικα ή και βρεγμένα χέρια. Οι ειδικοί συνιστούν να τα καθαρίζουμε με πανάκι το οποίο έχουμε βρέξει σε αποσταγμένο νερό με λευκό ξύδι.

via GIPHY

Κλειδιά, τσάντες, πορτοφόλια

Ακόμα και τα πιο σχολαστικά καθαρισμένα σπίτια είναι εκτεθειμένα στα μικρόβια, εξαιτίας στα αντικείμενα που «ταξιδεύουν» μαζί μας στον έξω κόσμο. Τα παπούτσια, τα κινητά τηλέφωνα, τα κλειδιά και οι τσάντες μας μπορεί να γίνουν φορείς επικίνδυνων μικροβίων. Καθαρίστε με ένα νωπό πανί τσάντες ή πορτοφόλια και αφήστε σε ένα σημείο που δεν έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες στο σπίτι, όπως μία ντουλάπα ή μία κρεμάστρα στην είσοδο του σπιτιού.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below