Ορισμένα έφηβα κορίτσια καταναλώνουν σχεδόν 6 ώρες την ημέρα στα smartphones τους, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά είναι πιθανό να είναι εθισμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood.

Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με χειρότερη υγεία και ευημερία, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τα αυξανόμενα επίπεδα άγχους μεταξύ των έφηβων κοριτσιών με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνουν οι ερευνητές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι ο εθισμός, με εκτιμώμενο διεθνή επιπολασμό που κυμαίνεται από 5% έως 31%, προσθέτουν.

Επειδή τόσο το άγχος όσο και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται πιο συχνά μεταξύ των κοριτσιών, οι ερευνητές θέλησαν: να μετρήσουν αντικειμενικά τον χρόνο που περνούν τα έφηβα κορίτσια στα smartphones τους και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αξιολογήσουν το κατά πόσο τα κορίτσια είναι εθισμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας μια επικυρωμένη κλίμακα και να εκτιμήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του εθισμού με την ευημερία.

Ως εκ τούτου, ήρθαν σε επαφή και με γυμνάσια και λύκεια σε 3 μεγάλες πόλεις της Φινλανδίας: Ελσίνκι, Έσπο και Βάντα. Συνολικά, 21 γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά διαφορετικά σχολεία, στα οποία φοιτούσαν 1164 μαθήτριες ηλικίας 15-16 ετών, επέλεξαν να πάρουν μέρος στην έρευνα.

Σε όλες τις έφηβες ζητήθηκε να εκτιμήσουν την καθημερινή χρήση smartphone που κάνουν. Και από τις 656 (56%) που παρείχαν πληροφορίες για τα smartphone, οι 564 (86%) έδωσαν στους ερευνητές δεδομένα στιγμιότυπων οθόνης 3-7 ημερών που περιλάμβαναν κατά μέσο όρο 7 εφαρμογές- οι υπόλοιπες (92) είχαν μόλις 1-2 ημέρες δεδομένων στιγμιότυπων οθόνης που δεν περιλάμβαναν εφαρμογές. Ορισμένες 508 (44%) δεν παρείχαν δεδομένα screenshot, αλλά συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις για τη σύγκριση του πιθανού εθισμού και της ευημερίας.

Από τα στιγμιότυπα οθόνης, οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των ημερών με διαθέσιμα δεδομένα χρόνου οθόνης, την καθημερινή χρήση του smartphone, τον τύπο των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων εφαρμογών και τον χρόνο που δαπανήθηκε για τη χρήση καθεμιάς από αυτές.

Ο μέσος ημερήσιος χρόνος χρήσης smartphone ήταν 5,8 ώρες και ο μέσος χρόνος χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν σχεδόν τέσσερις ώρες. Δεν διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των καθημερινών ή των Σαββατοκύριακων.

«Οι επιπτώσεις της σχεδόν εξάωρης καθημερινής χρήσης smartphone και οι συσχετίσεις της με την ευημερία των εφήβων είναι σοβαρές», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης στα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, 21 Μαΐου.

pexels.com

Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα άγχους, χειρότερη εικόνα του σώματος, χειρότερη υγεία, χαμηλότερη διάθεση, περισσότερη κούραση και μεγαλύτερο αίσθημα μοναξιάς.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδυάζει την αντικειμενικά μετρούμενη χρήση smartphone με επικυρωμένες μετρήσεις του εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της ευημερίας», έγραψαν οι ερευνητές.

Σημείωσαν μερικούς περιορισμούς στη μελέτη τους, όπως ότι δεν απέκλεισαν κανέναν, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες μπορεί να είχαν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας ή ότι ορισμένες συμμετέχουσες υπέβαλαν ελλιπή στοιχεία τηλεφώνου.

Οι ερευνητές λένε ότι οι φροντιστές θα πρέπει να δημιουργήσουν ζώνες χωρίς τεχνολογία στη ζωή των παιδιών και να βοηθήσουν τους εφήβους να καλλιεργήσουν τις προσωπικές σχέσεις, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να παροτρύνουν τις εταιρείες τεχνολογίας να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την υγεία κατά την ανάπτυξη των κοινωνικών μέσων.

«Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν την αύξηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση της αύξησης του άγχους των εφήβων, καμία υπηρεσία δεν αρκεί αν δεν αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες», σημείωσαν.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below