Σας μπλόκαρε η πρώην σχέση σας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δεν είστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι, παρότι ξαφνιαστήκατε, με δεδομένο ότι χωρίσατε φιλικά. Ποιος είναι, λοιπόν, ο πραγματικός λόγος πίσω από το μπλοκ;

Ο ψυχοθεραπευτής Jeff Guenther υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός ενός πρώην από τα social media είναι απλά ένας ακόμα τρόπος για να διαχειριστεί κάποιος τον χωρισμό. Είναι απόλυτα φυσικό να μην μπορείς να ξεχαστείς επειδή το πρόσωπο του πρώην σου εμφανίζεται διαρκώς μπροστά στην οθόνη σου. Μάλιστα ο Guenther υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται καν να μας προειδοποιήσει κάποιος για τον αποκλεισμό: Μπορεί απλά να προχωρήσει σε αυτόν και κατ’ επέκταση με τη ζωή του – και καλό είναι να κάνουμε κι εμείς το ίδιο.

Η σύμβουλος Leah Aguirre, μιλώντας για το ίδιο ζήτημα, τονίζει πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παρασυρθεί και να αρχίσει να παρακολουθεί τι κάνει η πρώην σχέση του. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ανθρώπινο ενδιαφέρον, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζει τη διαδικασία αποχωρισμού, μιας και δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες επικοινωνίας. Ο αποκλεισμός του άλλου από την ψηφιακή καθημερινότητά μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η σχέση τελείωσε και δεν αφήνει κανένα περιθώριο δημιουργίας υποθετικών σεναρίων στο κεφάλι μας, που συνήθως ξεκινούν από κάποιο οπτικοακουστικό ερέθισμα (η φωτογραφία με κάποιο πρόσωπο που δεν γνωρίζουμε, κ.λπ.). Είναι, λοιπόν, ζήτημα ορίων και κάθε όριο είναι καλό όταν μας βοηθάει να προχωρήσουμε μπροστά ως άνθρωποι.

Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που μία σχέση τελείωσε με άδοξο τρόπο και το ένα μέρος δεν πέρασε πολύ καλά κατά τη διάρκειά της, επιβάλλεται ο αποκλεισμός του άλλου προσώπου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία θεραπείας του όποιου τραύματος έχει δημιουργηθεί. Οι κακές αναμνήσεις πρέπει να φύγουν, συνεπώς πρώτα πρέπει να φύγει από τη λίστα των προσώπων που ακολουθούμε και μας ακολουθούν ο πρώην.

@therapyjeff You just got blocked by your ex. What is going on? I’ll tell you what is going on. #therapytiktok #therapy #mentalhealth #dating #datingadvice #relationshipadvice #breakup #blocked ♬ original sound – TherapyJeff


Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Πανεπιστημίου του New Hampshire, είναι σημαντικό να μην καταπιέζεται κανείς στην έκφραση των συναισθημάτων του μετά από έναν χωρισμό. Και σε αυτό το πλαίσιο, καθένας έχει διαφορετικούς μηχανισμούς αντίδρασης. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ρητά ως συμβουλή και η γενικότερη αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έστω η περιορισμένη χρήση τους. Με αυτό τον τρόπο το μυαλό του χωρισμένου μπορεί να ξεφύγει από τις σκέψεις που συνδέονται με τη σχέση και τις καλές στιγμές της, αφήνοντας σιγά σιγά το παρελθόν εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται.

«Εστιάστε σε νέες εμπειρίες», αναφέρει το άρθρο. Αυτό ίσως να μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από ένα – ή και παραπάνω – μπλοκ. Εφόσον ο αποκλεισμός γίνεται και στην πραγματική ζωή, με σκοπό καθένας να προχωρήσει παρακάτω, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να γίνει και online.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below