Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να δεις τη σχέση σου με μια εντελώς διαφορετική, ανανεωμένη ματιά και να κρατήσεις στα χέρια σου καινούρια εργαλεία, που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις κάποια φαινομενικά δισεπίλυτα προβλήματά της; Για μένα δεν χρειάστηκε παραπάνω από μία ημέρα, στη διάρκεια της οποίας διάβασα απνευστί και τις 200+ σελίδες του μυθιστορήματος «Άκου το γάμο σου» του John Jay Osborn (εκδ. Key Books).

Ο τίτλος θυμίζει βιβλίο αυτοβελτίωσης, κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα καθώς, αν και ιστορία μυθοπλασίας, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα εγχειρίδιο ή ένα σεμινάριο σχέσεων, μόνο που δεν υπόσχεται έτοιμες λύσεις αλλά γενικές κατευθύνσεις που θα σε καθοδηγήσουν ώστε να δημιουργήσεις λύσεις στα μέτρα της δικής σου σχέσης.

Το βιβλίο

Κεντρικοί ήρωές του είναι η Γκρέτσεν και ο Στιβ, παντρεμένοι πολλά χρόνια, που ζουν πλέον σε διάσταση μέχρι που αποφασίζουν να επισκεφτούν μια οικογενειακή σύμβουλο προκειμένου να τους βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους. Το «Άκου τον γάμο σου» διαδραματίζεται σε διάστημα δέκα μηνών, αποκλειστικά στο γραφείο της συμβούλου, που αποτελεί το σκηνικό μιας ιστορίας φορτισμένης από τις απογοητεύσεις, τις προσδοκίες, τις στιγμές τρυφερότητας και τις αναπόφευκτες εντάσεις, συνθήκες οικείες σε κάθε ζευγάρι, παντρεμένο ή μη.

Γεμάτο διαλόγους με συναισθηματικά φορτισμένες και ταυτόχρονα μεστές σε νοήματα ατάκες, θα μπορούσα άνετα να το φανταστώ μεταφερμένο στο θεατρικό σανίδι – κάτι που εύχομαι να συμβεί, για να υπάρξουν περισσότεροι κοινωνοί των πολύτιμων μαθημάτων του.

Τα μαθήματα

Τα παρακάτω μαθήματα σχέσεων είναι αυτά που αποκόμισα προσωπικά και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με εκείνα που θα πάρουν άλλοι αναγνώστες. Άλλωστε, όπως κάθε καλό βιβλίο, το «Άκου το γάμο σου» είναι ανοιχτό σε πολλές ερμηνείες:

1. Μερικές φορές βλέπουμε τη σχέση μας σαν μια φωτογραφία που έχει θολώσει από το υπερβολικό zoom της κάμερας και χρειάζεται να πάρουμε αποστάσεις από αυτήν για να δούμε πιο κάθαρα τα πράγματα.

2. Αλλά ακόμα και αν πάρουμε τις αποστάσεις μας, δεν μπορούμε ούτε που να φανταστούμε πόσο πολύ μπορεί να μας ανοίξει τα μάτια η οπτική και η καθοδήγηση ενός ειδικού με εκπαιδευτικό υπόβαθρο, οξυδέρκεια και εμπειρία.

3. Τα τρίτα πρόσωπα σε μια σχέση δεν σημαίνουν πάντα την καταδίκη της. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσουν σαν ένα πολύτιμο μέτρο σύγκρισης, για να εκτιμήσουμε αρκετά τα προτερήματα του συντρόφου μας και να σταματήσουμε να μεγαλοποιούμε τα ελαττώματά του, φέρνοντάς τα στις πραγματικές διαστάσεις τους.

4. Κι όμως, οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν, ιδιαίτερα μετά από μια τόσο δυνατή εμπειρία όσο η προοπτική του χωρισμού. Ακόμα και αν δεν αλλάξουν ριζικά, μπορεί να αλλάξουν αρκετά για να γίνουν αυτοί με τους οποίους θα θέλαμε πραγματικά να είμαστε ξανά μαζί.

5. Η αγάπη μετράει. Δεν είναι τα πάντα, αλλά είναι αρκετή για να επιχειρήσουμε να σώσουμε μια σχέση: μεταξύ άλλων, να ξεπεράσουμε τον εγωισμό μας και να συγχωρέσουμε, να διαχειριστούμε με νηφαλιότητα τις εντάσεις και να προσπαθήσουμε να γίνουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Υ.Γ. Μπορεί να διάβασα το βιβλίο μέσα σε ένα 24ωρο, αλλά για να εφαρμόσεις οποιοδήποτε μάθημα στην πράξη χρειάζεται χρόνος, όπως συνέβη και με τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below