Να μια συνήθεια που μπορείς να υιοθετήσεις κάθε φορά που κάθεσαι στο τραπέζι: περίμενε τρία λεπτά πριν ξεκινήσεις να τρως. Στις μέρες μας, γίνεται συχνά λόγος για τα οφέλη του διαλογισμού, της απομόνωσης σε ένα περιβάλλον αποκομμένο από τον έξω κόσμο, ώστε να μπούμε σε μια κατάσταση πλήρους συναίσθησης του εαυτού μας και να βιώσουμε έντονα τη στιγμή. Η φυσική ενσωμάτωση του διαλογισμού μέσα στην καθημερινότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάτι το προφανές. Ως ένα μέσο που μας βοηθά όχι μόνο να είμαστε περισσότερο παρόντες στη ζωή μας αλλά και πιο ευτυχείς.

Ένα από τα σύγχρονα προβλήματα στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ο υπερσιτισμός. Παρόλο που ο οργανισμός μας δεν έχει ανάγκη από τροφή, τον βάζουμε σε διαδικασία κατανάλωσης η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μηχανισμούς που παράγουν μία τεχνητή πείνα που καταλήγει στην παχυσαρκία. Αυτά τα τρία λεπτά αναμονής και ελευθερίας επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ελέγξει καλύτερα την κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ορμόνες που σχετίζονται με το αίσθημα του κορεσμού, της ευχαρίστησης και της πείνας εκκρίνονται από τον εγκέφαλο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Τα τρία λεπτά αναμονής επιτρέπουν στο μυαλό να πάρει τα ηνία, ελέγχοντας τα τρόφιμα τα οποία εισέρχονται στο σώμα μας. Αποφασίζει, δηλαδή, τι είναι σωστό για το σώμα και την υγεία μας.

Σε αυτά τα τρία λεπτά που μεσολαβούν πριν ακουμπήσουμε τα μαχαιροπίρουνα, διακυβεύονται όλα. Παρατήρησε το περιεχόμενο του πιάτου σου. Βγάλε τη σάλτσα πάνω από το φαγητό. Μύρισε το πιάτο σου. Πάρε τις απαραίτητες αποστάσεις από αυτό ώστε να νιώσεις ότι ελέγχεις τα ένστικτά σου. Αναρωτήσου αν αυτό που περιέχει το πιάτο θα σου κάνει καλό, αν περιέχει κάτι που δεν σε ευχαριστεί και τόσο, αν παραείναι πλούσιο σε θερμίδες και ενδεχομένως μπορείς να το αφήσεις στην άκρη. Αναρωτήσου για το κατά πόσο πεινάς πραγματικά. Είναι θεμελιώδες. Είναι παράλογο να ξεκινάς φαγητό χωρίς να έχεις πεινάσει. Λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο, θα νιώσεις μεγαλύτερη ευχαρίστηση και σίγουρα δε θα πάρεις κιλά.

Πηγή: ygeiamou.gr/ Υγεία: Τα μυστικά της καλής ζωής, Δρ. Φρεντερίκ Σαλντμάν – Εκδόσεις Πατάκη

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below