Μπορεί όταν υποφέρουμε από συμπτώματα κατάθλιψης να νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι στον κόσμο σε αυτό, στην πραγματικότητα όμως εκατομμύρια ακόμα υπολογίζεται ότι υποφέρουν, ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ευάλωτες.

Φυσικά, η υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι ιδανική σε κάθε ψυχική διαταραχή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια πράγματα που κάνουν οι ίδιοι οι ψυχοθεραπευτές στην καθημερινότητά τους για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα. Ακολουθούν δώδεκα από αυτά.

1. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει τα λεγόμενα αρνητικά συναισθήματα. Δεν τον πιέζουμε να νιώσει αυτομάτως καλά, ούτε τον επικρίνουμε για το πώς αισθάνεται, αλλά δεχόμαστε πως όλα τα συναισθήματα αποτελούν μέρος της ζωής μας.

2. Ανατρέχουμε σε δραστηριότητες που αγαπάμε από παιδιά. Επιτρέπουμε, για παράδειγμα, στον εαυτό μας να ανακαλύψει ξανά τη χαρά της ζωγραφικής ή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με τα δικά μας παιδιά ή με φίλους μας – τα ομαδικά παιχνίδια έχουν, επιπλέον, το όφελος της κοινωνικής επαφής.

3. Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους ανάλογα με την ενέργεια και τη διάθεση της ημέρας. Δεν γίνεται να είμαστε όλες τις ημέρες του χρόνου εξίσου παραγωγικοί και δημιουργικοί. Εκτιμάμε ακόμα και τα μικρά βήματα προόδου που κάνουμε και δεν αυτομαστιγωνόμαστε με τύψεις για την «τεμπελιά» μας.

4. Κρατάμε ημερολόγιο. Μας βοηθάει να εκφράσουμε γραπτώς τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας και να τις επεξεργαστούμε, με αυτό τον τρόπο, σε μεγαλύτερο βάθος.

5. Δίνουμε προτεραιότητα στην άσκηση, ακόμα και την ήπια. Ίσως χρειαστεί να προσπαθήσουμε για να πείσουμε τον εαυτό μας να κινητοποιηθεί, αλλά αξίζει τον κόπο. Θα διαπιστώσουμε ότι έστω και ένας σύντομος περίπατος στη γειτονιά μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή μας.

6. Ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση. Ακόμα και αν νιώθουμε την ανάγκη να παραμείνουμε εντελώς ακίνητοι, μερικές ώρες στον κήπο μας, σε ένα κοντινό πάρκο ή, ακόμα περισσότερο, μια απόδραση στο πλησιέστερο δάσος θα αλλάξει εντελώς τη διάθεση και τον τρόπο σκέψης μας.

7. Κάνουμε binge watching σε αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές από το παρελθόν. Όπως και το παιχνίδι, μπορούν να γίνουν το καταφύγιό μας σε δύσκολες στιγμές, πυροδοτώντας feelgood αναμνήσεις και συναισθήματα.

8. Επικοινωνούμε με αγαπημένα πρόσωπα. Ακόμα και η ανταλλαγή μηνυμάτων, αν δεν νιώθουμε έτοιμοι για ένα τηλεφώνημα ή, ακόμα περισσότερο, για μια συνάντηση, θα βελτιώσει τη διάθεσή μας και θα επιβεβαιώσει ότι δεν είμαστε μόνοι.

9. Κάνουμε ό,τι αγαπάμε, ακόμα και αν δεν το «νιώθουμε» αυτή τη στιγμή. Παίζουμε μουσική, πηγαίνουμε στον κινηματογράφο, ασχολούμαστε με την κηπουρική, έστω και αν έχουμε την επιθύμια να περάσουμε όλη την ημέρα ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Η κινητοποίηση του σώματος και του πνεύματος είναι ζωτικής σημασίας.

10. Αποφεύγουμε συνήθειες που μοιάζουν ανακουφιστικές αλλά μας σαμποτάρουν. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας φαίνεται μια εύκολη λύση, αλλά ειδικά σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί υπερδιέγερση, διαταραχές ύπνου και εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα. Ή μπορούμε να καταναλώσουμε λίγη μαύρη σοκολάτα, αλλά αν καταλήξουμε να φάμε μια τεράστια ποσότητα γλυκών θα επηρεάσουμε αρνητικά και τον οργανισμό και τη διάθεσή μας, εξαιτίας των διακυμάνσεων σακχάρου στο αίμα – και των τύψεων που ίσως ακολουθήσουν.

11. Αρχίζουμε ψυχοθεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην κλινική κατάθλιψη, η υποστήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας κρίνεται όχι απλώς χρήσιμη αλλά αναγκαία.

12. Καταφεύγουμε στη φαρμακευτική αγωγή όταν είναι απαραίτητο. Πάντα, φυσικά, κατόπιν σύστασης και με την παρακολούθηση από ειδικό. Συνδυαστικά με την ψυχοθεραπεία και άλλες παρεμβάσεις, μπορεί να γίνει η σανίδα σωτηρίας μας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below