Το εμπόριο των γυναικών είναι μια από τις σύγχρονες μορφές βίας κατά των γυναικών. Οι σύγχρονες σκλάβες του σεξ έχουν εξαπατηθεί, απομονωθεί απειληθεί, έχουν υποστεί βιασμό, ξυλοδαρμό με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευσή τους. Την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 18:00 η διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση Α21 διοργανώνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου, Zenaida, σε παραγωγή Τ-short – Criola produções – 2|35.

«Στα δεκαεννέα της χρόνια η Ζενάιντα έχει ήδη γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο του ευρωπαϊκού ονείρου. Γεννημένη στην Αφρική, θύμα trafficking, εγκλωβισμένη σε μια αφιλόξενη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, επιβιώνει μοιράζοντας την καθημερινότητα της ανάμεσα στους πελάτες ενός σύγχρονου πορνείου και τις παραισθήσεις των ουσιών που της προσφέρουν αποδράσεις από το φρικτό παρόν αλλά της προκαλούν και εφιάλτες από το παρελθόν της στη μιζέρια της αφρικάνικης φαβέλας.  Ένα σκουπίδι που κανείς δεν ενδιαφέρεται γι αυτό. Το απόλυτο αδιέξοδο».
Η ταινία έχει προβληθεί σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και σε δημόσιες προβολές στην Αφρική και τη Βραζιλία.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Α21 Λητώ Καραγκούνη, η Διεθνής Φιλοσοφική Σύμβουλος και Ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας του βιβλίου «Trafficking Εσωτερικές πορείες σε εκτός νόμου διαδρομές» Αντωνία Ποθουλάκη και ο σκηνοθέτης της ταινίας Αλέξης Τσάφας θα συζητήσουν το φλέγον θέμα.

Η Α21 είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Συστάθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και πλέον δραστηριοποιείται σε 13 χώρες. Μοναδικός στόχος της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος μέσα από την προστασία των θυμάτων, την ποινική δίωξη των σωματεμπόρων αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου. Στην Ελλάδα, η Α21 λειτουργεί ξενώνα φιλοξενίας αφιερωμένο αποκλειστικά στη φροντίδα των θυμάτων trafficking με κατάλληλα προγράμματα αποκατάστασης από το τραύμα. Παράλληλα, από το 2012, με πρωτοβουλία της Α21 έχει ξεκινήσει η 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η οποία δέχεται ανώνυμες καταγγελίες για ύποπτα περιστατικά που σε συνεργασία με τις αρχές οδηγούν στον εντοπισμό θυμάτων.

Η Αντωνία Ποθουλάκη μέσα από την εμπειρία της συγγραφής του βιβλίου «Trafficking Εσωτερικές πορείες σε εκτός νόμου διαδρομές», (Εκδόσεις Πεδίο) θέτει μεταξύ των άλλων ερωτήματα: Τι εξυπηρετεί στην ισορροπία της κοινωνίας η εγκληματικότητα ως εκδήλωση της βίας στις πολιτισμένες κοινωνίες; Τι είδους πρόσωπα είναι οι δράστες του trafficking; Υπάρχει τρόπος πρόβλεψης ή αντιμετώπισης της εγκληματικότητας; Μπορεί η κοινωνία να αντιδράσει στη βία και στο έγκλημα; Πώς αξιολογείται ο πολιτισμός όταν εκατομμύρια γυναίκες πωλούνται έχοντας εξαπατηθεί, απαχθεί, αποπλανηθεί και πωληθεί από τα δίκτυα των σωματέμπορων του οργανωμένου εγκλήματος, προκειμένου να εκπορνευτούν;

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below