Ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που διεξάχθηκε στη Γερμανία στόχευσε έτσι ώστε να καταρρίψει ταυτόχρονα δύο ταμπού: τα πρότυπα ομορφιάς του γυναικείου σώματος αλλά και την αμηχανία που συνοδεύει, μέχρι σήμερα, τα προϊόντα γυναικείας περιόδου, τόσο τις σερβιέτες όσο και τα ταμπόν.

Με ποιον τρόπο; Τα τελευταία ανέλαβαν ρόλο πινέλου στο εργαστήριο, σχεδιάζοντας σιλουέτες με θηλυκές καμπύλες στον αντίποδα του «zero size». Σε ένα ενδιαφέρον βίντεο παρακολουθούμε πώς η δημιουργός βουτάει τη μύτη ενός ταμπόν στο νερό, κατόπιν στο χρώμα και στη συνέχεια το χρησιμοποιεί πάνω στο χαρτί σαν εργαλείο ζωγραφικής. Ακόμα και το χαρακτηριστικό μπλε κορδονάκι του χρησιμοποιεί για να κάνει εφέ.

Στην αντίστοιχη λεζάντα: «Έχετε δοκιμάσει ποτέ να ζωγραφίσετε με ταμπόν; Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την @thefemalecompany για να δείξουμε ότι αδιαφορούμε επιδεικτικά για τα μονοδιάστατα πρότυπα ομορφιάς.

»Συμμετέχοντας στο νέο τους εργαστήριο, #Nakeducation, δημιουργήσαμε ζωγραφιές που αντιμετωπίζουν με κριτική ματιά τα πρότυπα ομορφιάς στα οποία συχνά παραμένουμε καθηλωμένες και που τιμούν την ομορφιά όλων των σωματότυπων».

Αντιδράσεις και οφέλη

Υπήρξαν και κάποια αρνητικά σχόλια στην ανάρτηση, περί «σπατάλη» ταμπόν, που σε κάποιες χώρες είναι τόσο πολύτιμα. Πράγματι, η Σκωτία για να εξασφαλίσει σε όλες τις γυναίκες πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να τα διαθέτει δωρεάν, πριν από μερικούς μήνες. Άλλα κράτη, όπως η Γερμανία, έχουν προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας τους, ώστε οι τιμές τους να είναι πιο προσιτές, ενώ διάφορες χώρες της Αφρικής εξετάζουν το επαναχρησιμοποιούμενο κυπελλάκι περιόδου ως μια πιο βιώσιμη και, μακροπρόθεσμα, οικονομική λύση.

Από την άλλη, ίσως χρειαζόμαστε και χειρονομίες όπως αυτή του γερμανικού εργαστηρίου ζωγραφικής, που απενοχοποιούν τα γυναικεία είδη υγιεινής. Μοιάζει αδιανόητο το 2021, ενώ η γυναικεία ενδυνάμωση και η εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ των φύλων αναδεικνύονται σε θεμελιώδη ζητούμενα, να συνεχίζουμε να κρύβουμε τα ταμπόν και τις σερβιέτες μας στην τσάντα ή στην τσέπη μας, όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους, σαν να είναι μίασμα μια από τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Η δημοσίευση λοιπόν της εικόνας ενός λερωμένου ταμπόν, έστω και με χρώματα ζωγραφικής, μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα προς την εξοικείωσή μας με αυτήν και την αποδαιμονοποίηση της έμμηνου ρύσης.

Δες το βίντεο:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below