Περισσότερες από 2.000 κατσαρίδες πρωταγωνιστούν στη μεγάλη ατομική έκθεση του Capten στον Χώρο Τέχνης της Πολιτιστικής Εταιρείας Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, στα Καλύβια Αττικής. Το μισητό για πολλούς έντομο μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης, σε μία απροσδόκητη έκθεση που από την έναρξή της γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, οι «Cockroaches – Κατσαρίδες», που έκαναν εγκαίνια στις 6/11, παρατείνουν τη λειτουργία της έως τις 20/12, προσκαλώντας ακόμα περισσότερους θεατές να τις γνωρίσουν.

Η ενασχόληση του Capten με τις κατσαρίδες ξεκινά από τη «χρυσή εποχή των Cayenne», διατρέχει όλη την περίοδο της κρίσης και φτάνει μέχρι την πανδημία του Covid-19 και τα πρόσφατα lockdown. Η κατσαρίδα, σταθερό μοτίβο σε όλες αυτές τις χρονικές φάσεις, συμβολίζει την απρόσμενη ανατροπή που περιμένει στη γωνία, αλλά και την ελπίδα και την επιβίωση. «Επιβίωση σε οποιεσδήποτε συνθήκες», λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, κατασκευάζοντας εμμονικά κατσαρίδες κατά εκατοντάδες.

Η ενασχόληση του Capten με τις κατσαρίδες ξεκινά από τη «χρυσή εποχή των Cayenne», διατρέχει όλη την περίοδο της κρίσης και φτάνει μέχρι την πανδημία του Covid-19 και τα πρόσφατα lockdown.

Η έκθεση έχει ελεύθερη είσοδο και εκτυλίσσεται σε δύο χώρους της Π.Ε.Σ. ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ. Στον πρώτο χώρο, ο επισκέπτης θα δει μία εντυπωσιακή εγκατάσταση με λαβυρινθώδη δομή, όπου βρίσκονται κρυμμένες μικρές ιστορίες από την εικαστική μυθολογία του Capten, σε απρόσμενες συναντήσεις με τα χειροποίητα ζωύφια. Μία μυθολογία που περιλαμβάνει στοιχεία από την πορεία του ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και αναγνωρίσιμες στιγμές από την καθημερινή ζωή. Ένα οίκημα ηλικίας τεσσάρων αιώνων, ανακαινισμένο μοναδικά από τον παραγωγό της έκθεσης, Γαβρίλο Μιχάλη, αποτελεί τον δεύτερο χώρο της έκθεσης. Εκεί έχει στηθεί μία μικρότερη έκθεση με γλυπτά και αναπάντεχες συνθέσεις, που προσδίδουν ιερατικές διαστάσεις στο έντομο.

Λίγα λόγια για τον Capten

Ο Χρήστος Κωτσούλας (Capten) γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1968. Σπούδασε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1986-1991) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική (2002-2008). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη (2009-2010). Οφείλει το ψευδώνυμό του στην προσφώνηση των συμφοιτητών του στην ΑΣΚΤ, καθώς υπήρξε παράλληλα Ανώτερος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και Κυβερνήτης του Ωκεανογραφικού ΝΑΥΤΙΛΟΣ.

Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και έχει αποσπάσει έπαινο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, για εικαστικό του έργο που βρίσκεται στη συλλογή του. Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές παρουσιάσεις, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει επιμεληθεί δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Έργα του Capten βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

@Gerasimos Mavrommatis

Capten, Cockroaches – Κατσαρίδες, έως 20/12, Προκοπίου Γκίνη 5, Καλύβια Αττικής, τηλ. 2299 301466. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τε-Πε-Πα 18:00-21:00, Σα-Κυ 12:00-20:00. Είσοδος ελεύθερη

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below