Η Φόνισσα, όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη απευθείας βασισμένη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έκανε το βράδυ της Παρασκευής θριαμβευτική επιστροφή στη Λυρική Σκηνή. Ο Γιάννης Σβώλος υπογράφει το ποιητικό κείμενο συμπυκνώνοντας την ιστορία της Φόνισσας ώστε να την αντιλαμβάνεται κανείς άσχετα από τη σχέση του με τη σπουδαία νουβέλα της ελληνικής λογοτεχνίας και κρατώντας ατόφιο τον λόγο του Παπαδιαμάντη. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Αλέξανδρος Ευκλείδης σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου, ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμήνευσε η Μαίρη-Έλεν Νέζη.

Στην τραγική ιστορία πρωταγωνιστεί η Χαδούλα ή όπως την αποκαλούν εξαιτίας του ονόματος του εκλιπόντος συζύγου της, Φραγκογιαννού, μια βασανισμένη γυναίκα που έχει υπηρετήσει σύζγο, παιδιά και εγγόνια, παρατηρώντας ταυτόχρονα γύρω της τη δυσμενή θέση των γυναικών, ειδικά σε φτωχές, αγροτικές κοινωνίες όπως η δική της. Αποφασίζει να απαλλάξει τα κορίτσια από την ενηλικίωση και τα βάσανα που αυτή επιφέρει για τις γυναίκες. Στραγγαλίζει τη νεογέννητη εγγονή της, πνίγει δύο αδερφούλες σε μία στέρνα και προκαλεί τις υποψίες των αρχών, που την καταδιώκουν στα βουνά, εκεί όπου η Φραγκογιαννού θα αναζητήσει συγχώρεση και σωτηρία προσπαθώντας να φτάσει στο ερημητήριο του Αγίου Σώστη.

Εθνική Λυρική Σκηνή. Όπερα – Η ΦΟΝΙΣΣΑ – του Γιώργου Κουμεντάκη. Ποιητικό κείμενο Γιάννης Σβώλος. Μουσική διεύθυνση, Βασίλης Χριστόπουλος. Σκηνοθεσία, Αλέξανδρος Ευκλείδης. Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ, 03/12/2021.Την εξαιρετική μεσόφωνο Μαίρη-Έλεν Νέζη πλαισίωσαν υπέροχα οι Άννα Στυλιανάκη, Τάσος Αποστόλου, Μυρτώ Μποκολίνη, Βαγγέλης Μανιάτης, Σοφία Κυανίδου, Φύλλη Γεωργιάδου, Γιάννης Χριστόπουλος, Γιάννης Γιαννίσης, Νίκος Στεφάνου, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Στελίνα Αποστολοπούλου, Μιράντα Μακρυνιώτη και Γιώργος Παπαδημητρίου.

Κυριολεκτικά έλαμψε το πολυφωνικό σύνολο (Μάρθα Μαυροειδή, Μαρία Μελαχροινού, Αλκμήνη Μπασακάρου, Ιωάννα Φόρτη) ερμηνεύοντας δεξιοτεχνικά τα πολυφωνικά μοιρολόγια, ενώ όπως πάντα η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου αντίστοιχα, απέδωσαν μοναδικά τα χορωδιακά μέρη του έργου. ΕκΗ Ορχήστρα της ΕΛΣ ανέδειξε τις λεπτές ποιότητες της μουσικής, ενώ το μικρό μουσικό σύνολο επί σκηνής συνόδευσε τις συναισθηματικές μεταπτώσεις της ηρωίδας. Το επιβλητικό σκηνικό του Πέτρου Τουλούδη που μεταμορφώνεται στο τέλος σε τεράστιο αδράχτι, έπαιζε με την έννοια της μοίρας. Το στοίχειωναν μυστήριες φιγούρες που έφερναν στο μυαλό τη Λάχεση, την Κλωθώ και την Άτροπο, ντυμένες από την Ιωάννα Τσάμη που, μαζί με τον σκηνογράφο υπογράφουν τα κοστούμια της παράστασης.

Εθνική Λυρική Σκηνή. Όπερα – Η ΦΟΝΙΣΣΑ – του Γιώργου Κουμεντάκη. Ποιητικό κείμενο Γιάννης Σβώλος. Μουσική διεύθυνση, Βασίλης Χριστόπουλος. Σκηνοθεσία, Αλέξανδρος Ευκλείδης. Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ, 03/12/2021.

Η Φόνισσα βιντεοσκοπήθηκε από το γαλλικό κανάλι της όπερας και της κλασικής μουσικής MEZZO Live HD, όπου θα κάνει την παγκόσμια τηλεοπτική πρεμιέρα της στις 12 Δεκεμβρίου.
Η Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη επαναλαμβάνεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στις 5, 28 και 30 Δεκεμβρίου 2021.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below