Το «Έτερος Εγώ», η σειρά -σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια, σενάριο του ίδιου και της Κατερίνας Φιλιώτου και παραγωγή Cosmote TV– που τα τελευταία χρόνια έχει πρωτοστατήσει στην άνθηση της ελληνικής τηλεόρασης, επέστρεψε με έναν ακόμα κύκλο επεισοδίων, τον τρίτο και τελευταίο.

Στην καινούρια σεζόν, οκτώ επεισοδίων, που συστήνει 31 νέους χαρακτήρες/ρόλους, ο καθηγητής εγκληματολογίας Δημήτρης Λαΐνης είναι συντετριμμένος μετά τον τραγικό χαμό της αγαπημένης του, Τόνιας. Πενθεί κλεισμένος στο σπίτι του, δεν διδάσκει και βρίσκει παρηγοριά μεταξύ ονείρων και παραισθήσεων, γιατί μόνο εκεί τη συναντά. Ωστόσο, μία έκρηξη σε ένα γραφείο τελετών δεν αργεί να τον επαναφέρει στην ενεργό δράση, καθώς το Τμήμα Ανθρωποκτονιών ζητά και πάλι τη συμβολή του. Παράλληλα, η εμφάνιση προσώπων από το παρελθόν οδηγεί σε συγκρούσεις και φέρνει τους πάντες αντιμέτωπους με τις συνέπειες των επιλογών τους. Η Νέμεσις έρχεται για όλους.

Παρακολουθήσαμε τα δύο πρώτα επεισόδια (με τίτλους «Η αρχή του τέλους», το πρώτο, και «Η επιστροφή του ασώτου», το δεύτερο) και ανυπομονούμε για τα υπόλοιπα. Η συνταγή της επιτυχίας είναι πλέον γνώριμη: εξαιρετικές ερμηνείες ακόμα και από τους δευτεραγωνιστές -μια επιτυχία, αναμφίβολα, και του κάστινγκ και της σκηνοθετικής προσέγγισης- και διεθνείς προδιαγραφές, τόσο σε τεχνικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο, όπως στα location της σειράς, όπου οι εσωτερικοί χώροι σύγχρονου design εναλλάσσονται με μικροαστικούς αθηναϊκούς δρόμους, συνδυάζοντας έτσι το τοπικό στίγμα με έναν ευρωπαϊκό, ανανεωτικό αέρα.

Στιγμιότυπο από την τρίτη σεζόν του «Έτερος Εγώ».

Την ισορροπία μέσω των αντιθέσεων φέρνουν, στα δύο πρώτα επεισόδια, και οι εναλλαγές ανάμεσα στις σκηνές δράσης και σε εκείνες της πένθιμης καθήλωσης του Δημήτρη Λαΐνη, που περνάει τις μέρες του κλεισμένος στο σπίτι της νεκρής πλέον αγαπημένης, μια χρονοκάψουλα του παρελθόντος που διστάζει να εγκαταλείψει.

Η νέα αφήγηση που προστίθεται στον τρίτο κύκλο, με αφετηρία μια μυστηριώδη έκρηξη σε γραφείο τελετών, συνοδεύεται από μια όχι και τόσο ανατρεπτική ανατροπή, τουλάχιστον για τους μυημένους στο σύμπαν των αστυνομικών τηλεοπτικών σειρών, αλλά αυτό δεν έχει τελικά και τόση σημασία, καθώς οι ανατροπές θα ήταν ένα άδειο κέλυφος χωρίς το βάθος των χαρακτήρων και των ιστοριών, το οποίο δεν απουσιάζει, κάθε άλλο, από το «Έτερος Εγώ».

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους επιστρέφουν ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης (καθηγητής Λαΐνης), o Πέτρος Λαγούτης (αστυνόμος Παντελής Σκλαβής), η Βίκυ Παπαδοπούλου (δημοσιογράφος Χριστίνα Στεργίου), η Άννα Μενενάκου (αστυνόμος Μάρθα Καρρά), καθώς και οι Μάνος Βακούσης (Απόστολος Μπαρασόπουλος), Σπύρος Παπαδόπουλος (Υποστράτηγος Μαρκάτος), Κατερίνα Διδασκάλου (Ελένη Μαρούδα), Δημήτρης Καπετανάκος (Άλκης Μασάτος), Τάσος Νούσιας (Νίκος Βανόρτας) και Κόρα Καρβούνη (Δανάη).

Την έκπληξη κάνουν στην τρίτη σεζόν οι νέες αφίξεις στο καστ, με τα δύο πρώτα επεισόδια να υποδέχονται, μεταξύ άλλων, τους Γιάννη Μπέζο, Κώστα Αρζόγλου, Μαριάννα Τουμασάτου, Σπύρο Μπιμπίλα, ενώ περιμένουμε την ήδη πολυσυζητημένη εμφάνιση της Μαίρης Χρονοπούλου, καθώς και τους Ηλία Λογοθέτη, Αντίνοο Αλμπάνη, Κρατερό Κατσούλη, Στράτο «Stan» Αντιπαριώτη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Σωτήρη Χατζάκη, Μιχάλη Ιατρόπουλο, Κώστα Φαλελάκης, Αθηνά Τσιλύρα, Σοφία Πανάγου κ.ά.

Στιγμιότυπο από την τρίτη σεζόν του «Έτερος Εγώ».

Το καστ πλαισιώνεται, επίσης, από τους: Δημήτρη Μαυρόπουλο, Θάνο Τοκάκη, Χρήστο Σαπουντζή, Νίκη Λάμη, Κρις Ραντάνοφ, Άρη Αντωνόπουλο, Κυριάκο Σαλή, Τόνια Μαράκη, Βασίλη Μπατσακούτσα, Αθηνά Αλεξοπούλου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Φώτη Θωμαΐδη, Κων/νο Σειραδάκη, Γιάννη Εγγλέζο, Μαρία Παπαλάμπρου, Μελέτη Γεωργιάδη, Δημήτρη Λαγούτη.

Η Μαριάννα Τουμασάτου, που ανέλαβε το ρόλο της προϊσταμένης του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, έχει πει γι’ αυτόν στο Marie Claire (διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη): «Από τους δύο προηγούμενους προϊσταμένους ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και ο άλλος έκανε ένα φιάσκο, οπότε η θέση είχε χηρέψει». Όπως προσθέτει, πάντως, η ηρωίδα της δεν αντιμετωπίζει διακρίσεις από συναδέλφους λόγω του φύλου της: «Προφανώς έχει δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά της ως αστυνομικός. Ενδεχομένως αντιμετωπίζει κάποιες διακρίσεις από ανθρώπους που συλλαμβάνονται, ίσως ως ένας μοχλός πίεσης για να έχουν μια πιο χαλαρή, πιο ελεγχόμενη ανάκριση».

Στιγμιότυπο από την τρίτη σεζόν του «Έτερος Εγώ».

Για την έννοια της Νεμέσεως, που καθόρισε τη σεζόν και τον τίτλο της, μίλησε ο Σωτήρης Τσαφούλιας σε πρόσφατη συνέντευξή του, μαζί με τη Μαρία Παπαλάμπρου, στο Marie Claire, συνδέοντάς τη με την αρχαία ελληνική τραγωδία και μυθολογία, πηγή έμπνευσης του σκηνοθέτη:

«Το δύσκολο στη ζωή δεν είναι να παίρνεις αποφάσεις αλλά να ζεις με τις συνέπειές τους. Η Νέμεσις, σε επίπεδο μυθοπλασίας και ερμηνείας, δεν έχει την έννοια της εκδίκησης αλλά της θείας δίκης, δηλαδή της απόδοσης δικαιοσύνης – είναι μια άλλου είδους κάθαρση. Οι Έλληνες, ως λαός, δεν πίστευαν ποτέ στη συγχώρεση, γιατί δεν θεωρούσαν το άτομο ικανό για μια τόσο μεγάλη πράξη. Πίστευαν όμως στην εκδίκηση, που σημαίνει, ετυμολογικά, “εκτός δίκης” ή “εκτός δικαίου”. Ο Ορέστης αποφασίζει να εκδικηθεί για το θάνατο του πατέρα του και να σκοτώσει τον φονιά του, όμως ο φονιάς του πατέρα του είναι η μάνα του. Σκοτώνει λοιπόν τη μάνα του και η δίκη του γίνεται από τους θεούς, γιατί είναι έκ-δικος, έξω από τον νόμο των ανθρώπων.

«Οι Έλληνες, ως λαός, δεν πίστευαν ποτέ στη συγχώρεση, γιατί δεν θεωρούσαν το άτομο ικανό για μια τόσο μεγάλη πράξη. Πίστευαν όμως στην εκδίκηση, που σημαίνει, ετυμολογικά, “εκτός δίκης” ή “εκτός δικαίου”».

»Με αυτή την έννοια έρχεται η Νέμεσις και προς όλους τους χαρακτήρες της μυθοπλασίας και στη ζωή. Όχι μοιρολατρικά, ενεργειακά: την ενέργεια που δίνεις, αυτήν θα πάρεις είτε, όπως πολύ σωστά είπε η Μαρία, προέρχεται από μέσα είτε από έξω. Αν λοιπόν πράξεις κάτι το οποίο είναι εκτός των ανθρώπινων αξιών, η Νέμεσίς σου θα είναι η συνείδησή σου. Και εάν δεν έχεις συνείδηση, θα έρθει ως η εξωτερική ενέργεια που προσκαλείς με την ενέργεια που εκλύεις».

Στιγμιότυπο από την τρίτη σεζόν του «Έτερος Εγώ».

Δείτε το τρέιλερ της τρίτης σεζόν, «Έτερος Εγώ: Νέμεσις»:

Info
Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έκανε πρεμιέρα ο τρίτος και τελευταίος κύκλος της αστυνομικής σειράς «Έτερος Εγώ» της COSMOTE TV. Με τίτλο «Έτερος Εγώ: Νέμεσις», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια και σενάριο του ίδιου και της Κατερίνας Φιλιώτου, η σειρά θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 23:00 στο COSMOTE CINEMA 1HD.

Συντελεστές

Παραγωγή: COSMOTE TV. Εκτέλεση Παραγωγής: BLONDE. Σενάριο: Σωτήρης Τσαφούλιας, Κατερίνα Φιλιώτου. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας. Production Designer / Line Producer: Ηλίας Λεδάκης. Διευθυντής Φωτογραφίας: Claudio Bolivar G.S.C. Παραγωγός: Φένια Κοσοβίτσα

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below