Το νερό είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη διατήρηση του όγκου του αίματος, στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στο εσωτερικό του σώματος. Το σώμα ενός ενήλικα αποτελείται κατά 55% έως 60% από νερό, ενώ στα παιδιά και τα βρέφη, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο.

Η έλλειψη πρόσληψης νερού ή η αυξημένη απώλεια νερού (για παράδειγμα, μέσω της εφίδρωσης) έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση – κατάσταση που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.

Και ενώ οι περισσότεροι κατανοούμε την αξία της κατανάλωσης νερού καθημερινά, ελάχιστοι γνωρίζουμε πώς να διαβάσουμε την ετικέτα με τη διατροφική αξία κάθε νερού.

Όπως ακριβώς και στα τρόφιμα, έτσι και στο νερό, επιβάλλεται από τον νόμο στη συσκευασία του κάθε προϊόντος να υπάρχει μια λίστα με τα συστατικά που αυτό περιέχει.

Ωστόσο, αν και στην περίπτωση των τροφίμων έχουμε, σε έναν βαθμό, «εκπαιδευτεί» και γνωρίζουμε αρκετά καλά ποια προϊόντα πρέπει να επιλέγουμε ή να αποφεύγουμε όταν βλέπουμε συγκεκριμένα στοιχεία να αναγράφονται στη συσκευασία τους, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το νερό.

Μάλιστα, τις περισσότερες φορές δεν διαβάζουμε καν την ετικέτα σε μια συσκευασία νερού πριν το αγοράσουμε – με τα πράγματα να γίνονται πιο περίπλοκα όταν επιλέγουμε ανθρακούχο νερό, το οποίο δεν προέρχεται από φυσικές πηγές.

Τι προσφέρουν οι ετικέτες στα τρόφιμα

Πριν προχωρήσουμε στα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες νερού, ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτές. Μία ετικέτα διατροφικής επισήμανσης, τοποθετείται πάνω στα προϊόντα με σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτή. Σε αυτή καταχωρούνται τα βασικά θρεπτικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε ένα προϊόν, για να τον βοηθήσουν να κάνει σωστές διατροφικές επιλογές.

Τα συστατικά του φυσικώς ανθρακούχου νερού και πώς θα το ξεχωρίσετε από τα σοδόνερα

Αν και πολλοί τα συγχέουμε, τα Φυσικώς Ανθρακούχα νερά διαφέρουν κατά πολύ από τα σοδόνερα. Τα Φυσικώς Ανθρακούχα Φυσικά Μεταλλικά Νερά εμπεριέχουν διττανθρακικά άλατα (διττανθρακικό ασβέστιο, διττανθρακικό μαγνήσιο, διττανθρακικο νάτριο κλπ) τα οποία εκλύουν μετά την πόση σιγά σιγά και διαδοχικά το διοξείδιο του άνθρακα. Τα διττανθρακικα άλατα είναι Βασικά (αλκαλικά) σαν στοιχεία και αντισταθμίζουν την οξύτητα του γαστρικού οξέος βοηθώντας την ομαλή και φυσική διαδικασία χώνεψης.

Αντίθετα, τα σοδόνερα έχουν διοξείδιο του άνθρακα σε ελεύθερη μορφή, το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο με μέταλλα και απελευθερώνεται απότομα στο στομάχι, με αποτέλεσμα να μας φουσκώνουν, αντί να βοηθούν την ομαλή πέψη.

Πώς θα καταλάβετε αν το ανθρακούχο νερό που επιλέξατε είναι φυσικό και κατάλληλο για εσάς

Το πρώτο βήμα θα ξεκινήσει αναγνωρίζοντας τα στοιχεία που αναγράφονται στην ετικέτα του. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Νιτρικά άλατα (ΝΟ3-)

Τα Νιτρικά άλατα είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες, οι οποίες είναι πολύ ευεργετικές για τα φυτά, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λιπασμάτων και στην γεωργία. Ωστόσο, ενώ αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για τα φυτά μπορεί να καταστούν επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων.

Μάλιστα, η μαζική χρήση τους στην γεωργία, σε ορισμένους τόπους επέφερε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν όλα από τα αντίστοιχα φυτά και να υπεισέρχονται στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας χημικά την σύνθεση των υπογείων υδάτων και πόρων.

Νιτρικά υπάρχουν και στα τρόφιμα και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σαν πρόσθετα-συντηρητικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά αποβάλλονται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα.

«Τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την ρύπανση του νερού. Όσα τα νιτρικά άλατα δεν απορροφώνται από τα φυτά, με τα ποτίσματα ή τη βροχή διεισδύουν και ρυπαίνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια τις πηγές, τα ποτάμια και τις λίμνες.

Τα νιτρικά άλατα, έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας σε εγκυμονούσες και βρέφη, ενώ επίσης φαίνεται να συμβάλλουν και στην εμφάνιση καρκίνου», λέει ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία (Ca++, Mg++)

Το ασβέστιο, είναι 1 από τα 6 βασικά μέταλλα και έχει δομικό ρόλο στα οστά και στα δόντια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, είναι 1000 mg για τους ενήλικες και 1200 mg για τις εγκυμονούσες. Μπορούμε να το προσλάβουμε μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων, των ψαριών, των λαχανικών αλλά και του νερού.

Το μανγήσιο, από την άλλη, παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό, την καλή μυϊκή και καρδιαγγειακή υγεία. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 420 mg για τους άντρες και 320 mg για τις γυναίκες, ενώ για τις εγκυμονούσες περίπου 350 mg.

Νάτριο – αλάτι (Νa+)

To νερό που καταναλώνουμε πρέπει να είναι πτωχό σε νάτριο. «Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να περιορίζεται σε 2.400 mg (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι) την ήμερα. Η πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη για τα βρέφη και τα παιδιά. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από την μελέτη GRECO, το 23% των ελληνόπουλων ηλικίας από 10 έως 12 ετών λαμβάνουν περισσότερο αλάτι από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2200mg», σημειώνει ο Δρ. Παπαλαζάρου.

Φυσικά διττανθρακικά (HCO3)

Η υψηλή συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου στο φυσικώς ανθρακούχο νερό, παράγει υψηλότερη συγκέντρωση διττανθρακικών, δημιουργώντας οφέλη για την υγεία, όπως υποβοήθηση της πέψης, πρόληψη δημιουργίας πέτρας στα νεφρά και εξουδετέρωση του γαλακτικού οξέος που παράγεται κατά τη φυσική δραστηριότητα. Είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα ρύθμισης των βάσεων και των οξέων στο σώμα μας.

Αλκαλικό PH (Ph≥7)

Να σημειώσουμε ότι το ίδιο το pH δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ή την ασφάλεια του νερού, αλλά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το νερό αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του. Το υπερβολικά υψηλό ή χαμηλό pH (λιγότερο από 4 ή μεγαλύτερο από 11) είναι επιζήμιο για τη χρήση του νερού, καθώς μπορεί να αλλάξει τη γεύση του (το νερό με χαμηλό pH αποκτά ξινή ή μεταλλική γεύση και αυτό με υψηλό pH μια πικρή γεύση). Επίσης το Ph εκτός ορίων, μπορεί αυξάνει τη διαλυτότητα τοξικών ενώσεων στο νερό όπως η αμμωνία, το αλουμίνιο και το κυάνιο, καθιστώντας τες πιο τοξικές.

Γι’ αυτό και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ συνιστά ότι το επίπεδο pH των πηγών νερού πρέπει να είναι σε επίπεδο μέτρησης pH μεταξύ 6,5 και 8,5, σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από 0 έως 14. Το καλύτερο pH του πόσιμου νερού βρίσκεται ακριβώς στη μέση, στο 7.

Στη συνέχεια σημαντικό ρόλο θα παίξει και η γεύση του νερού.

Τα φυσικώς ανθρακούχα νερά πρέπει να μας αφήνουν μια απαλή γεύση και καμία δυσάρεστη επίγευση.

Ποιο είναι το κατάλληλο νερό για εσάς

Αν αναρωτιέστε ποιο νερό μπορεί να καλύπτει όλα τα παραπάνω η απάντηση έρχεται από τα Καρπάθια όρη και δεν είναι άλλη από το AQUA Carpaticα Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό νερό. Tο νερό που αναβλύζει από τα ανέγγιχτα από τον άνθρωπο βουνά της Ρουμανίας είναι μία από τις καλύτερες επιλογές, καθώς πληροί τα πολλαπλά κριτήρια που καθιστούν ένα νερό κατάλληλο για πόση.

Αναφορικά με τα συστατικά του στη διατροφική ετικέτα του θα ανακαλύψετε πως είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα λίτρο AQUA Carpatica Φυσικώς Ανθρακούχο νερό, παρέχει το 41% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα σε ασβέστιο και το 28% σε μαγνήσιο.

«Το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό της AQUA Carpatica, καλύπτει το 29% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για τους ενήλικες και το 20,6% στις εγκυμονούσες. Αναλυτικότερα, καλύπτει το 21,2% για τους άντρες και το 27,2% για τις γυναίκες, (με την παραδοχή, ότι ένας ενήλικας καταναλώνει 1,5-2 λίτρα υγρών καθημερινά, εκ των οποίων το 1, είναι νερό!)», σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι χαμηλή. «Το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους. Για την ακρίβεια 4,85 mg ανά λίτρο, ενώ το Φυσικό Μεταλλικό νερό έχει μόνο ο,6 mg/l νιτρικά».

Την ίδια στιγμή το Φυσικώς ανθρακούχο νερό AQUA Carpatica, «περιέχει, 1260 mg/l διττανθρακικά, συμβάλλοντας σημαντικά στην ισορροπία των οξέων και των βάσεων στο σώμα μας και ενισχύοντας τον μεταβολισμό μας», ενώ διακρίνεται για την απαλή του γεύση.

Το πιο σημαντικό είναι πως στο Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό νερό AQUA Carpatica δεν ανιχνεύονται νιτρικά άλατα. Για την ακρίβεια είναι το μόνο νερό στον κόσμο απαλλαγμένο από νιτρικά.

Οι πηγές, τόσο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού, όσο και του Φυσικώς Ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού AQUA Carpatica, πληρούν όλα τα κριτήρια ποιότητας ενός άξιου και ιδιαίτερα καλού φυσικού νερού. Παράλληλα, το AQUA Carpatica έχει διακριθεί για την ποιότητα και τη γεύση του. Συνολικά αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνει πάνω από 80 διακρίσεις, παγκοσμίως.

Μάθετε περισσότερα για το AQUA Carpatica εδώ.

Ακολουθήστε το AQUA Carpatica στα social media: FacebookInstagramYouTube και TikTok.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below