Δωρεάν είσοδο σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους απολαμβάνουν το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου όσοι επιθυμούν να τους επισκεφθούν, με αφορμή τις Ευρωπαϊκές ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με θέμα «Βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά-Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», οι Ευρωπαϊκες Ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς έρχονται φέτος να αναδείξουν τη σημασία και τους τρόπους της προστασίας των μνημείων.

Πάνω από 100 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα από σχεδόν 60 φορείς, δύο ημέρες (το Σαββατοκύριακο 24 & 25/9) με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία (δημόσια αλλά και σε ορισμένα ιδιωτικά) και αρχαιολογικούς χώρους.

Από την καρδιά της Αθήνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά ως το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων και τον υδροβιότοπο Βουρκαρίου στα Μέγαρα, το πρόγραμμα φέρνει ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και προβολές.

Στην Αθήνα ξεχωρίζει το πρόγραμμα του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 με το οικογενειακό πρόγραμμα «Στα σπίτια των αρχαίων … χωρίς τηλεόραση και ίντερνετ». Ένας περίπατος στην αρχαία γειτονιά, κάτω από το Μουσείο, θα καταλήξει σε ένα υπαίθριο εργαστήρι στους κήπους του, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους συνοδούς τους να ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές με τις σημερινές γειτονιές, να αγγίξουν αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, να συζητήσουν με τους αρχαιολόγους για τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι και αν ήταν περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον απ’ ότι τα δικά μας. Τέλος, μικροί και μεγάλοι θα δημιουργήσουν τα δικά τους οικιστικά περιβάλλοντα εμπνευσμένα από την ζωή των κατοίκων της αρχαίας γειτονιάς. Τις ίδιες ημέρες, η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για όλους από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Πληροφορίες προγράμματος:

  • Ημέρες: Σάββατο 24/9 & Κυριακή 25/9
  • Ώρες: 12 π.μ. & 12:15 μ.μ.
  • Διάρκεια: 60 λεπτά
  • Ηλικίες: Παιδιά 7 έως 12 ετών και οι συνοδοί τους

Το ίδιο ενδιαφέροντα, όμως, είναι και τα προγράμματα στο Βυζαντινό Μουσείο με εκπαιδευτικές ξεναγήσεις ή το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, όπου η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Φαληρόθεν» (23/9-31/12) έρχεται να αναδείξει όλες τις παραμέτρους της λειτουργίας της παράκτιας θέσης ως χώρο ταφής της αττικής κοινωνίας κατά την αρχαϊκή περίοδο μέσα από νέα τεχνολογικά μέσα και δίνοντας έμφαση στις τεχνικές αποκατάστασης των ευρημάτων..
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα μουσεία που είναι αφιερωμένα στα παιδιά και την εκπαίδευση, όπως το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ή να λάβετε μέρος στις δράσεις που θέλουν τα εργοστάσια να «συναντιούνται».

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περισσότερα από 120 χρόνια, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού ονοματίζοντας την περιοχή Μεταξουργείο καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που φιλοξενείται στο παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, το Πιλοποιείο Πουλόπουλου ευρύτερα γνωστό ως Πιλ-Πουλ, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της βιομηχανικής κληρονομιάς, μέσα από μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από τις 11.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα και την Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που θα ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους συμμετέχοντες. Ταυτόχρονα, το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου θα αφήσει για λίγο το παλιό εργοστάσιο και θα «μεταφερθεί» στους δύο χώρους μέσα από φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, αλλά και τη φυσική παρουσία των μουσειο-παιδαγωγών του για να δώσει «τα φώτα του» γύρω από την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ένα εικαστικό εργαστήριο αφήγησης, σε ένα εργαστήριο κατασκευής και σε έναν ιστορικό περίπατο, ανακαλύπτοντας με δημιουργικό τρόπο την ιστορία των τριών μνημείων που συνέβαλαν στην εκβιομηχάνιση της χώρας και άλλαξαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου. Θα ανακαλύψουν ακόμη την μετεξέλιξη των τριών χώρων σε ζωντανούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανοιχτούς στο κοινό και σε απόλυτη σύνδεση με την πόλη της Αθήνας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below