Για να μπορείς να δουλεύεις αποτελεσματικά θα πρέπει να αναπτύξεις καλή επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Αυτό είναι κάτι που δεν προκύπτει πάντα μέσα από την καλή χημεία ή την εμπειρία σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε μισό βήμα πίσω και να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες που θα βοηθήσουν να περάσουμε το μήνυμα που θέλουμε. Υπάρχει τρόπος να πεις αυτά που θες χωρίς να γίνεις δυσάρεστος αλλά και χωρίς να νιώθεις ότι καταπιέζεις τον εαυτό σου.

Παρακάτω σου δίνουμε έξι φράσεις κλειδιά που πρέπει να σταματήσεις να λες αλλά και τι μπορείς εναλλακτικά. Σε όλα, κοινός παρονομαστής είναι η ευγένεια. Μην ξεχνάς ότι σε κάθε ομάδα χρειάζεται πνεύμα συνεργασίας και όχι προσπάθεια να αποδείξεις ότι ξέρεις ή κάνεις κάτι καλύτερα από τον άλλο.

1. Σταμάτα να λες “συγγνώμη αν ενοχλώ” και δοκίμασε με το “έχω μια ερώτηση για σένα και ελπίζω ότι θα μπορούσες να με βοηθήσεις”. Συχνά νιώθουμε ότι κάνουμε κατάχρηση του χρόνου του άλλου και κυρίως εμείς οι γυναίκες ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη. Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι οι συνάδελφοί μας πληρώνονται για να είναι εκεί και να κάνουν μία συγκεκριμένη δουλειά άρα το να ζητάς τη βοήθειά τους ίσως είναι μέσα στις αρμοδιότητές τους. Από τη στιγμή που σέβσαι το χρόνο και τη δουλειά τους, δεν χρειάζεται να απολογίσε που χρειάζεσαι κάποια κατεύθυνση ή συμβουλή. Ζήτα το με ευγένεια και έτσι θα δείξεις σταδιακά ότι έχεις αυτοπεποίθηση στη δουλειά.

2. Αντί να λες “έχουμε ένα πρόβλημα με…” μπορείς να πεις “έχουμε αυτό το πρόβλημα και προτείνω να το προσεγγίσουμε έτσι”. Κανείς δεν θέλει να του λένε ότι έχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει. Αν όμως πας με μια πρόταση κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη. Πολλές φορές η εμφάνιση μιας αναποδιάς μας αγχώνει και ειδικά αν είμαστε καινούργιοι σε ένα περιβάλλον αλλά καλό είναι να πάρουμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε πώς μπορεί να λυθεί κάτι πριν τρέξουμε σε κάποιον ανώτερό μας για να εκπέμψουμε “sos”. Αυτό θα τους δώσε μεγαλύτερη ικανοποιήση γιατί δεν θα χάσουν χρόνο στο να σκεφτούν το πρόβλημα εξ αρχής αλλά θα δρομολογήσουν την διόρθωση του πρβλήματος.

3. Αντικατέστησε το “μπορεί να κάνω λάθος, αλλά…” με το απλό “πιστεύω ότι”. Ξεκινώντας την πρότασή σου λέγοντας πως κάνεις λάθος σε κάνει να χάνεις την αξιοποστία σου. Αυτό είναι και πάλι κάτι που κάνουν περισσότερο οι γυναίκες στα εργασιακά τους περιβάλλοντα. Αυτή η φράση δείχνει αβεβαιότητα. Η εναλλακτική φράση δεν θα δείξει αυτοπεποίθηση αλλά θα σε κάνει να επαναπροσδιορίσεις τις σκέψεις σου και να πιστέψεις ότι αυτά που λες έχουν αξία. Γιατί έχουν, κάθε γνώμη αξίζει να ακουστεί.

4. Το “θα σου στείλω ένα e-mail” θα μπορούσε να γίνει “ας βρούμε λίγο χρόνο να το συζητήσουμε face to face”. Μπορεί να είναι δύσκολο σε μια πιεσμένη μέρα να βρεις χρόνο για μια συνάντηση αλλά είναι πολύ καλύτερο από το να χαθείς μέσα δεκάδες e-mail που πάνε και έρχονται και δεν βοηθούν στο να βρεθεί λύση. Ζητώντας μια δια ζώσης συνάντηση θα δείξει ότι δεν είσαι άνθρωπος που κρύβεται πίσω από μία οθόνη και ότι μπορείς να συγκεκντρωθείς και να δώσεις αξία σε ένα project.

5. Γιατί να λες “ναι, μπορώ το κάνω” όταν στην πραγματικότητα ξέρεις ότι μοιάζει αδύνατο να αντεπεξέλθεις; Μπορείς σε αυτή την περίπτωση να πεις “θα ήθελα να βοηθήσω αλλά μπορούμε να δούμε πως θα το χωρέσουμε στο ήδη φορτομένο πρόγραμμά μου;”. Το να νιώθεις “μπουκωμένος” στη δουλειά είναι ένα σοβαρό θέμα. Σίγουρα έχεις όλη την καλή διάθεση να βοηθήσεις με όλα τα project και δεν θες να δείξεις κακή εικόνα στον προιστάμενό σου αλλά πώς θα σε βοηθήσει να πεις ναι σε μια υποχρέωση που οριακά χωράει σε αυτές που έχεις ήδη; Βάζοντας τον να δει μα΄ζι σου το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να βρεθεί λύση για το πως μπορείς να κάνεις οτιδήποτε σου ζητάει θα τον κάνει να καταλάβει από τη μία πόσα πολλά πράγματα κάνεις ήδη και από την άλλη να σου βάλει νέες προτεραιότητες απαλλάσοντάς σε από κάτι.

6. Στη θέση του “είμαι αναστατωμένος με αυτό” ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις το εξής “αυτός είναι ο λόγος που διαφωνώ με αυτή την απόφαση”. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό που νιώθεις είναι σημαντικό και άξιο λόγου αλλά καλό είναι πάντα να επικρατεί η λογική. Αν δεν είσαι ευχαριστημένη με μία απόφασή ή νιώθεις δυσαρέσκεια από τον τρόπο που σε αντιμετωπίζουν καλύτερα να το θέσεις ψύχραιμα. Αν βρίσκεσαι σε ένταση, πάρε το χρόνο σου για να είσαι σε θέση να εξηγήσεις με επιχειρήματα τι είναι αυτό που σε ενοχλεί. Είναι οκ να έχεις πάρει ένα θέμα προσωπικά εφόσον αλλάζει την καθημερινότητά σου οπότε εξήγησε με σαφήνεια τον τρόπο που σε επηρεάζει. Έτσι έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε αντιμετωπίσουν σοβαρά και να μην σκεφτούν οτι απλά θες να γκρινιάξεις.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below