Έχεις σκεφτεί τον κόσμο με τους πολιτικούς να είναι τα πιο οικεία πρόσωπα που συναντά κανείς, έστω και στην ψηφιακή κοινότητα (εξαιτίας της πανδημίας); Δίχως λόγους σε μορφή διαγγέλματος, δίχως ενδυμασίες που τους κάνουν να δείχνουν απόμακρους, δίχως ξύλινες γλώσσες. Ομολογουμένως παρακολουθούμε να γίνεται μια προσπάθεια σε κάποιες χώρες, μαζί και στη δική μας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει αποδειχθεί ως μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες, που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές ηγεσίες σε όλο τον κόσμο. Κάθε ηγέτης στον πλανήτη αντιμετωπίζει την ίδια πιθανή απειλή. Κάθε ηγέτης αντιδρά διαφορετικά και αντιμετωπίζει την κατάσταση με το δικό του στυλ. Και κάθε ηγέτης θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, αγκάλιασε κι ενθάρρυνε την επιστημονική κοινότητα. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, την απορρίπτει. Οι καθημερινές ενημερώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παραστάσεις για τσίρκο, με τη μείωση της επικινδυνότητας της πανδημίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi,  δεν προβαίνει καθόλου σε ενημερώσεις, ούτε καν όταν αποφάσισε γενικό lockdown για 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

Η 39χρονη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, έχει χαράξει ένα δικό της μονοπάτι και το αναλύει πολύ ωραία το “Τhe Atlantic”. Kαι σίγουρα έχει να κάνει με την ενσυναίσθηση, σε μια περίοδο που οι πολίτες χρειάζεται όσο ποτέ να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν τον εαυτό τους.  Τα μηνύματά της είναι σαφή, συγκεκριμένα, χαλαρωτικά, κρατώντας ταυτόχρονα μια τέλεια ισορροπία στη σοβαρότητα των πραγμάτων. Η προσέγγισή της, δεν έχει απήχηση στους ανθρώπους της μόνο σε συναισθηματικό επίπεδο, αλλά φαίνεται πως λειτουργεί με αποτελέσματα, εξαιρετικά καλά.

Οι άνθρωποι νιώθουν ότι η Ardern «δεν τους συμβουλεύει απλά, αλλά στέκεται στο πλευρό τους. Υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της, λόγω της συναίσθησης που δείχνει», δήλωσε χαρακτηριστικά η Helen Clark, που υπήρξε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από το 1999 έως το 2008. Kερδίζει για τα καλά ακόμη την εμπιστοσύνη των συνεργατών της, με την ενσυναίσθηση που δείχνει. “Είναι επικοινωνιολόγος”, πρόσθεσε η Clark, αναφερόμενη στις σπουδές της Ardern. Αυτό το είδος κρίσης θα αναδείξει ή θα αφανίσει ηγέτες. Και την Jacinda θα την αναδείξει.”

Μία από τις καινοτομίες της Ardern είναι οι συχνές, live ομιλίες της στο Facebook, που μπορεί να δείχνουν χαλαρές και ανεπίσημες, αλλά είναι πάντα άκρως ενημερωτικές. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας ομιλίας, στα τέλη Μαρτίου και καθώς η Νέα Ζηλανδία ήταν έτοιμη να ανακοινώσει γενικό lockdown, εμφανίστηκε με μια πολυφορεμένη μπλούζα στο σπίτι της (μόλις είχε βάλει την κόρη της για ύπνο, όπως εξήγησε) και μίλησε στους πολίτες για τα όσα θα συνέβαιναν, προσφέροντας καθοδήγηση για το δύσκολο διάστημα που θα ακολουθούσε.

Εκφράστηκε με απλά λόγια και συμπόνια για το πόσο ανησυχητικό και τρομακτικό ήταν το μήνυμα-ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης που είχαν λάβει όλοι οι πολίτες, το οποίο ουσιαστικά τους ενημέρωνε ότι η ζωή τους όπως την ήξεραν, είχε προσωρινά «παγώσει». Κάλεσε τους Νεοζηλανδούς να σκεφτούν τους ανθρώπους που έχουν στη ζωή τους αυτή τη δύσκολη στιγμή και να πράττουν σα να έχουν ήδη τον ιό. Δικαιολόγησε τις αυστηρές πολιτικές, που ακολουθήθηκαν δίνοντας πρακτικά παραδείγματα: Οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν σπίτι τους, γιατί τι θα γινόταν αν επισκεπτόντουσαν κάποιον απομακρυσμένο προορισμό και είχαν ατύχημα με το αυτοκίνητό τους; Επίσης αναγνώρισε ότι είναι πολύ δύσκολο για τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι μακριά από τις παιδικές χαρές, αλλά ο ιός μπορεί να ζήσει σε επιφάνειες για 72 ώρες.

Η Ardern εκτίμησε ότι το lockdown θα διαρκούσε για αρκετές εβδομάδες, ωστόσο, καθησύχασε τους πολίτες, λέγοντας πως αν όλοι παραμείνουν σπίτι τους, θα δουν τους καρπούς της προσπάθειάς τους σύντομα. Στην αρχή μάλιστα μιλούσε μόνο για δεκαήμερη αυτο-απομόνωση λέγοντας, πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Σε ένα πιο πρόσφατο Facebook Live, ένας από τους υπαλλήλους της Ardern μπήκε στο γραφείο της, ενώ ξεκινούσε να μιλάει για το πώς θα μοιάζει η ζωή, όταν η κυβέρνηση αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα. Με την ίδια να αναφωνεί με χαρά για την εμφάνιση του συνεργάτη της (Koιτάξτε, είναι ο Leroy!) και με ένα παιδικό παιχνίδι να φαίνεται στο background, η Ardern είπε πως σε αυτή την κρίσιμη εποχή η δουλειά και η προσωπική της ζωή έρχονται σε σύγκρουση συνεχώς.

Η Helen Clark αναγνώρισε πως ο τρόπος, που επιλέγει η Αrdern να επικοινωνεί με τους πολίτες αυτή την κρίσιμη περιόδο είναι πραγματικά μοναδικός. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μεθόδους, που έχουν ακολουθήσει άλλοι ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος δίνει ένα διαφορετικό είδος παράστασης. Η 39χρονη πρωθυπουργός δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν δημοσιογράφο που της έθεσε μια ερώτηση, ούτε κατηγόρησε κάποιον άλλον (όπως κάνει εκείνος).  Μάλιστα, όταν ένας δημοσιογράφος ξέχασε μια ερώτηση, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ενημέρωσης, η Ardern τού είπε αστειευόμενη, πως ανησυχούσε για τον ύπνο του και πως ίσως δεν κοιμάται αρκετά.

Το στυλ της Ardern παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον. Ένας ηγέτης, που επιλέγει άνετα ρούχα, κουβεντιάζοντας χαλαρά μέσω facebook με εκατομμύρια ανθρώπους. Η προσέγγισή της, συνδυάστηκε με στρατηγικές από παγκόσμιους ηγέτες που έφεραν μοναδικά αποτελέσματα. Όλο αυτό βέβαια δεν είναι μόνο επιτυχία της Ardern, αλλά αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας των πολιτών της Νέας Ζηλανδίας.

«Δεν παραπληροφορεί, δεν κατηγορεί, δεν αλλάζει τα δεδομένα. Προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσδοκίες όλων ταυτόχρονα, δίνοντας καθησυχαστικές λύσεις», δήλωσε στο The Atlantic, ο Van Jackson, μελετητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington και πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama.

Από τον Μάρτιο, η Νέα Ζηλανδία έκανε την ολική καταπολέμηση του κορωνοϊού εθνικό στόχο και δεν προσπάθησε απλά να ισοπεδώσει την καμπύλη. Και ήδη βρίσκεται σε καλό δρόμο. Τα διαγνωστικά tests για τον COVID-19 είναι ευρέως διαδεδομένα. Το σύστημα υγείας δεν έχει υπερφορτωθεί. Η κορύφωση της έξαρσης του ιού παρατηρήθηκε στις αρχές Απριλίου, με δώδεκα ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, σε μια χώρα με πληθυσμό σχεδόν 5 εκατομμυρίων.

Αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πολλά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας απαιτούν το lockdown, το οποίο θα άρχιζε να χαλαρώνει αυτή την εβδομάδα, να κρατήσει παραπάνω (ωστόσο και η ίδια σε πρόσφατη Facebook σύνδεση, μίλησε για μέτρα που θα ισχύουν τουλάχιστον ως τις 27 Απριλίου). Άλλοι, όμως, κατηγορούν την κυβέρνηση για υπερβολική αντίδραση και υποστηρίζουν ότι η Αυστραλία κατάφερε να μειώσει τα νέα κρούσματα, χωρίς τα σκληρά μέτρα που τηρεί η Νέα Ζηλανδία.

Η Ardern είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στη χώρα της, όσο και στο εξωτερικό.  Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Colmar Brunton, στις αρχές Απριλίου, το 88% των Νεοζηλανδών εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση να λάβει τις σωστές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 και το 84% ενέκρινε την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία. Οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας υποστήριξαν τις κυβερνητικές πολιτικές, παρόλο που πολλοί ζημιώθηκαν οικονομικά, ως αποτέλεσμα αυτών.

Ο κόσμος μας πρόκειται ν’ αλλάξει δραματικα από εδώ και πέρα και η λύση το να περάσουμε αυτή την κρίση ανέπαφα, είναι να γίνουμε πιο γενναίοι με τους εαυτούς μας αλλά και με τον συνάνθρωπό μας. Αυτή η κρίση είναι το βήμα για ένα νέο κόσμο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below