Παρακολούθησα τη σειρά του Netflix ‘Russian Doll’ και η ασιατικής καταγωγής ηθοποιός που είναι φίλη της πρωταγωνίστριας ανέφερε ότι γυμνάζεται πρωτοποριακά κάνοντας Gyrotonic. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα δοκιμάσει παρόλο που υπήρχε σαν όνομα στο μυαλό μου. Έτσι πήρα την απόφαση να κάνω μια συνεδρία διάρκειας 55 λεπτών και ουσιαστικά κατάλαβα ότι το Gyrotonic είναι ένα μηχάνημα το οποίο βασίζεται στην κυκλική κίνηση του σώματος δίνοντας έμφαση στις διατάσεις των μυών ενώ μεγάλη βάση δίνεται και στις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Δεν είναι σκέτη γυμναστική, έχει αναπνοές, ασκήσεις ηρεμίας και χαλάρωσης, είναι κάτι πολύ ολοκληρωμένο. Στο τέλος της συνεδρίας ένιωθα σαν να είχα κολυμπήσει, τραβήξει κουπί και κάνει stretching και γιόγκα ταυτόχρονα, όμως δεν ήμουν κουρασμένη, αλλά περισσότερο αναζωογονημένη θα έλεγα.

Αυτό που πήρα από τη γυμναστική αυτή είναι ότι το σώμα μου κλήθηκε να δουλέψει ολικά, να συντονιστεί και οι κινήσεις μου να ακολουθήσουν ένα ρυθμό ο οποίος είχε κλιμακούμενη ένταση. Μπορώ να πω ότι είχε τεντώματα και ανοίγματα που με ανακούφιζαν ενώ η αυτοσυγκέντρωση που απαιτούσαν οι ασκήσεις με έκανε να συγκροτούμαι και να ηρεμώ. Σε γενικές γραμμές το συστήνω σε ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν το pilates, καθώς το μηχάνημα του Gyrotonic μοιάζει αρκετά με το reformer και έχει παρόμοια φιλοσοφία.

Το Gyrotonic Expansion System®δημιουργήθηκε από τον Juliu Horvarth. Είναι μια ιδιαίτερη μέθοδος κίνησης, που γυμνάζει αντιμετωπίζοντας νου και σώμα σαν ένα, αναζωογονεί ενεργοποιώντας το νευρικό σύστημα, αυξάνει το εύρος κίνησης, δυναμώνει και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των κινήσεων.

Με κάθε άσκηση Gyrotonic®, κάθε κίνηση ρέει και ενώνεται με την επόμενη, επιτρέποντας στις αρθρώσεις να λειτουργούν μέσα στο φυσικό εύρος κίνησης χωρίς να υπάρχει καταπόνηση και συμπίεση. Έτσι υπάρχει μια αλληλουχία κινήσεων που φέρνει ισορροπία, αποδοτικότητα, δύναμη και ευλυγισία.

Αυτό που χαρακτηρίζει το Gyrotonic® και το κάνει διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο εκγύμνασης είναι η κυματοειδής κίνηση της σπονδυλικής στήλης σε πολλαπλά επίπεδα, που αποτελεί και τη βάση σχεδόν όλων των ασκήσεών του, εκτός από αυτές των ποδιών.

Η σπονδυλική μας στήλη είναι το κέντρο δύναμης, προστασίας και συντονισμού τόσο των δομικών όσο και των οργανικών μας λειτουργιών. Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να την διατηρούμε δυνατή και ευλύγιστη.

Αυτό το “κύμα” είναι μοναδικό γιατί στοχεύει στην ανεξάρτητη κίνηση των σπονδύλων και έχει σαν αποτέλεσμα την ισορροπία δύναμης και ευλυγισίας όχι μόνο γύρω από τη σπονδυλική μας στήλη αλλά και τις αρθρώσεις που συμμετέχουν στην κίνηση.

Στο Gyrotonic® εμπλέκονται όλες οι αρθρώσεις μας σε κάθε κίνηση μειώνοντας έτσι την καταπόνησή τους. Οι ασκήσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να βελτιώνουν την κινητικότητα αλλά και την σταθερότητα της δομής του ανθρωπίνου σώματος.

Ευχαριστούμε το studio kinaesthesis για όλες τις πληροφορίες