Η Margarita Prokopenko ήταν μόλις μερικών μηνών όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είχε εγκαταλειφθεί από τη μητέρα της και ζούσε, μαζί με δεκάδες ακόμα παιδιά, σε μια δομή για ορφανά και παιδιά με αναπηρίες στη Χερσώνα. Όταν, τον Μάρτιο του 2022, η πόλη κυριεύτηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, η δομή άρχισε να δέχεται επισκέψεις από τον Igor Kastyukevich. Ο Ρώσος βουλευτής, μέλος του κόμματος του Πούτιν, πήγαινε στα παιδιά τρόφιμα και άλλες προμήθειες συνοδεία οπλισμένων αντρών, σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στα social media.
Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, ο Kastyukevich και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι άρχισαν να απομακρύνουν τα παιδιά από τη δομή, για να τους προσφέρουν ασφάλεια, όπως ισχυρίζονταν. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η Margarita, η οποία σύμφωνα με μια ουκρανική έρευνα κατέληξε υπό την κηδεμονία του Sergei Mironov, ενός ισχυρού συμμάχου του Πούτιν. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς συνέβη αυτό, αν και μια έρευνα του BBC (2023) έδειξε ότι η σύζυγος του Mironov, Inna Varlamova, είχε επισκεφτεί πολλές φορές τη Margarita στη δομή αλλά και στο νοσοκομείο, όπου είχε νοσηλευτεί με βρογχίτιδα. Σύμφωνα με το ίδιο βρετανικό μέσο, το κορίτσι, μετά την άφιξή του στη Ρωσία, απέκτησε καινούριο πιστοποιητικό γέννησης με το νέο όνομα Marina Mironova.
To περιοδικό Time στο νέο άρθρο του με τίτλο «The Hiden War Over Ukraine’s Lost Children» μοιράζεται την ιστορία της Margarita ως ένα από τα χιλιάδες παιδιά της Ουκρανίας που φέρεται να έχουν απαχθεί από τους Ρώσους και μεταφερθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή. Σύμφωνα με ανεξάρτητους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ, πάνω από 8.400 παιδιά έχουν «μεταφερθεί συστηματικά» στη Ρωσία. Το Κίεβο, από την πλευρά του, ζητάει την επιστροφή 19.546 παιδιών.
To περιοδικό Time στο νέο άρθρο του με τίτλο «The Hiden War Over Ukraine’s Lost Children» μοιράζεται την ιστορία της Margarita ως ένα από τα χιλιάδες παιδιά της Ουκρανίας που φέρεται να έχουν απαχθεί από τους Ρώσους και μεταφερθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή.
Τα παιδιά αυτά ζούσαν στις εμπόλεμες και κατεχόμενες ζώνες της Ουκρανίας. Πολλά από αυτά είχαν μείνει ορφανά μετά τον θάνατο των γονιών τους σε βομβαρδισμούς, σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Zelensky, «και τώρα κρατούνται από τη χώρα που δολοφόνησε τους γονείς τους».
Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με το Time, «εκτός Ρωσίας, αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους σαν έγκλημα πολέμου». Η άποψη του Κρεμλίνου είναι πολύ διαφορετική: «Αυτά τα παιδιά που λέγεται ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής διασώθηκαν από τους στρατιώτες μας σε εκκενώσεις εν μέσω βομβαρδισμών» σύμφωνα με τον συνεργάτη του Πούτιν Vladimir Medinsky, ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, στην Κωνσταντινούπολη.
«Υψηλόβαθμοι Ρώσοι πολιτικοί υιοθετούν αυτά τα παιδιά. Ορισμένα έχουν ακόμα γονείς. Άλλα μπορεί να έπεσαν θύματα απαγωγής από τους Ρώσους ενώ προσπαθούσαν να εμφυσήσουν ζωή στο νεκρό σώμα της μητέρας τους» σχολιάζει η Ουκρανή δημοσιογράφος Iryna Baturevych σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Marie Claire και προσθέτει: «Ακόμα και αν είναι ορφανά, παραμένουν παιδιά της Ουκρανίας. Γνωρίζουν ποιοι σκότωσαν τους γονείς τους αλλά καταλήγουν να ζουν σε οικογένειες Ρώσων, όπου υφίστανται πλύση εγκεφάλου. Είναι μια τραγωδία».
«Ακόμα και αν είναι ορφανά, παραμένουν παιδιά της Ουκρανίας. Γνωρίζουν ποιοι σκότωσαν τους γονείς τους αλλά καταλήγουν να ζουν σε οικογένειες Ρώσων, όπου υφίστανται πλύση εγκεφάλου. Είναι μια τραγωδία».
Για του λόγου το αληθές, το Time παρουσιάζει την υπόθεση του 11χρονου Serhii ο οποίος, αφού πέρασε μερικούς μόνο μήνες σε δομή στη Ρωσία μετά αρνείτο να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του στην Ουκρανία. «Του έκαναν πλύση εγκεφάλου» λέει η μεγαλύτερη αδερφή του, Kseniia Koldin. «Τον έπεισαν ότι η Ουκρανία έχει καταστραφεί, και ότι θα πεθάνει από την πείνα αν επιστρέψει».
Από την αρχή του πολέμου περίπου 1.200 από αυτά τα παιδιά έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, όπως γράφει το Time, κυρίως χάρη στις προσπάθειες των συγγενών του και των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι απεσταλμένοι της Ουκρανίας στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη έθεσαν ως αίτημα την επιστροφή ακόμα 339 παιδιών.
O Donald Trump δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σπίτια τους, αλλά κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, παρακινούν την Ουκρανία να μην το θέσει ως όρο για τη σύναψη ειρήνης. «Δεν μπορείς να θέτεις όρους αν θέλεις να προχωρήσεις» είπε ανώνυμα ένας από αυτούς στο Time. «Και ο Trump θέλει να προχωρήσει γρήγορα».
O Donald Trump δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σπίτια τους, αλλά κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, παρακινούν την Ουκρανία να μην το θέσει ως όρο για τη σύναψη ειρήνης.
Η μεγαλύτερη πίεση στον Putin προέρχεται από τη Χάγη: τον Μάρτιο του 2023, το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κινδυνεύει να συλληφθεί αν ταξιδέψει σε οποιαδήποτε από τις 125 χώρες που αναγνωρίζουν την ισχύ της δικαστικής απόφασης. Σύμφωνα όμως με έναν μακροχρόνιο συνεργάτη του, που μιλάει ανώνυμα στο Time, έχει συνηθίσει την απομόνωση και δεν βιάζεται να αντιδράσει στις απαιτήσεις της Ουκρανίας: «Ενδεχομένως να επιστρέψει τα παιδιά στο πλαίσιο κάποιας ανθρωπιστικής αλλαγής. Δεν είναι ο Στάλιν. Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητές του».