Η Σίσσυ Μιχαλοπούλου από μικρή είχε πάντα στην τσάντα της χαρτί, χάρακα, μολύβι και όλο κάτι σχεδίαζε. Παρόλο που εργάστηκε για πολλά χρόνια στον τραπεζικό τομέα, τελικά ενέδωσε στη λατρεία της για τα χρώματα, τους αναπάντεχους συνδυασμούς που προσφέρουν αβίαστα αρμονία, αλλά και τα ταξίδια. Τελικά, το 2020 αξιοποίησε τις σπουδές που είχε κάνει στο σχέδιο μόδας, το graphic και interior design, με ειδίκευση στο Μιλάνο πάνω στις βενετσιάνικες και φλωρεντιανές τεχνικές παλαίωσης: Δημιούργησε, μαζί με τον Νίκο Σιδηροφάγη στην εμπορική ανάπτυξη και το στρατηγικό σχεδιασμό, το brand Oribu Arts, που υπηρετεί το μότο «Art into clothing», δημιουργώντας φορέσιμη τέχνη.

Πλέον σε κάθε σεζόν επιστρατεύει τα αγαπημένα της πινέλα, χρώματα και μικτές τεχνικές και ζωγραφίζει τέσσερις πρωτότυπους πίνακες, από τους οποίους προέρχονται τα νέα σχέδια. Οι ιστορίες που θέλει να αφηγηθεί αποτυπώνονται στον καμβά και κατόπιν μεταφέρονται ψηφιακά στο ωραιότερο φυσικό υλικό, 100% οργανικό μετάξι Σουφλίου εξαιρετικής ποιότητας, που χαϊδεύει το σώμα, με χειροποίητες λεπτομέρειες και σε αναπάντεχα χρώματα. Έτσι, οι δημιουργίες της σχεδιάζονται και κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

H συλλογή μέχρι στιγμής περιλαμβάνει μαντήλια, φουλάρια/παρεό, pochettes (μαντηλάκια πέτου), γραβάτες, μάσκες, scrunchies, καφτάνια, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να αγοράσει και κάποιον από τους πρωτότυπους πίνακες στους οποίους είναι βασισμένα τα ρούχα και τα αξεσουάρ, αλλά και ύφασμα με το μέτρο για ειδικές περιπτώσεις. Με αφορμή την κυκλοφορία της καλοκαιρινής collection, η οποία μας μεταφέρει νοερά σε κυκλαδίτικα ηλιοβασιλέματα, εξωτικούς προορισμούς, αλλά και στο Διάστημα, η εικαστικός και σχεδιάστρια μόδας μίλησε στο Marie Claire.

Ποια ιδέα βρίσκεται πίσω από την Oribu Arts;

«Εδώ και πολλά χρόνια ήθελα να δημιουργήσω τη δική μου εταιρεία σε σχέση με τις τέχνες και με το συνεργάτη μου κάναμε διάφορες συζητήσεις. Προσπαθούσα να βρω ένα είδος στο οποίο θα εφάρμοζα όλες τις δεξιότητες που είχα αποκτήσει μέσω της πορείας μου, της δικής μου αισθητικής και εικαστικής αντίληψης. Τελικά, όλα αυτά αξιοποιήθηκαν όταν είδα τα σχέδιά μου πάνω σε καμβά. Σκέφτηκα κατευθείαν ότι έβγαιναν πολύ ιδιαίτερα και θα ήταν υπέροχα αν μπορούσαν να φορεθούν. 

»Τότε γεννήθηκε η ιδέα να αποτυπωθούν πάνω στο πιο φίνο φυσικό υλικό που υπάρχει, το οργανικό μετάξι. Αυτή ήταν και η αρχή της Oribu Arts, το 2020 εν μέσω κορονοϊού, με την πολύτιμη βοήθεια του συνεργάτη μου Νίκου Σιδηροφάγη, το δεξί μου χέρι στην ψηφιακή υποστήριξη/προώθηση και το marketing».

Δημιουργία της Oribu Arts.

Πώς αποφασίσατε να πάρετε το ρίσκο να ιδρύσετε το brand σας στη διάρκεια της πανδημίας;

«Δεν σκεφτήκαμε καθόλου τον κορονοϊό. Δεν μας επηρέασε σε κάτι. Αντιθέτως, υπήρχε ένας εσωτερικός δημιουργικός αναβρασμός. Ήταν σκέψη και όνειρο πολλών ετών. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να συνεργαστούμε δυο άνθρωποι με όραμα και ταύτιση απόψεων. Ενήργησαν, επίσης, υπέρ μας πολλές θετικές συγκυρίες. Σε κάθε ερώτημα που δημιουργείτο ερχόταν από μέσα μας, αυτομάτως, η απάντηση. Είμαι ευγνώμων για όλο αυτό, όπως και για τον κόσμο που μας αγκαλιάζει με αγάπη, αρχίζει να δημιουργεί τις συλλογές του από τα σχέδιά μας και να μας συζητά με θερμά σχόλια στους κοινωνικούς κύκλους του».

Τι σημαίνει πρακτικά «φορέσιμη τέχνη»;

«Τα έργα μου είναι μια συνεχής νοερή συνομιλία θέματος, υλικών, χρωμάτων, τεχνικών. Οι πίνακές μου δημιουργούνται με τέτοιον τρόπο ώστε πέρα από το να γίνουν αντικείμενα τέχνης, να φορεθούν και να συνδυαστούν με τα περισσότερα ρούχα της γκαρνταρόμπας μας».

Δημιουργία της Oribu Arts.

Από πού αντλείτε έμπνευση;

«Πρωταρχικό στοιχείο για μένα είναι να υπάρχει εσωτερική ισορροπία και χαρά. Από εκεί αντλώ χαρούμενες εικόνες, με αναπάντεχους συνδυασμούς χρωμάτων και διάφορα στοιχεία που με κάνουν να χαμογελώ όταν αρχίζουν να παίρνουν μορφή.

»Οι εμπνεύσεις είναι όλες μέσα στο μυαλό μου. Μετά είναι οι χρωματικές επιλογές που θα κάνω, με γνώμονα το αν δίνουν το ιδανικό αποτέλεσμα τη δεδομένη στιγμή. Κατόπιν θα οραματιστώ ένα σχέδιο φορεμένο στο λαιμό, σε γραβάτα, στα μαλλιά, στη μέση ή σε καφτάνι και θα προσθέσω κάτι ή θα αφαιρέσω ό,τι θεωρώ περιττό».

Ποιες ιστορίες λένε τα σχέδιά σας;

«Υπάρχει πάντα μια εσωτερικότητα στα έργα μου. Αυτή αποδίδεται με διαφορετική θεματολογία και προσέγγιση κάθε φορά, ανάλογα με την έμπνευση και τη διάθεση. Η αίσθηση αυτή εντείνεται με τη χρήση χρωματισμών και ειδικών εφέ με μικτές τεχνικές. Τα θέματά μου υμνούν την εσωτερικότητα, την υπερβατική ενέργεια, τον κύκλο της ζωής, το ατομικό μας σύμπαν, τον διαλογισμό, το θείο και το βλέμμα του, την Αφρική – την αρχή των πάντων…».

«Δεν θα επέλεγα άλλο υλικό πέρα από “ το βασιλιά των νημάτων”, που ταίριαζε απόλυτα στο ύφος των σχεδίων μου σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα και τη βελούδινη αίσθηση που ήθελα να προσδώσω».

Γιατί επιλέξατε το οργανικό μετάξι Σουφλίου για τη δημιουργία της συλλογής σας;

«Δεν θα επέλεγα άλλο υλικό πέρα από “ το βασιλιά των νημάτων”, που ταίριαζε απόλυτα στο ύφος των σχεδίων μου σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα και τη βελούδινη αίσθηση που ήθελα να προσδώσω.

»Επιπλέον, μέσω του e-shop μας θέλαμε να προωθήσουμε σε όλο τον πλανήτη ελληνικό σχεδιασμό με ελληνικό μετάξι. Και τα ωραιότερα ελληνικά μετάξια βρίσκονται στο Σουφλί με τη μακρά παράδοση».

Πώς ανταποκρίνεται η ελληνική αγορά στη συλλογή σας;

«Παρότι είμαστε νέα εταιρεία, υπάρχει μεγάλη, θετική ανταπόκριση. Διαπιστώσαμε ότι αρέσουν τα σχέδιά μας γιατί διαφέρουν, στο χρωματικό και αισθητικό αποτέλεσμα, από παρόμοια είδη. Δεν πρόκειται για την τυποποιημένη εφαρμογή σχεδίων μέσω κάποιου γραφιστικού προγράμματος, αλλά για την αποτύπωση μιας δικής μου εσωτερικής αναζήτησης».

Δημιουργία της Oribu Arts.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένα ρούχο ή αξεσουάρ για να χαρακτηριστεί δυνητικά διαχρονικό;

«Το μετάξι είναι διαχρονικό! Το κασμίρι είναι διαχρονικό! Εξαιρετικές ποιότητες νημάτων που χρησιμοποιούνταν από βασιλείς/βασίλισσες ανά τους αιώνες και όχι τυχαία, γιατί αποπνέουν κύρος, φινέτσα, εκλεπτυσμένη πολυτέλεια και αντέχουν στην πάροδο του χρόνου. Μοναδικά υλικά. Δώρα της φύσης».

Τι εύχεστε για το άμεσο μέλλον;

«Είμαστε μια slow fashion εταιρεία, που δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα, την αισθητική και την ηθική και, παρά τις δυσκολίες που έχει αυτό το εγχείρημα, δεν βάζουμε τίποτα από τα παραπάνω σε δεύτερη μοίρα. Γι’ αυτό και προχωράμε σταδιακά. Αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε για το μέλλον είναι τα κομμάτια μας να γίνουν διαχρονικά και να θέλει κάποιος να κάνει τη δική του προσωπική συλλογή από τα είδη μας».

Info
Ανακαλύψτε τη συλλογή του Oribu Arts στο e-shop ή κλείστε το ραντεβού σας για να επισκεφτείτε το ατελιέ του στο Κολωνάκι.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below