Ένα βιβλίο που παρέχει απαραίτητη ιστορική γνώση για τη βαθύτερη κατανόηση της πολιτικής, της κουλτούρας και της βαθιάς επίδρασης του Ισλάμ στις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας και στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας της Τουρκίας κυκλοφόρησε με την υπογραφή της Άννας Καραμάνου από τις εκδόσεις Αρμός. Με τίτλο «100 χρόνια Τουρκία 1923-2023. Εθνικισμός, Φεμινισμός, Ευρωπαϊσμός & Πολιτικό Ισλάμ. Από τον Οσμάν στους Κεμάλ & Ερντογάν» εξετάζει τη γένεση και την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την εξουσία των χαρεμιών, την αλληλεπίδραση με την Ευρώπη, την ίδρυση του τουρκικού έθνους-κράτους από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (29 Οκτωβρίου 1923), τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, την πολιτική εκκοσμίκευσης και την προσπάθεια εκδυτικισμού, καθώς και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες ανάδειξης του Πολιτικού Ισλάμ και της μακρόχρονης ηγεμονίας του «αήττητου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2002 μέχρι και τις εκλογές του 2023.

Η ιστορική έρευνα, βιβλιογραφική και επί του πεδίου, συνοψίζει τα σημαντικότερα ιστορικά, πολιτικά και πολιτισμικά γεγονότα και προσφέρει μια ευσύνοπτη, απροκατάληπτη και κατά το δυνατόν αντικειμενική γνώση. Προπάντων, προσφέρει άφθονη τροφή για κριτική σκέψη, περαιτέρω έρευνα και καθαρή ματιά στην ιστορία. Το στοιχείο που της προσδίδει πρωτοτυπία και μοναδικότητα είναι ότι, μαζί με τους μεγάλους πολιτικούς σταθμούς, αναδεικνύει και τους ιδιαίτερα σκληρούς αγώνες των γυναικών της Τουρκίας για δικαιώματα και αξιοπρέπεια, τους οποίους η επίσημη ιστορία συνήθως αποσιωπά.

Η Άννα Καραμάνου σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Marie Claire, με αφορμή την κυκλοφορία του προηγούμενου βιβλίου της «Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών Sapiens» (εκδ. Αρμός), είχε πει: «Η θεωρία μου, για την οποία έχω συγκρουστεί στο παρελθόν, είναι ότι αν είχαμε σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων μια ισορροπία των φύλων, τότε θα είχαμε οπωσδήποτε έναν καλύτερο κόσμο. Θα μου πεις, πού το τεκμηριώνεις; Υπήρξαν η Θάτσερ, η Μέιρ… Αυτές όμως ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, που λειτούργησαν σε ένα σύστημα φτιαγμένο αποκλειστικά από άντρες. Ένα σύστημα που δεν είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε.

»Από την άλλη, έχουμε το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών, κορυφαίες στη γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική και σε θέματα ισότητας φύλων και δικαιωμάτων, οι οποίες αναλαμβάνουν διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Επιβεβαιώνουν ότι όπου υπάρχει ισότητα φύλων, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική, στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλα αυτά που αποτελούν το σύστημα αξιών των γυναικών».

Η Άννα Καραμάνου είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και μεταπτυχιακή MSc Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών (ΕΚΠΑ), συγγραφέας του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου της για τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821,«Η ειρηνική εξέγερση των δηλυκών sapiens, 1821-2021», πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συνταξιούχος ΟΤΕ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below