Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο, το Varoulko Santorini παρουσιάζει μια σειρά από εκλεκτές wine pairing εκδηλώσεις σε συνεργασία με αγαπημένους Έλληνες οινοπαραγωγούς και εκλεκτά μενού δημιουργημένα από τον Λευτέρη Λαζάρου.
Διάσημες ελληνικές ετικέτες κρασιών λοιπόν θα βρεθούν δίπλα σε μοναδικά πιάτα του κορυφαίου Έλληνα σεφ, σε μια πανδαισία γεύσεων, αρωμάτων και μουσικής που θα συναρπάσει. Αυτό το μοναδικό ταίριασμα υλικών και φαντασίας θα λάβει χώρα μια φορά τον μήνα και για απόλυτα περιορισμένο αριθμό θέσεων.
Η φαντασία του fine dining συναντά το απόλυτο μεράκι κορυφαίων Ελλήνων οινοπαραγωγών που έχουν ξεπεράσει με τη δουλειά τους, και αυτοί όπως ο σεφ Λαζάρου, τα σύνορα της χώρας. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε το wine pairing event που σας ταιριάζει για μια πρωτόγνωρη γαστρονομική εμπειρία που θα ενθουσιάσει όλες σας τις αισθήσεις.

Ο πολυβραβευμένος (και πολυαγαπημένος του κοινού) σεφ Λευτέρης Λαζάρου φέρνει στο Varoulko Santorini την αγάπη του για το ελληνικό κρασί.

Varoulko Santorini και Κτήμα Γεροβασιλείου | Παρασκευή 30 Ιουνίου – Σάββατο 1 Ιουλίου

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ξεκίνησε το 1981 με την αναβίωση 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα, αμπελώνα φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Η Μαλαγουζιά —την οποία οινοποίησε για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου— και το Ασύρτικο —που κατάγεται από τη Σαντορίνη— αποτελούν τις ελληνικές λευκές ποικιλίες του Κτήματος, ενώ το Λημνιό —η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που είναι σε παραγωγή μέχρι σήμερα, την οποία αναφέρει και ο Αριστοφάνης τον 5ο αιώνα π.Χ. — το Μαυρούδι, το Μαυροτράγανο και το Ξινόμαυρο αποτελούν τις ελληνικές ερυθρές. Τέλος, το 2019 δημιουργήθηκε και η Μικρά Θήρα, το όνομα του νέου οινοποιείου της εταιρείας. Πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο της Θηρασίας, το νησί που έως την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ. αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης.

Varoulko Santorini και Santo Wines | Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Ιουλίου

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines ιδρύθηκε στην αρχική της μορφή το 1911, ως “Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγής Θήρας”. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης με 1200 μέλη. Δέσμευση της Santo Wines είναι η διαφύλαξη της τοπικής παράδοσης και ιστορίας, η προστασία των παραδοσιακών καλλιεργειών, η παραγωγή οίνων και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Σαντορίνη υψηλής ποιότητας και η αειφόρος γεωργική ανάπτυξη. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες από τους αγρότες – μέλη της, αποτελούν εγγύηση για την αυθεντικότητα των προϊόντων Santo.

Varoulko Santorini και Οινοποιεία Μπουτάρη | Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Αυγούστου

Από τις πλέον γνωστές και αγαπημένες εταιρείες, η Οινοποιεία Μπουτάρη γεννήθηκε το 1879 στη Νάουσα, ενώ αποκαλεί τη Σαντορίνη ένα από τα “σπίτια” της εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες. Διαθέτει 6 οινοποιεία στην Ελλάδα δίνοντάς της την ευκαιρία να πειραματιστεί στον αμπελουργικό τομέα με τον εγκλιματισμό των ποικιλιών στις πιο κατάλληλες περιοχές, αναπτύσσοντας έτσι μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων. Τα οινοποιεία της επιτρέπουν να συμμετάσχει ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.

 

Varoulko Santorini και Οινοποιείο Γαβαλά | Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου

Με πάνω από 300 χρόνια ζωής, το oικογενειακό οινοποιείο Γαβαλά, ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Σαντορίνης, βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μεγαλοχώρι. Ο σκοπός της οικογένειας είναι να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους της Σαντορίνης. Ο οινοποιός τέταρτης γενιάς είναι ο Γιώργος Γαβαλάς και η 5η γενιά είναι ο γιος του, Βαγγέλης. Με σεβασμό στις τοπικές ποικιλίες, εστιάζουν σε περιορισμένης ποσότητας παραγωγή. Ο Γαβαλάς οινοποιεί την πιο γνωστή ποικιλία στην Ελλάδα, το Ασύρτικο, καθώς και τις Αηδάνι, Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο. Προκειμένου να δείξουν τον πλούτο της γης, είναι το μόνο οινοποιείο στη Σαντορίνη που χρησιμοποιεί τις γηγενείς σπάνιες ποικιλίες Κατσανό και Βουδόματο.

Varoulko Santorini και Οινοποιείο Ζατζηδάκη | Παρασκευή και Σάββατο – Οκτώβρης

Με έτος ίδρυσης το 1997, το Οινοποιείο Ζατζηδάκη έχει τις ρίζες του σε έναν εγκαταλελειμμένο αμπελώνα που ανακαλύφθηκε στον Πύργο Καλλίστης, στη Σαντορίνη. Με υψόμετρο 330 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο αμπελώνας αναβίωσε με αγάπη και έγινε το θεμέλιο της επιτυχίας του Οινοποιείου Χατζηδάκη. Με ακλόνητη αφοσίωση και τη χρήση βιολογικών ποικιλιών σταφυλιών όπως το Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο, το Οινοποιείο Χατζηδάκη δημιουργεί εξαιρετικά κρασιά που αποτυπώνουν την ουσία της Σαντορίνης. Η ιστορία αυτού του οινοποιείου είναι συνυφασμένη με ένα μικρό υπόγειο “καναβάκι” (οινοποιείο), που χτίστηκε σχολαστικά με πάθος, σκληρή δουλειά και την ελληνική έννοια του μερακίου. Το 1998, το οινοποιείο κυκλοφόρησε με υπερηφάνεια τις πρώτες του φιάλες, συμπεριλαμβανομένου των εμβληματικών ποικιλιών Ασύρτικο και Μαυροτράγανο. Σήμερα, το Οινοποιείο Χατζηδάκη καλλιεργεί 10 εκτάρια αμπελώνων, με ιδιαίτερη έμφαση στις βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας. Κάθε φιάλη αφηγείται μια ιστορία κληρονομιάς, δεξιοτεχνίας και βαθιάς σύνδεσης με το έδαφος της Σαντορίνης.

Και όλα αυτά στο ανυπέρβλητο σκηνικό που αντικρίζουν όλοι οι φιλοξενούμενοι του Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection με μία αληθινά αψεγάδιαστη φιλοξενία και φροντίδα υψηλού επιπέδου από όλο το προσωπικό του ξενοδοχείου, ό,τι δηλαδή χρειάζεται κανείς για μία πραγματικά αξέχαστη βραδιά οινογνωσίας και απόλαυσης ενός εξαιρετικά δημιουργικού και απολαυστικού μενού.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below