Στο Grace, το πολυβραβευμένο ξενοδοχείο της Auberge Resorts Collection στη Σαντορίνη, μπορεί να απολαμβάνει κανείς την απόλυτη ηρεμία και απομόνωση, ενώ την ίδια στιγμή τον χωρίζουν μόλις μερικά σκαλοπάτια από ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Μεσογείου.

Στο Ημεροβίγλι, το κοσμοπολίτικο χωριό της Σαντορίνης, το Grace Hotel είναι φτιαγμένο με γνώμονα την αισθητική που σέβεται το φυσικό τοπίο. Περνώντας το κατώφλι κάθε deluxe δωματίου, σουίτας ή βίλας, νιώθει κανείς πως μπαίνει σε μία λευκή φωλιά πάνω από το γαλάζιο, εξοπλισμένη με όλες τις ανέσεις και την ίδια στιγμή άγρια και μαγευτική.

Το βλέμμα αγκαλιάζει τις καμπύλες στις στέγες, που θυμίζουν εκκλησιές, λίγο πριν βουτήξει στο βαθύ μπλε του Αιγαίου, ενώ ο μόνος ήχος που φτάνει στα αυτιά του επισκέπτη είναι το θρόισμα του ανέμου καθώς περνά από τις ηλιόλουστες βίλες που σχεδόν κρέμονται στον γκρεμό. Αφού χορτάσει τη θέα και τις σχεδόν μεταφυσικές δονήσεις από τον γειτονικό Σκάρο, ο φιλοξενούμενος ανηφορίζει μερικά σκαλοπάτια μέχρι το κομβικό για το resort Βar 363, που παίρνει το όνομά του από το υψόμετρο στο οποίο στέκει ψηλά πάνω από τη θάλασσα.

Η θέα από το Bar 363, 363 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εκεί θα απολαύσει το ποτό του σαν μια μοναδική γευστική περιπέτεια, αφού τους πρωτότυπους συνδυασμούς αλκοόλ και μυρωδικών ετοιμάζουν ειδικευμένοι barmen και mixologists, με την καθοδήγηση του διεθνώς αναγνωρισμένου Αθηναϊκού bar, Baba Au Rum. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά κοκτέιλ με βάση τον βασιλιά του καλοκαιριού, το ρούμι, αλλά και αγαπημένα όλων κοκτέιλ σε πρωτότυπες, πειραγμένες εκδοχές: Pearl Fisher, ένα δροσερό απεριτίφ με amaro, εξωτικά μπαχάρια και τόνικ αρωματισμένο με άνθη κερασιάς, Santorini Mule, με βάση το τοπικό γλυκό κρασί vinsanto, αποξηραμένα βερίκοκα, γλυκά μπαχάρια, ginger beer και μοσχολέμονο, και Les Fleurs du Mal, με βοτανικά αποστάγματα, αλλά και μια ιδέα μάνγκο, χυμό λεμονιού και σέλερι συμπληρωμένο με τόνικ, είναι μερικά από αυτά που δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε. Στον κατάλογο συναντά κανείς τα hit του Baba Au Rum όπως τα Spicy Baba, με βάση το ρούμι, White Paloma με βάση την τεκίλα και Island Silver Fizz, με τσίπουρο (!) κόκκινο βερμούτ, βατόμουρα, μια ιδέα κεράσι, λάιμ και σόδα αρωματισμένη με ανανά. Εμείς υψώσαμε το ποτήρι στην ομορφιά του νησιού και της μοναδικής ατμόσφαιρας του ξενοδοχείου με ένα κατακόκκινο Bloody Grace (παραλλαγή του Bloody Mary με φρέσκο χυμό από Σαντορινιά τομάτα και σέλερι, μαγειρεμένα με θυμάρι, λεμόνι, και βασιλικό, στα οποία προστίθεται ελληνικό τσίπουρο O/Purist, μερικές σταγόνες vinsanto από τη Σαντορίνη και το καλύτερο αλάτι του κόσμου από τη Βόρεια Θάλασσα).

Στα πιάτα του Varoulko Santorini ο chef Λευτέρης Λαζάρου κλείνει όλη την αγάπη του για το νησί και τη θάλασσα που το τριγυρίζει. Χωράει η Μεσόγειος σε ένα πιάτο; Η άγρια ελευθερία που χαρίζει η θάλασσα συναντά τη φαντασία ενός ατρόμητου chef και κάπως έτσι προκύπτουν τα πιάτα που χάρισαν στον Λαζάρου φήμη μέχρι τα πέρατα της γης. Με πάθος για τη μαγειρική απλότητα, ο Λαζάρου φέρνει στο Grace Santorini απρόσμενες γεύσεις που προκύπτουν από αναπάντεχα αλλά αρμονικά συνδυασμένα υλικά σε πιάτα που συχνά υπηρετούν κλασικές συνταγές με αντισυμβατικό τρόπο. Ζητούμενο για τον ίδιο τον chef είναι κάθε πιάτο να αποτελεί αφορμή για κουβέντα στο τραπέζι, το φαγητό να μην συνοδεύει, αλλά να πρωταγωνιστεί στην εμπειρία που είναι η διαμονή στο διαμάντι της Auberge Resorts Collection.

«Όλα τα πιάτα είναι παιδιά μου, δεν τα ξεχωρίζω. Ο στόχος μου είναι να κοντράρονται οι επισκέπτες που τρώνε στο Varoulko Santorini για το ποιο είναι το καλύτερο πιάτο. Θέλω το μενού μου να ένα κομμάτι της συζήτησης στο τραπέζι. Κάπως έτσι μένει το φαγητό στο μυαλό ακόμη περισσότερο. Μετά από 37 χρόνια Βαρούλκο μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμη επισκέπτες που θυμούνται τα πιάτα μου. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου: να υπάρχουν πέντε ή έξι στάδια στο μενού και τέτοιες ποσότητες ώστε να μην κουράζεται ο επισκέπτης, να θυμάται τι έφαγε».

Στη θέα από τα δωμάτια, τις σουίτες και τις βίλες, το Bar 363, το Varoulko και την πισίνα, πρωταγωνιστεί ο Σκάρος, αυτός ο τεράστιος μισοβυθισμένος στη θάλασσα βράχος που ήταν η πρωτεύουσα του νησιού στα μεσαιωνικά χρόνια. Ένας μικρός άθλος για τους επισκέπτες που θέλουν να τον κατακτήσουν, φτάνοντας ως το τελευταίο σκαλοπάτι που οδηγεί ψηλά πάνω στη βραχώδη έκταση, είναι το τοπίο που θα ονειρεύεται κανείς για καιρό αφού αφήσει το νησί.
Αποχαιρετώντας το Grace Auberge Resorts Collection Santorini, ο επισκέπτης παίρνει μαζί του τρυφερές αναμνήσεις, κλεισμένες σε πολύτιμα, μικρά ξύλινα κουτιά, μαζί με σημειώματα και φίνα προϊόντα ομορφιάς, κοχύλια, βότσαλα και άμμο από τις παραλίες του νησιού και μια αίσθηση φροντίδας που τον συντροφεύει για καιρό: την αίσθηση που μόνο η άψογη φροντίδα, οι μικρές λιχουδιές που σε περιμένουν στα δωμάτια με την ονειρική θέα και η (κυριολεκτικά) ήσυχη πολυτέλεια σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου μπορούν να προσφέρουν.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below