Στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του Πολυχώρου Ονείρων, στο Μαρκόπουλο Αττικής, η Ντίνα Νικολάου και οι Μύλοι Δάκου, για να καλωσορίσουν τις Γιορτές, διοργάνωσαν ένα pre-Christmas brunch, με θέμα «Melomakarono Stories», υπό των ονειρεμένων μελωδιών των Operatical. Η γνωστή σεφ υποδέχτηκε τους αγαπημένους της φίλους που θέλησαν να την τιμήσουν και να απολαύσουν λίγες ώρες χαλάρωσης και ηρεμίας.

Επειδή το φαγητό γίνεται νοστιμότερο με καλή παρέα και μοίρασμα, η αγαπημένη σεφ, ετοίμασε έναν ζηλευτό μπουφέ, που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους και ικανοποίησε ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα. Τα μοναδικά εδέσματα συνόδεψαν εκλεκτά κρασιά. Οι Operatical ζέσταναν την ατμόσφαιρα με τις χριστουγεννιάτικες -και όχι μόνο- μελωδίες τους.

«Ας απολαύσουμε τις μέρες που έρχονται και ας αφήσουμε τις καρδιές μας να γεμίσουν χαρά, αγάπη, γαλήνη και ευδαιμονία» είπε, μεταξύ άλλων, η Ντίνα Νικολάου, η οποία στο άκρως χριστουγεννιάτικο κλίμα της ημέρας, δεν παρέλειψε να παραδώσει ακόμα ένα μάθημα μαγειρικής, ετοιμάζοντας τα περίφημα μελομακάρονά της, παρέα με τους μικρούς της φίλους.

Όσο για τη συνταγή των μελομακάρονων της Ντίνας Νικολάου, θα τη βρείτε παρακάτω

Υλικά
Για τα μελομακάρονα

200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
250 γρ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
1 κουτ.σούπας ζάχαρη άχνη
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

Για το σιρόπι

240 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
2 στρογγυλές φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι, με τη φλούδα
1 στρογγυλή φέτα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι, με τη φλούδα
1 ξυλάκι κανέλας
60 γρ. μέλι

Για το στόλισμα

400 γρ. καρυδόψιχα
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
3 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο για λίγα λεπτά σε ένα ταψάκι, στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσει
2 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι

Εκτέλεση
Για το σιρόπι

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα

Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Κόβω το μείγμα σε κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι, τα πλάθω πρώτα στρογγυλά και στη συνέχεια τους δίνω το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλω, βέβαια, απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σε μια επιφάνεια, το πιέζω να απλώσει αλλά όχι να λεπτύνει ιδιαίτερα και την κόβω με μικρά κουπ πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα, όπως καμπανούλες, αστέρια, μισοφέγγαρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα κ.ά.
Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή 2 ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 – 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

Οσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζω ανά 2 σε μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζω για 2 – 3 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Προσοχή: Έχει σημασία τα μελομακάρονα να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο. Ετσι, θα σιροπιάσουν τελείως αλλά θα παραμείνουν θρυπτά και ευχάριστα τραγανά, χωρίς να λασπώσουν.

Τα βάζω σε πιατέλες, φτιάχνοντας στρώσεις. Πασπαλίζω κάθε στρώση με άφθονη καρυδόψιχα και λίγο σουσάμι και περιχύνω με το μέλι.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below