Τη στιγμή που το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος βρίσκονται σε κατάληψη, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις καλλιτεχνών και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών οι οποίοι διαμαρτύρονται για Προεδρικό Διάταγμα 85, που αφορά στο προσοντολόγιο του Δημοσίου και τούς κατατάσσει στην επαγγελματική βαθμίδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Χθες 7/2 το απόγευμα καλλιτέχνες και σπουδαστές  πραγματοποίησαν οχηματοπορεία που ξεκίνησε από το Άλσος Στρατού (parking παλιού θεάτρου Badminton) με κατάληξη στην κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά, Πειραιώς 52 Τ.Κ. 185 47 Νέο Φάληρο-Πειραιάς).

Σήμερα, Τετάρτη, έχει προκηρυχθεί από την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάμτος (ΠΟΘΑ) νέα 24ωρη απεργία στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις 12:00, στο υπουργείο Πολιτισμού και πορεία προς το υπό κατάληψη θέατρο Τσίλλερ.

Να θυμίσουμε πως σήμερα λήγει η προθεσμία που είχαν βάλει οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου για την εξεύρεση λύσης. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει πως αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα προβούν σε ομαδική παραίτηση.

Στο μεταξύ 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας, στηρίζοντας τους αποφοίτους, τους εργαζομένους και τους σπουδαστές τους, ενώ καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δικόγραφο της προσφυγής «Ο βασικός λόγος ακυρώσεως του προδήλως αντισυνταγματικού προεδρικού διατάγματος βασίζεται στην αντίθεση αυτού προς το άρθρο 16 παρ. 7 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τη ρητή αυτή διάταξη του Συντάγματος, οι δραματικές σχολές παρέχουν ανώτερη εκπαίδευση, την οποία εγγυάται η αυστηρή κρατική εποπτεία στην οποία κατά νόμο υπάγονται και την οποία πιστοποιεί ειδικά για αυτές το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1158/1981. Από τη συνταγματική αυτή διάταξη συνάγεται ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των ηθοποιών, είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα είναι υποχρεωτικώς εκ του Συντάγματος περισσότερα από αυτά των αποφοίτων Λυκείου ή κάθε άλλης μορφής μεταλυκειακής εκπαιδεύσεως, που δεν έχει ανάλογη συνταγματική κατοχύρωση.

Το γεγονός ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν επηρέαζε και δεν επηρεάζει σε τίποτα τον χαρακτηρισμό των Δραματικών Σχολών ως Ανωτέρων, ούτε θίγει τα αυξημένα εκ του Ελληνικού Συντάγματος επαγγελματικά δικαιώματα των ηθοποιών. Ουδείς απόφοιτος Δραματικής Σχολής οποτεδήποτε και αν έλαβε, λαμβάνει ή θα λάβει τον σχετικό απολυτήριο τίτλο του, έχει ποτέ στερηθεί την ιδιότητά του ως αποφοίτου «Ανωτέρας Εκπαιδεύσεως» με τα σχετικά αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το προσβαλλόμενο προεδρικό διάταγμα παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αυτές αρχές θα καταστεί ανεφάρμοστο αμέσως μόλις ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτός αν νωρίτερα καταργηθεί, όπως είναι το ορθό, από τη Διοίκηση. Με το δικόγραφο ζητείται η εισαγωγή της υποθέσεως στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας λόγω μείζονος σπουδαιότητος.»

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below