Τι είναι το Kokedama;
Καταρχάς, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις να συστήσω τα kokedama….κια, ή όπως αλλιώς τα λέω χαϊδευτικά my brilliant friends στο κοινό του Marie Claire. To kokedama είναι Ιαπωνική μορφή τέχνης ανθοκομίας. Μεταφράζεται από τα Ιαπωνικά kokedama = mossball= μπάλα από βρύα, (Koke σημαίνει ‘moss’ -βρύο, μούσκλι & Dama σημαίνει ‘ball’ – μπάλα). Είναι μια πανάρχαια Ιαπωνική τέχνη που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τα μπονσάι αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί και για άλλα φυτά. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να μεγαλώνεις ζωντανά φυτά μέσα σε μια χωμάτινη μπάλα χωρίς γλάστρα αλλά τυλιγμένα στο δικό τους «ρούχο» (μούσκλι), εκφράζοντας έτσι την ομορφιά της απλότητας. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι  ένα υπέροχο διακοσμητικό φυτό για το σπίτι ή το γραφείο, είτε επιλέξεις να το κρεμάσεις είτε να το τοποθετήσεις σε βάση ή πιάτο.

Πως συναντήθηκες με την τέχνη των Kokedama;
Ασχολούμαι με τα φυτά, μου αρέσει πολύ και το απολαμβάνω. Κάποια στιγμή έκανα μαθήματα ikebana, πάλι Ιαπωνική τέχνη, ανθοδετικής αυτή την φορά και ψάχνοντας στο youtube για να την εξελίξω, έπεσα πάνω στα kokedama. Εντυπωσιάστηκα αμέσως όταν τα είδα, έψαξα να βρω κάτι εδώ στην Αθήνα αλλά δεν υπήρχε τίποτα, ούτε κάπου όπου να μπορούσα να αγοράσω, ούτε σεμινάρια. Εκείνη την εποχή είχα κανονίσει ένα ολιγοήμερο ταξίδι στο Παρίσι και όπως καταλαβαίνεις, το πρώτο που έψαξα ήταν για σεμινάρια Kokedama, τα οποία βρήκα και έκλεισα αμέσως. Άλλοι επισκέπτονται το Λούβρο στο Παρίσι, εγώ πάλι  το kokedama Art, η ουσία είναι ότι I fell in love in Paris!

Πόση ώρα περίπου σου παίρνει να τα φτιάξεις; Ποια είναι τα υλικά που χρειάζεσαι;
Εξαρτάται από την μπάλα και το φυτό, αλλά συνήθως μου παίρνει μια ώρα. Αν το φυτό είναι μεγάλο και έχει αναπτύξει το ριζικό του σύστημα, χρειάζεται παραπάνω χρόνος γιατί είναι δύσκολο να σταθεροποιήσεις την μπάλα και χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική. Τα υλικά είναι πολύ απλά: δυο διαφορετικά είδη χώματος, το φυτό βέβαια, πετονιά ή σκοινί και το μούσκλι.

Φωτογραφίες ALEXANDROS IOANNIDIS, alexandrosioannidis.com/

Ευδοκιμούν στο εύκρατο μεν, βρώμικο δε αθηναϊκό κλίμα;
Ευδοκιμούν όπου υπάρχει αγάπη και φροντίδα, κατά προτίμηση σε εσωτερικούς χώρους ή σε σκιά! Απλά αν τα έχεις έξω θέλουν πιο συχνό πότισμα.

Μου αρέσει ο τρόπος που περιγράφεις τη σχέση σου με τα μικρά αυτά ζωντανά γλαστράκια στη σελίδα σου στο instagram.
Μιλάς στα κοκενταμάκια σου;
Θα πέσω πάλι στην παγίδα των κλισέ, αλλά δεν γίνεται αλλιώς, μιλάω σε όλα τα λουλούδια μου, είναι κάτι που φροντίζεις και αγαπάς, κάπως θες να εκφράσεις την αγάπη σου όταν στο ανταποδίδουν με τα άνθη τους, την ομορφιά τους, το άρωμά τους και ο άνθρωπος έχει την ομιλία για να εκφράσει τα συναισθήματά του, οπότε ναι(!), τα λέμε… Πόσο μάλλον στα κοκενταμάκια μου, που τα αναγεννώ. Τους μιλάω όταν τα φτιάχνω, πως θέλουν την φορεσιά τους – αφράτη, minimal, εορταστική- επίσης τους τραγουδάω γιατί έτσι κι αλλιώς κάθε φουρνιά που βγάζω έχει και το απαραίτητο μουσικό soundtrack. Τα μπανιαρίζω*, τα αποχαιρετώ όταν είναι να φύγουν από το σπίτι και να βρουν έναν άλλο χώρο να στολίσουν, είναι my brilliant friends.

Γενικά η ιαπωνέζικη κηπουρική και ανθοκομία συνδέεται άμεσα με το ζεν και μία ολόκληρη φιλοσοφία ζωής που έχει να κάνει με την ηρεμία. Πιστεύεις πως τα κοκεντάμα μπορούν να κάνουν θαύματα ως αγχολυτικά σε έναν λαό με αυτό το περίφημο ελληνικό ταμπεραμέντο όπως εμείς οι Έλληνες, που φημιζόμαστε για τη βιασύνη και την αψύτητά μας; (Για να μην μιλήσω για άγχος, νεύρα…)
Η όποια ενασχόληση με τα φυτά και την κηπουρική βοηθάει στο να ρίχνεις τους ρυθμούς σου κι αυτό γιατί μαθαίνεις να ακολουθείς το δικό τους ρυθμό. Το μπουμπούκι που θα ανθίσει δεν έχει deadlines, δεν έχει άγχος, παίρνει το χρόνο του, το φως και την τροφή που χρειάζεται και όταν είναι έτοιμο σε καταπλήσσει με την εφήμερη ομορφιά του. Αυτό είναι και ένα άλλο μάθημα που σου δίνουν, «φρόντισε, παρατήρησε, απόλαυσε και αποχαιρέτα». Στην  Ιαπωνική ανθοδετική & ανθοκομία, όπως την Ikebana & kokedama, είναι φροντίδες πολύ λεπτεπίλεπτες, προϋποθέτουν  υπομονή και ντελικάτους χειρισμούς.

Φωτογραφίες ALEXANDROS IOANNIDIS, alexandrosioannidis.com/

Σαν άνθρωπος και προσωπικότητα δεν θα έλεγα ότι είναι κύρια χαρακτηριστικά μου τα παραπάνω, όταν όμως στρώνω το τραπέζι, βάζω τα υλικά και τα φυτά και βάζω τα χέρια μου στο βρεγμένο χώμα, πραγματικά μεταμορφώνομαι.
Παίρνω το φυτό – λουλούδι και του δίνω νέο σχήμα, νέα προοπτική, νέα μορφή, το πλάθω με τα χέρια μου, το «ντύνω» και όλη αυτή την ώρα, το ίδιο το φυτό ανάλογα το σχήμα του, το χρώμα του, την μπάλα που δημιουργείται, με κατευθύνει  σε άλλα μονοπάτια, με λίγα λόγια με βγάζει από τον μικρόκοσμό μου! Είναι μια αίσθηση δύσκολη να την περιγράψεις,  αλλά γεμάτη ομορφιά, εξερεύνηση, δημιουργικότητα,  απόλαυση, πληρότητα. Αλλά ακόμη και όταν απλά τα χαζεύεις και τα φροντίζεις , εκπέμπουν μια ηρεμία και απλότητα. Μια φίλη μου που έχει δύο, μου είπε «Κάθε φορά που τα πάω για μπάνιο, νομίζω ότι έχω δύο μωρά στα χέρια μου που πάω να τα μπανιαρίσω».

Φωτογραφίες ALEXANDROS IOANNIDIS, alexandrosioannidis.com/

Που μπορούμε να βρούμε το δικό μας κοκεντάμα;
Αν θες και εσύ να βάλεις στην ζωή σου ένα kokedama, στείλε μήνυμα στην σελίδα του fb
https://www.facebook.com/O-Mama-Kokedama-100357638336197/?modal=admin_todo_tour
στο instagram (@o_mama_kokedama) ή στο VickyMagklara https://www.facebook.com/profile.php?id=100008444083309

Όπως έγραψα και πριν, προτιμώ να έχω τα χέρια μου βουτηγμένα στο χώμα παρά στα πληκτρολόγια, οπότε και δεν ανεβάζω πολύ συχνά όλα τα κοκενταμάκια αλλά μια ιδέα θα την πάρεις. Μπορείς να τα βάλεις καθιστά, ακουμπισμένα πάνω στα παλιά φλιτζανάκια της γιαγιάς σου, κρεμαστά από την ίδια πετονιά τους ή και στα όμορφα μακραμέ που φτιάχνει ειδικά για τα κοκενταμάκια η φίλη Μαίρη Αλλαγιάννη.
Η μόνη ανάγκη που έχει, είναι το «μπάνιο του»: γεμίζεις μια λεκάνη, μπολ, τον νιπτήρα, ό,τι σε βολεύει και το βάζεις μέσα απαλά. Το κρατάς και αρχίζει να ρουφάει νερό από την πάνω πλευρά όπου είναι φυτεμένο το φυτό, το κρατάς μέχρι να σταματήσουν οι μπουρμπουλήθρες και μετά το αφήνεις μέσα στο νερό για 8-10 λεπτά. Το βγάζεις, το αφήνεις για λίγο να στραγγίσει και είναι έτοιμο. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή αν και εξαρτάται από την εποχή αλλά και το φυτό. Μπορεί να χρειαστεί τους καλοκαιρινούς μήνες πιο συχνό πότισμα. Προτείνεται να το ψεκάζεις με νερό κάθε μέρα για να διατηρηθεί το μούσκλι πράσινο και φρέσκο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below