Στη Νέα Υόρκη με αφορμή την 74η Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , που συνοδεύεται από τη σύζυγό του.

Στο πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνονται συναντήσεις με ξένους ηγέτες, ενώ ήδη χθες  ο πρωθυπουργός μίλησε στη στη Σύνοδο (Climate Action Summit) και ανέδειξε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας – με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας – για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια.

Στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, συμμετείχε στην καλλιτεχνική δράση «Breathe with Me» του Δανού καλλιτέχνη Jeppe Hein και του οργανισμού ART 2030, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, António Guterres.

Η δράση πραγματοποιείται στο κτήριο του ΟΗΕ και στο Central Park της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και της Τέχνης. Εκεί βρέθηκε και η σύζυγός του πρωθυπουργού, Μαρέβα, η οποία θέλησε να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Κρατώντας ένα χάρτινο μπουκάλι νερού και ποζάροντας δίπλα στην κ. Λίνα Μενδώνη , η Μαρέβα Γκραμπόφσκι καλεί τον κόσμο να καταργήσει τη χρήση του πλαστικού, να υιοθετήσει αυτήν την καλή συνήθεια και να τη μεταδώσει παντού, με στόχο τις καθαρές θάλασσες.

Στην Ελλάδα γίνεται σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης, οργανωμένους καθαρισμούς ακτών, εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ υπάρχουν νησιά όπως η Σίκινος και η Δονούσα που έχουν απαλλαγεί από αυτά και γίνονται το λαμπρό παράδειγμα.