Η Α.Ε. η πρέσβυς της Χιλής στην Αθήνα, Marisol Pérez Carranza ανέλαβε τα καθήκοντά της την 1η Ιουλίου 2022. Γεννημένη το 1958 στην Chuquicamata, στην περιοχή Antofagasta της Χιλής, είναι δικηγόρος και απόφοιτος της Διπλωματικής Ακαδημίας “Andrés Bello”. Έχει υπηρετήσει στις πρεσβείες της Χιλής στην Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Αγία Έδρα, την Ιταλία και την Ινδία.Ήταν η πρέσβυς της πατρίδας της στη Νικαράγουα (2017 -2020), ενώ στη συνέχεια διετέλεσε για ένα χρόνο Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Μάιος 2021-2022).

H A.E. της Χιλής στην Ελλάδα, Marisol Pérez Carranza (Φωτ.: ©Marianne von Pérez)

Γιατί γίνατε διπλωμάτης; Γνωρίζατε τις δυσκολίες που συνεπάγεται το επάγγελμα για την προσωπική ζωή και τη δημιουργία οικογένειας;

«Οι χώρες μας έχουν πάντα ανάγκη δημόσιους λειτουργούς που θα υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον και θα εκπροσωπήσουν με την ον καλύτερο τρόπο την εθνική πολιτική δημόσιας διοίκησης. Η ένταξή μου στο Υπουργείο Εξωτερικών ήταν ανέκαθεν στόχος για μένα, αλλά και μία συνεχιζόμενη πρόκληση, ειδικά σε αυτό το σύνθετο και αβέβαιο σενάριο.

»Όταν έγινα δεκτή στο Διπλωματικό Σώμα ήξερα πως αυτός ήθελα να είναι το τρόπος ζωής μου, να υπηρετώ την πατρίδα μου. Ήταν μια απόφαση που πήρα έχοντας κατά νου ότι έπρεπε να αφήσω πίσω την άνεση, την οικογένεια, τους φίλους μου. Η ζωή ενός διπλωμάτη απαιτεί αστείρευτη διάθεση για αλλαγή, για εξερεύνηση νέων τρόπων για να γίνονται πράγματα και για νέες αφετηρίες. Οι σύντροφοι πρέπει να έχουν την ίδια διάθεση και να μοιράζονται την ίδια έλξη για το άγνωστο. Το να είσαι διπλωμάτης είναι ένας τρόπος να υπηρετείς την πατρίδα σου που, ενώ είναι γεμάτος από δυσκολίες, είναι, την ίδια στιγμή, μία ευκαιρία να ζήσεις μία ζωή γεμάτη από θαυμάσιες εμπειρίες».

H πρέσβυς της Χιλής στην Αθήνα, Marisol Pérez Carranza, σε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ, Πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο (αριστερά) και τον τέως Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας, Πρέσβη Βασίλης Παπαδόπουλο.

Μπορούν οι γυναίκες πρέσβεις να κάνουν τη διαφορά σε χώρες όπου οι γυναίκες έχουν περιορισμένα δικαιώματα;

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι γυναίκες πρέσβεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Καθώς έχουμε το προνόμιο και την τιμή να εκπροσωπούμε τη χώρα μας και ολόκληρη την κοινωνία μας, υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν στην υψηλότερη βαθμίδα στο διπλωματικό σώμα, έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες μπορούν να εμπλουτίσουν τη συζήτηση και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κάθε δημόσιο τομέα όπου έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε. Εκπροσωπώντας τις χώρες μας, είμαστε ήδη ένα σημάδι αλλαγής, εξέλιξης και δέσμευσης για αναγνώριση των ικανοτήτων και της αξίας των γυναικών στον κόσμο».

Ποια είναι η παρούσα κατάσταση στη Χιλή σε σχέση με την ισότητα των φύλων;

«Αυτή τη δεδομένη ιστορική στιγμή η Χιλή πραγματοποιεί μια μεγάλη αλλαγή στην Ιστορία της: τα δικαιώματα των γυναικών προωθούνται σε ένα νέο επίπεδο ισότητας και ισοτιμίας καθώς αναλαμβάνουμε τον ρόλο μας ως συνδημιουργοί μιας καλύτερης κοινωνίας. Η χώρα διαθέτει σημαντικό αριθμό καλά εκπαιδευμένων γυναικών, έτοιμων να συμμετάσχουν στην πρόκληση της οικοδόμησης μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας. Έχουν εγκριθεί πολλές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της συμπερίληψης των γυναικών, ιδίως σε εκείνα τα επίπεδα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ευτυχώς, βρισκόμαστε στο δρόμο της εξέλιξης.

H πρέσβυς της Χιλής στην Αθήνα, Marisol Pérez Carranza, με τον δήμαρχο του Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.

Η Χιλή είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που έχουν αγκαλιάσει τη λεγόμενη φεμινιστική πολιτική στην εξωτερική της πολιτική. Τι μπορείτε να μας πείτε σε σχέση με αυτό;

«Κι ενώ η Χιλή είναι καθ’οδόν προς την επίτευξη της απόλυτης ισότητας, την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δεσμευτεί να επιτύχει μία φεμινιστική εξωτερική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι προωθεί μία συντονισμένη προσπάθεια τόσο σε πολυμερείς όσο και σε διμερείς σχέσεις με άλλες χώρες, προκειμένου να χτίσουμε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια πρόσβαση για να αλλάξουν το πρόσωπο του δύσκολου κόσμου στον οποίο ζούμε.

Οι απειλές, νέες και παλιές, οι κίνδυνοι, σημερινοί, αλλά και απομεινάρια από το παρελθόν, απαιτούν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης για να στρέψουμε την κοινωνία μας σε μια βιώσιμη εποχή ευημερίας. Ίσως μια φεμινιστική προσέγγιση μπορεί να δώσει καινοτόμες και πιο περιεκτικές απαντήσεις στα προβλήματά μας».

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του Marie Claire στις πρέσβεις που υπηρετούν τη θητεία τους στην Αθήνα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below