Καλοκαίρι, η εποχή που αποθεώνουμε το χρώμα, τις γεύσεις, τη σιέστα, τη χαρά –με άλλα λόγια η εποχή που αποθεώνουμε το Μεξικό. H λατρεία για την κουλτούρα αυτής της αμερικανικής χώρας γεννήθηκε από μία σπάνια συνάντηση της αυστηρότητας που έφεραν οι Καθολικοί με την ευδαιμονία μέσα στην οποία ζούσαν οι αυτόχθονες.
Η προκολομβιανή τέχνη συναντήθηκε ομοίως με την εκκλησιαστική και οι Μαντόνες, οι Παναγιές των Μεξικανών έγιναν οι πιο πολύχρωμες και εντυπωσιακές του χριστιανικού κόσμου, αποκτώντας μάλιστα καλτ διαστάσεις όχι μόνο ως φυλακτά, αλλά και ως διακοσμητικά.


Σε κάθε κομμάτι της μεξικάνικης κουλτούρας, η ισπανική φινέτσα συνάντησε το πάθος της ζούγκλας και τη δύναμη των αρχαίων θεών. Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, το Μεξικό, έγινε στο πέρασμα του χρόνου σημείο αναφοράς για τις παραδόσεις του, όπως η Ημέρα των Νεκρών (ναι, οι Μεξικάνοι μπορούν να γιορτάσουν ακόμη και το θάνατο), τη σπουδαία παραδοσιακή μουσική, την πλούσια και εκρηκτική κουζίνα και βέβαια την τεκίλα.

Το εθνικό ποτό της χώρας και ένα από τα τέσσερα πιο διάσημα και δημοφιλή ποτά στον κόσμο, ξεκίνησε από τις μεξικάνικες ερήμους για να κατακτήσει τον πλανήτη. Το θαυματουργό φυτό της μπλε αγαύης, που δεν παύει να εκπλήσσει τους επιστήμονες με τη δράση του, καλλιεργήθηκε με πάθος στα υψίπεδα του Μεξικό, για να χαρίσει στον κόσμο την τεκίλα. Ανάμεσα στους παραγωγούς της, ξεχώρισε αμέσως με το μεράκι, το πάθος και τις καινοτομίες του σε κάθε στάδιο της παραγωγής, ο Ντον Χούλιο Γκονζάλεθ, δημιουργός της περίφημης premium τεκίλα Don Julio.

Σε πολύ νεαρή ηλικία και χωρίς να έχει την οικονομική άνεση να το κάνει μόνος του, με καύσιμο το πάθος του για δημιουργία, ο Don Julio προσέγγισε έναν πλούσιο ντόπιο επιχειρηματία και ζήτησε τη βοήθειά του για να υλοποιήσει το όραμά του και να δημιουργήσει το πρώτο του αποστακτήριο. Η φλόγα στο βλέμμα του έπεισε τον επιχειρηματία και ο Don Julio βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια να κυκλοφορεί ανάμεσα στις φυτείες και το αποστακτήριό του με το φορτηγάκι του, βαμμένο στο χαρακτηριστικό χρώμα της μπλε αγαύης.

Αποστολή του; Να φέρει τη δική του επανάσταση σε κάθε στάδιο παραγωγής της τεκίλας, από την απόσταση που έδινε στα φυτά, καθώς τα έβαζε στο χώμα το ένα πλάι στο άλλο, μέχρι την εμφιάλωση της τεκίλας του σε μπουκάλια με καινούργια, πρωτότυπα σχήματα. Τα μπουκάλια της τεκίλας, παραδοσιακά ψιλόλιγνα, υποκλίθηκαν μπροστά στην ιδέα του Don Julio: ένα κοντό μπουκάλι με καμπύλες που μπαίνει πάνω στο τραπέζι σαν στολίδι και δεν εμποδίζει τους συνδαιτυμόνες να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Κάθε φορά που o Don Julio έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στην ποιότητα και κάτι άλλο (το κόστος, τη δυσκολία), διάλεγε την ποιότητα. Και ο κόσμος που απολαμβάνει την τεκίλα τον επιβεβαίωσε αναδεικνύοντας τις δημιουργίες του στις πιο αξιόλογες τεκίλες του κόσμου.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί το φορτηγάκι του Don Julio ετοιμάζεται να κάνει μία εμφάνιση-έκπληξη στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below