Είκοσι τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν έργα εμπνευσμένα από την ποιητική φόρμα του ιαπωνικού χαϊκού, καθώς και από τη λογοτεχνική και φιλοσοφική παρακαταθήκη του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και του στοχαστή Ζήσιμου Λορεντζάτου, στην πρώην κατοικία του τελευταίου, στην Κηφισιά, σε μια ομαδική έκθεση που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί έως τις 18 Ιουλίου. Ο τίτλος της, «5-7-5», αναφέρεται στη δομή του παραδοσιακού χαϊκού: τρεις στίχοι με 5, 7 και 5 συλλαβές, μια φόρμα λιτότητας, διαύγειας και αφύπνισης.
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται μια επιστολή του Σεφέρη προς τον Λορεντζάτο, στην οποία ο ποιητής αναστοχάζεται πάνω σε ένα χαϊκού του Matsuo Bashō και αναφέρεται στη συμβουλή του προς τον μαθητή του Kikaku: να αντιστρέψει τη δομή του ποιήματος ως ένδειξη σεβασμού προς κάθε πλάσμα της φύσης. Από: Une libellule / Enlevez-lui les ailes / Un piment (μια λιβελούλα, βγάλτε της τα φτερά, μια πιπεριά). Σε: Un piment / Mettez-lui des ailes / Une libellule (μια πιπεριά, βάλτε της φτερά, μια λιβελούλα). Αυτή η ποιητική αντιστροφή, από την απώλεια στη δημιουργία, από τη βαρύτητα στη χάρη, από το σκοτάδι στο φως, αποτέλεσε καθοδηγητικό συμβολισμό για τον Σεφέρη αλλά και για την ίδια την έκθεση.

Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος συνέθεσε 24 χαϊκού, ένα για κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου, τα οποία συγκεντρώθηκαν στη συλλογή «Αλφαβητάρι». Αυτή τη φορά, με στοχαστική επιμέλεια, μας συστήνεται ένα νέο, εικαστικό αλφαβητάρι από 24 έργα -ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις-, το καθένα ως διαλογισμός πάνω στο φως, τη μεταμόρφωση και την αλλαγή προοπτικής. Οργανώνονται σε έξι θεματικές ενότητες, εμπνευσμένες από τα χαϊκού του Λορεντζάτου: προσανατολισμός, επιθυμία, εφήμερο, ρυθμός, μεταμόρφωση και μνήμη. Τα έργα συνομιλούν με την ποιητική και φιλοσοφική σκέψη και των δύο στοχαστών, ενώ η διαχρονική καθαρότητα του χαϊκού συναντά τη ρευστή γλώσσα της σύγχρονης τέχνης.
Info
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Όλγα Αλεξοπούλου, Ζέττα Αντσακλή, Δημήτριος Αντωνίτσης, Astronauts (Δανάη Δασύρα και Joe Bradford), Κωστής Βελώνης, Μαρία Ιωάννου, Εύη Καλογηροπούλου, Μαρίνα Καρέλλα, Αριστείδης Λάππας, Ευγενία Λιβανού, Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Ειρήνη Μίγα, Όλγα Μιλιαρέση-Φωκά, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελένη Μπαγάκη, Νικόλαος de Grèce, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Ραλλού Παναγιώτου, Άγγελος Πλέσσας, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Αντρέα Τζούροβιτς, Κλεοπάτρα Τσαλή, Μανώλης Χάρος. Επιμέλεια: Αλεξία Αντσακλή – Βαρδινογιάννη. Οργάνωση παραγωγή: ARTFLYER
«5-7-5», Τρίτη – Παρασκευή, 12:00 – 20:00, Artflyer, Αργυροπούλου 15, Κηφισιά, τηλ. 210 8016167, www.artflyer.net