Από τη Νατάσα Μποφίλιου, που την ανακάλυψε το 2014, μέχρι τον Μάριο Φραγκούλη και τον Γιώργο Περρή, που συνεργάζονται μαζί της στην παραγωγή του νέου άλμπουμ της, μερικοί από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους ερμηνευτές και δημιουργούς έχουν ξεχωρίσει και εμπιστευτεί τη Μυρτώ Βασιλείου. Αρκεί άλλωστε να ακούσεις ένα τραγούδι της, όπως τη «Φυλακή της Αντιγόνης» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, για να μην ξεχάσεις ποτέ την τρυφερή, αισθαντική φωνή της. Μιλήσαμε με την ερμηνεύτρια που όλα δείχνουν ότι από εδώ και πέρα θα ακούμε όλο και πιο συχνά, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τραγουδιού της, «Μυθιστόρημα», σε μουσική Κώστα Τσίρκα και στίχους Νάντια Δουλαβέρα -του πρώτου single του επερχόμενου δίσκου της, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2022- και ενόψει της συναυλίας της στον Σταυρό του Νότου στις 15 Απριλίου.

Ξεναγήστε μας στην προσωπική διαδρομή που σας οδήγησε στη μουσική.

«Ήμουν ξεκάθαρα από τα παιδιά που από πολύ μικρή ηλικία έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική. Καταρχάς δε σταματούσα να σιγοτραγουδώ, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, παντού. Στο Δημοτικό, οι γονείς μου μού αγόρασαν την πρώτη μου κιθάρα κι αργότερα ένα αρμόνιο. Mέσα σε λίγες μέρες κατάφερα να παίζω ό,τι άκουγα. Αργότερα, ήρθαν οι πρώτες σχολικές συναυλίες, ήμουν ευτυχισμένη που με τους καλύτερούς μου φίλους φτιάχναμε μπάντες και γράφαμε τη δική μας μουσική. Παρ’ όλα αυτά, η ενασχόλησή μου με το τραγούδι έγινε πιο συστηματική όταν, το 2014, η αγαπημένη μου Νατάσσα Μποφίλιου με πρότεινε στο συνθέτη Κώστα Τσίρκα, με σκοπό να τραγουδήσω τα τραγούδια του».

«Ήμουν ξεκάθαρα από τα παιδιά που από πολύ μικρή ηλικία έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική. Καταρχάς δε σταματούσα να σιγοτραγουδώ, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, παντού».

Στο προσωπικό σας ρεπερτόριο, και γενικά στο ελληνικό τραγούδι, η μελοποιημένη ποίηση έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Πώς μπορούν η μελωδία και κατόπιν μια καλή ερμηνεία να αναδείξουν ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικό ποίημα;

«Αναφέρεστε στη “Φυλακή της Αντιγόνης” του Νίκου Γκάτσου. Το τραγούδι αυτό μιλά για τον έρωτα, ανέκαθεν το μοναδικό, ίσως, συναίσθημα που κρύβει φως και σκοτάδι μαζί και που αφορά κι αγγίζει κάθε άνθρωπο. Αν διαβάσει κάποιος τους στίχους αυτούς, μάλλον δε θα σκεφτεί ότι είναι γραμμένοι τη δεκαετία του ‘80. Αυτό κάνει άλλωστε τον μεγάλο μας ποιητή και στιχουργό τόσο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Με τον Νίκο Χιώτογλου, ο οποίος μελοποίησε αυτό το ποίημα -έχοντας τη φωνή μου στο μυαλό του- μελετήσαμε πολύ το έργο του Νίκου Γκάτσου. Θέλαμε και οι δύο το τελικό αποτέλεσμα να συνδυάζει την ποιότητα του παλιού, κλασικού τραγουδιού με τη σύγχρονη, προσωπική μας καλλιτεχνική σφραγίδα».

Αν θα έπρεπε να επιλέξετε ένα στίχο τραγουδιού σας που σας εκφράζει περισσότερο αυτή την περίοδο, ποιος θα ήταν;

«Με όσα συμβαίνουν γύρω μας, πιστεύω πως ο καθένας μας αναζητά το δικό του καταφύγιο. Ένα μέρος, ένα πρόσωπο ή και μια συνθήκη απλά για να νιώσει ασφάλεια. Χωρίς δεύτερη σκέψη, επιλέγω το “Καταφύγιο”, το τραγούδι που γράψαμε πριν λίγα χρόνια μαζί με τον Κώστα Τσίρκα: “Στο σπίτι αυτό θα λέμε όσα δεν τολμάμε/ Για τη ζωή, μικρών παιδιών, που έχουνε χάσει / Ό,τι κακό έχει συμβεί θα μου περάσει / Κι εσύ θα βρίσκεις πάντα τρόπους να γελάμε”».

«Η “Φυλακή της Αντιγόνης” του Νίκου Γκάτσου μιλά για τον έρωτα, ανέκαθεν το μοναδικό, ίσως, συναίσθημα που κρύβει φως και σκοτάδι μαζί και που αφορά κι αγγίζει κάθε άνθρωπο. Αν διαβάσει κάποιος τους στίχους αυτούς, μάλλον δε θα σκεφτεί ότι είναι γραμμένοι τη δεκαετία του ‘80».

Από το 2016 μέχρι σήμερα συνεργάζεστε σταθερά με τον συνθέτη Κώστα Τσίρκα. Ποια στοιχεία μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροχρόνια συνεργασία ανάμεσα σε έναν δημιουργό και έναν ερμηνευτή;

«Όλα ξεκινούν απ’ τη χημεία, το ταίριασμα, δηλαδή, των ανθρώπων χωρίς κανέναν κόπο. Με τον Κώστα από την πρώτη στιγμή νιώσαμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, η μουσική είναι το πάθος μας και θέλουμε να φτιάχνουμε τραγούδια! Η αγάπη και η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκαν, η συνέπειά μας, το κοινό μας όραμα είναι, ίσως, τα συστατικά που κρατάνε τη συνεργασία αυτή σταθερή μέσα στο χρόνο».

Στην παραγωγή και την καλλιτεχνική επιμέλεια του νέου άλμπουμ σας συνεργαστήκατε με τους διεθνώς καταξιωμένους Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή. Τι σας έχει μείνει από αυτή την εμπειρία;

«Ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής είναι δύο καλλιτέχνες που θαυμάζω κι ακολουθώ πολύ πριν συνεργαστούμε. Ο καθένας έχει αφήσει ήδη το στίγμα του στο τραγούδι -στην εγχώρια και διεθνή σκηνή- και η συνέπειά τους σε αυτό που κάνουν είναι άξια θαυμασμού. Έχω απίστευτη χαρά και συγκίνηση για την πρωτοβουλία τους να κάνουν την παραγωγή στο νέο μας δίσκο. Ουσιαστικά μού έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσω κάτι δικό μου με απόλυτη ελευθερία, πράγμα που δε συμβαίνει καθόλου συχνά στο χώρο μας. Το εκτιμώ βαθιά κι ελπίζω, κάποια στιγμή, να μπορέσω να επιστρέψω κι εγώ όλο αυτό το δώρο που μου δόθηκε».

«Ουσιαστικά μού έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσω κάτι δικό μου με απόλυτη ελευθερία, πράγμα που δε συμβαίνει καθόλου συχνά στο χώρο μας».

Με αφορμή το νέο σας single, «Μυθιστόρημα», και τους στίχους του, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορούμε μέσα από την τέχνη να «ξαναγράψουμε» μια ερωτική ιστορία ώστε να συμφιλιωθούμε με την εξέλιξη, την κατάληξή της;

«Μα, αυτό ακριβώς είναι η τέχνη! Η αποτύπωση των συναισθημάτων μας, των σκέψεων και των προβληματισμών μας. Η τέχνη και τα τραγούδια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν για να μας εκφράσουν και, μαζί με εμάς, τις διαφορετικές διαθέσεις και διαστάσεις που μπορεί να πάρουμε. Το “Μυθιστόρημα” του Κώστα Τσίρκα και της Νάντιας Δουλαβέρα είναι ένα ερωτικό δράμα όπου η ειρωνεία και το παράπονο συνυπάρχουν, κι αυτό προσπαθήσαμε να το φανερώσουμε τόσο ερμηνευτικά όσο κι ενορχηστρωτικά χάρη στον Αλέξανδρο Λιβιτσάνο».

«Το “Μυθιστόρημα” του Κώστα Τσίρκα και της Νάντιας Δουλαβέρα είναι ένα ερωτικό δράμα όπου η ειρωνεία και το παράπονο συνυπάρχουν, κι αυτό προσπαθήσαμε να το φανερώσουμε τόσο ερμηνευτικά όσο κι ενορχηστρωτικά χάρη στον Αλέξανδρο Λιβιτσάνο»

Πρόσφατα η Νατάσα Μποφίλιου, καθώς και άλλοι καλλιτέχνες, δέχτηκαν κριτική, κυρίως από χρήστες των social media, για τη συμμετοχή τους σε αντιπολεμικές συναυλίες χωρίς αποκλειστικό αίτημα τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ασκείται κριτική στα πάντα. Κι επειδή δε θέλω να μπω στη διαδικασία κριτικής στην κριτική, τοποθετούμαι μόνο ως προς το μήνυμα των συναυλιών αυτών, που είναι η ειρήνη και ό,τι την απαρτίζει: η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ισότητα, η ελευθερία. Το να τραγουδάμε για τις αξίες αυτές κάθε άλλο παρά κακό είναι. Ας κρατήσουμε αυτό».

«Επειδή δε θέλω να μπω στη διαδικασία κριτικής στην κριτική, τοποθετούμαι μόνο ως προς το μήνυμα των συναυλιών αυτών, που είναι η ειρήνη και ό,τι την απαρτίζει: η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ισότητα, η ελευθερία. Το να τραγουδάμε για τις αξίες αυτές κάθε άλλο παρά κακό είναι».

Σε παλαιότερη συνέντευξή σας έχετε πει ότι «αυτό που συμβαίνει κατά τη διαδικασία διεξαγωγής μιας συναυλίας είναι σα να πετάγεσαι μια βόλτα σε έναν άλλον πλανήτη και να επιστρέφεις μετά από λίγο κάπως διαφορετικός». Ποια είναι η δυνατότερη συναυλιακή εμπειρία που είχατε μέχρι σήμερα;

«Το πιστεύω αυτό και σήμερα, πολύ! Όλη η διαδικασία, από την οργάνωση μέχρι τη στιγμή του live, είναι μια εμπειρία που θες – δε θες σε αναπλάθει. Σας μιλώ ειλικρινά, κάθε επόμενη συναυλία είναι και καλύτερη, ανακαλύπτω τον εαυτό μου όλο και πιο πολύ και βρίσκω τον τρόπο με τον οποίο θέλω να στέκομαι στη σκηνή. Ξεχωρίζω πάντα τη βραδιά στο Ηρώδειο, δίπλα στον Μάριο Φραγκούλη, όπου για πρώτη φορά έπαιξα τα δικά μου τραγούδια με μεγάλη ορχήστρα, παρατηρώντας από κάτω τους δικούς μου ανθρώπους να τα τραγουδούν!».

Πλησιάζει η εμφάνισή σας στο Σταυρό του Νότου, ένα χώρο ιστορικό θα λέγαμε, που εδώ και δεκαετίες έχει συνδεθεί με μερικά από τα εμβληματικότερα αθηναϊκά lives. Τι σημαίνει για εσάς ο Σταυρός του Νότου;

«Εκεί κάναμε την πρώτη μας συναυλία με την πρώτη μας μπάντα, παρουσιάζοντας τον πρώτο μας δίσκο. Είναι συγκινητικό να επισκέπτεσαι τον χώρο αυτό ως θεατής και λίγα χρόνια μετά να παίζεις ο ίδιος. Ανυπομονούμε να ανέβουμε ξανά στη σκηνή του Σταυρού του Νότου, έχοντας ετοιμάσει μια παράσταση με τραγούδια απ’ το προσωπικό μας ρεπερτόριο αλλά και άλλα αγαπημένων μας δημιουργών με μια διαφορετική ηχητικά προσέγγιση, έχοντας ενώσει έναν μοντέρνο και pop ήχο με λαϊκά και έθνικ στοιχεία».

Ακούστε το νέο τραγούδι της, «Μυθιστόρημα»:

Info
Την Παρασκευή 15/04 η Μυρτώ Βασιλείου θα εμφανιστεί στο Club του Σταυρού του Νότου παρέα με τον συνθέτη Κώστα Τσίρκα και τους πολύτιμους συνεργάτες τους για να μας παρουσιάσουν κάποια από τα νέα τους τραγούδια όπως το «Μυθιστόρημα», και άλλα απ’ το προσωπικό της ρεπερτόριο, που αγαπήθηκαν πολύ απ’ το κοινό, όπως «Η φυλακή της Αντιγόνης», το «Καταφύγιο», «Το Μέσα μου Φως» και την «Ανοιξιάτικη Μέρα». Τέλος, στην παράσταση αυτή θα «συναντήσουν» σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μάνος Λοΐζος, η Λίνα Νικολακοπούλου κι ο Φοίβος Δεληβοριάς, σε τραγούδια κλασικά κι αγαπημένα, προσεγγίζοντας τα με μια εντελώς διαφορετική, ηχητικά, μορφή. Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr

Βρείτε το «Μυθιστόρημα» σε όλες τις digital πλατφόρμες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below