Δύο φορές το χρόνο η καρδιά της πορτογαλικής μόδας χτυπά δυνατά στο Πόρτο, στη διεθνή έκθεση Modtissimo, στην οποία συναντιούνται παραγωγοί, πωλητές και σχεδιαστές υφασμάτων από την Πορτογαλία και τον κόσμο, ανταλλάσσουν ιδέες και χαράσσουν πολιτικές βιωσιμότητας και συμπερίληψης στη μόδα, δίνουν χώρο και βήμα σε νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις για τις πρώτες ύλες της μόδας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που συγκεντρώνει μάλιστα και το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραγωγών, εμπόρων και εισαγωγέων υφασμάτων, αλλά και αξεσουάρ. Στην επίσκεψή μας στην πρώτη Modtissimo της χρονιάς, τον Φεβρουάριο του 2023, ανακαλύψαμε με μεγάλη χαρά τα περίπτερα Ελλήνων υφασματεμπόρων όπως οι Ντάβαρης και Ιωακειμίδης, αλλά και η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία Τελίδης Δ. και Υιοί, με αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία βοηθητικών και διακοσμητικών υλικών.

Στην Πορτογαλία η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας είναι υπεύθυνη για το 9% των εξαγωγών της χώρας, με τα υφάσματα για οικιακή χρήση να καλύπτουν το 15%, τα υφάσματα το 27% και τα ρούχα το 58%, με κύριους πελάτες χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Για όλους εμάς που λατρεύουμε τη μόδα, η Modtissimo είναι μία καλή αφορμή για να εξερευνήσουμε τον μαγικό κόσμο της κλωστοϋφαντουργίας, από την παραγωγή ως το τελικό αποτέλεσμα, να συναντήσουμε σχεδιαστές υφασμάτων και καλλιτέχνες που ζωγραφίζουν σε ακουαρέλες ό,τι θέλουμε να τυπώσουμε στη συνέχεια σε custom made υφάσματα.

Καθώς περιπλανιέται κανείς ανάμεσα στα περίπτερα, πορτογαλικής ούγιας τα περισσότερα, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νιώθει γύρω του τον δημιουργικό οργασμό καθώς κατασκευαστές, προμηθευτές, λιανοπωλητές και σχεδιαστές δικτυώνονται σε επιχειρηματικές συνεργασίες. Ένα από τα περίπτερα που αιχμαλώτισε την προσοχή μας ήταν αυτό του Bold Design Studio, ενός εργαστηρίου υφασμάτων όπου κανείς μπορεί να τυπώσει αυθεντικά σχέδια δημιουργώντας το αποκλειστικά δικό του custom design ύφασμα.   

Και κάπως έτσι η Modtissimo χρησιμεύει ως κάτι περισσότερο από πλατφόρμα για την προώθηση του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο: γίνεται ένα λίκνο δημιουργικότητας με επιδείξεις μόδας, παρουσιάσεις τάσεων και σεμινάρια από ειδικούς του κλάδου. Η έκθεση υπερηφανεύεται για τον έντονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα της, ενώ δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές και πρωτοεμφανιζόμενους σχεδιαστές την ευκαιρία όχι μόνο να συμμετέχουν σε εργαστήρια, διαλέξεις και ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας, αλλά και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο χώρο της έκθεσης.

Η Μαρία Βυτινίδου του AthensFashionClub, σε στιγμή από την ομιλία της, ενώ στην οθόνη εμφανίζονται εικόνες από την εκδήλωση «Portuguese Sustainable Fashion by Greek Emerging Designers» στην πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα. Διακρίνεται η Α.Ε. η πρέσβυς Helena Paiva και ο εμπορικός και οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας, Laurent Armaos.

Χαρακτηριστικά, τον Φεβρουάριο συναντήσαμε εκεί τη Μαρία Βυτινίδου, founder του AthensFashionClub, που μίλησε με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη στην Πορτογαλία – Μια πρόκληση για νέους σχεδιαστές μόδας», θέμα πολύ ταιριαστό με τη φιλοσοφία της Modtissimo: Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και την ηθική στη βιομηχανία της μόδας, σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας που είναι αποτέλεσμα πιο υπεύθυνων μεθόδων παραγωγής.

Άποψη της Modtissimo που διεξάγεται στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο Πόρτο.

Κι ενώ στην πρώτη έκθεση της χρονιάς το θέμα ήταν η ένωση και η συνεργασία (the spirit of UNION) στη βιομηχανία των υφασμάτων και του ρουχισμού, στην φθινοπωρινή 60+2 Modtissimo το θέμα είναι VISUAL, μια γιορτή της εικόνας δηλαδή και όλης της σημασίας που δίνουμε σε όλα όσα τραβούν το βλέμμα, την προσοχή.
Ραντεβού στο εκθεσιακό κέντρο Exponor στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο μαγευτικό Πόρτο της Πορτογαλίας, μιας χώρας που μοιράζεται με την Ελλάδα την ίδια αγάπη για το ωραίο, χωρίς να ξεχνά τη σημασία του να ζεις σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below