Όλοι και όλες έχουμε βρεθεί εκεί. Βάζετε στόχο να ασκείστε τακτικά, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να κινηθείτε, το μυαλό σας εξαπολύει έναν χείμαρρο δικαιολογιών: Είμαι κουρασμένη. Κάνει κρύο έξω. Δεν θέλω να ξοδέψω χρήματα για ένα μάθημα και άλλα τέτοια.

Αυτά τα νοητικά «μπλοκαρίσματα» μπορεί να εξηγούν γιατί είναι τόσο δύσκολο να τηρήσετε την απόφαση που πήρατε στην αρχή της χρονιάς για ένα πιο fitness lifestyle.

Πώς μπορείτε λοιπόν να τα ξεπεράσετε;

Το πρώτο βήμα, λένε οι ειδικοί, είναι να σταματήσετε να τα θεωρείτε αυτές τις σκέψεις ως «δικαιολογίες».

«Και μόνο η χρήση αυτής της λέξης μπορεί να υποδηλώνει ότι αποτύχατε και θα πρέπει να αισθάνεστε άσχημα για τη δύναμη της θέλησής σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυτοκριτική και η ντροπή μπορούν στην πραγματικότητα να σας εμποδίσουν να επιτύχετε τους στόχους σας», δήλωσε η Katy Milkman, επιστήμονας συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στους New York Times.

«Αντ’ αυτού, επαναπροσδιορίστε τους λόγους για τους οποίους δεν ασκείστε ως γνήσια εμπόδια και καταστρώστε ένα σχέδιο για να τα ξεπεράσετε. Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειαζόμαστε απλώς έναν στόχο, αλλά συγκεκριμένα βήματα και στρατηγικές για να ακολουθήσουμε», σημείωσε.

Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να νικήσετε τα πιο συχνά εμπόδια που βάζετε στον εαυτό σας και σας κρατούν μακριά από τη γυμναστική.

«Δεν έχω χρόνο»

Αν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα, προσπαθήστε να ξεκινήσετε από μικρές σε διάρκεια περιόδους γυμναστικής. Για παράδειγμα, αντί να αφιερώνετε 60 ή και παραπάνω λεπτά γυμναστικής αρκετές φορές την εβδομάδα, προγραμματίστε μερικές σύντομες «εκρήξεις κίνησης» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε πολλά πράγματα μαζί. Δηλαδή, να μιλάτε στο τηλέφωνο και να περπατάτε μέσα στο γραφείο σας ή να «κλέβετε» λίγο χρόνο από το μεσημαριανό σας διάλειμμα και να περπατάτε το τετράγωνο γύρω από το σπίτι ή τη δουλειά σας.

Τώρα, αν θέλετε να βρεθείτε σε ένα γυμναστήριο ή να σε έναν επαγγελματικό χώρο άσκησης, δείτε το πρόγραμμά σας και αποφασίστε αν υπάρχει κάποια δραστηριότητα που μπορείτε να αφήσετε στην άκρη ή να την περιορίσετε. Τέλος, σκεφτείτε αν θα μπορούσατε να βάλετε το ξυπνητήρι σας να χτυπήσει μισή ώρα νωρίτερα.

Photo by Emma Simpson on Unsplash

«Δεν νιώθω άνετα μπροστά σε άλλους»

Αν η σκέψη του να γυμνάζεστε μπροστά σε άλλους ανθρώπους σας κάνει να θέλετε να συρθείτε σε μια τρύπα, δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Το γυμναστήριο μπορεί να γίνει ένας αρκετά «εκφοβιστικός» χώρος. Πλέον, με τα online προγράμματα και τη γυμναστική στο σπίτι μπορείτε εύκολα να ασκηθείτε στον χώρο σας, δίχως την παρουσία αγνώστων δίπλα σας.

Αλλά, μπορείτε να καταπολεμήσετε και αυτή σας την εσωστρέφεια θυμίζοντας στον εαυτό σας για ποιον λόγο θέλετε να γυμναστείτε. Η επανασύνδεση με το στόχο σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Έπειτα, ορίστε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας στον οποίο μπορείτε να στείλετε μήνυμα τη στιγμή που νιώθετε άβολα, για να σας στηρίξει. Τέλος, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε χώρο ή γυμναστή και ομάδα. Αν δεν νιώθετε άνετε, δεν είναι κακό να φύγετε. Αρκεί να συνεχίσετε την αναζήτηση για τον χώρο που θα σας ταιριάζει.

«Κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη»

Η αλλαγή της θερμοκρασίας δεν χρειάζεται να είναι εμπόδιο στη γυμναστική σας. Σκεφτείτε την αλλαγή του καιρού ως μια ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι νέο ή να εντάξετε περισσότερη ποικιλία στη ρουτίνα γυμναστική σας. Ίσως στη μέση του χειμώνα να είναι μια καλή στιγμή για να ενισχύσετε τη δύναμή σας και να δουλέψετε τον κορμό σας, ή να ασχοληθείτε με ένα μάθημα πιλάτες και λίγη γιόγκα. Μπορείτε, πάλι, να έρθετε πιο κοντά στη φύση μέσω μιας πεζοπορίας ή μαθημάτων σκι. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι μπορείτε αντί για τρέξιμο να πάτε για κολύμπι. Η γυμναστική στο ύπαιθρο είναι ιδανική τόσο για το σώμα, όσο και για την ψυχολογία. Εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, τότε εκμεταλλευτείτε το.

Photo by Mor Shani on Unsplash

«Δεν έχω χώρο»

Αν έχετε επιλέξει να γυμνάζεστε στο σπίτι τότε ένα απλό στρώμα γιόγκα αρκεί. Αν έχετε χώρο γι’ αυτό τότε σίγουρα μπορείτε να κάνετε ασκήσεις. Εφόσον μπορείτε να κινείτε άνετα τα χέρια και τα πόδια σας χωρίς να προσκρούετε σε τοίχο ή έπιπλα, μπορείτε να κάνετε γιόγκα, πιλάτες, σχοινάκι, βαράκια ή stretching. Κι αν η άσκηση σε στενό χώρο σας προκαλεί κλειστοφοβία, τότε εκμεταλλευτείτε το παρκάκι της γειτονιάς σας. Τα περισσότερα πλέον έχουν και όργανα γυμναστικής, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη την άσκησή σας.

«Νιώθω συνέχεια κούραση και εξάντληση»

Αν ακόμα και στο άκουσμα της λέξης «γυμναστική» νιώθετε κούραση ή εξάντληση, οι ειδικοί προτείνουν να ακούσετε το σώμα σας και τις ανάγκες του. Σκεφτείτε αν επιλέγετε τη σωστή ώρα για να γυμναστείτε. Μήπως αντί για το βράδυ να δοκιμάσετε να γυμναστείτε το πρωί; Αν έχετε περισσότερη ενέργεια το απόγευμα, προγραμματίστε τότε τη γυμναστική σας.

Αν το να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε είναι το πιο δύσκολο κομμάτι τότε, μπορείτε να ξεκινήσετε με μια μίνι προπόνηση σχεδιασμένη για εσάς, η οποία να έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ψυχολογική σας διάθεση. Με λίγα λόγια κάντε κάτι που σας θυμίζει το γιατί είναι ωραίο να κινείστε. Να θυμάστε ότι η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη για να «μετρήσει», λένε οι ειδικοί. Οι διατάσεις, η γιόγκα, το Pilates, το περπάτημα ή το τζόκινγκ είναι όλες εξαιρετικές επιλογές.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below