Εν έτει 2021, όπου τηλεόραση και κινηματογράφος έχουν εξελιχθεί, οι δυναμικές, ανεξάρτητες γυναίκες κυριαρχούν πλέον παντού στις οθόνες μας. Και όχι μόνο εκεί! Στην εποχή της αμφισβήτησης, οι σύγχρονες πρωταγωνίστριες έρχονται να δώσουν μια διαφορετική εκδοχή της γυναίκειας φύσης, να καταρρίψουν όλα τα διαστρεβλωμένα στερεότυπα της κοινωνίας και να αποδείξουν πως όταν θες, όλα είναι εφικτά.

Κάποιες από τις παρακάτω σειρές προσεγγίζουν κοινωνικά ζητήματα, όπως την ισότητα των δυο φυλών, τα δικαιώματα των γυναικών, την LGBTQ+ κοινότητα, τη σεξουαλικότητα και εν τέλει τη διαφορετικότητα.

Αν έχεις βρεθεί αντιμέτωπη ή σε έχει απασχολήσει, έστω και ένα από αυτά τα ζητήματα, τότε αυτές οι σειρές είναι για σένα.

  1. The bold type 


Σίγουρα έχεις ακούσει γι΄αυτήν τον τελευταίο καιρό. Η αρκετά δημοφιλής σειρά επικεντρώνεται στη φιλία ανάμεσα σε τρεις δυναμικές κοπέλες με διαφορετικό υπόβαθρο η καθεμιά, που εργάζονται στο Scarlet –το παγκοσμίου φήμης γυναικείο περιοδικό με έδρα την Νέα Υόρκη–, ενώ παράλληλα προσπαθούν να ισορροπήσουν στην προσωπική τους ζωή. Η σειρά είναι ανάλαφρη και ευχάριστη αλλά θα σε βάλει σε σκέψεις όσον αφορά τη γυναίκεια αλληλεγγύη, τη σεξουαλικότητα και το ρατσισμό. Το The bold type καταρρίπτει πολλά στερεότυπα και αποβάλει κάθε είδους slut shaming.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below

2. Pose 


Μια διαφορετική και πρωτότυπη σειρά του Νetflix. Το Pose δείχνει την αντιπαράθεση μεταξύ ζωής και κοινωνίας. Σε μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1987, όπου μια τρανς γυναίκα, οργανώτρια χορών βογκ, ιδρύει τον δικό της οίκο και γίνεται «Μητέρα» ενός ταλαντούχου, ομοφυλόφιλου χορευτή και μιας ιερόδουλης. Με πυρήνα την αποδοχή, η σειρά, καταφέρνει να αποτυπώσει την περιθωριοποίηση με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο. Θα ανακαλύψεις πολλά για την ομοφοβία, την LGBTQ+ κοινότητα, τη διαφορετικότητα και γενικά το προφίλ της τρανσέξουαλ γυναίκας της δεκαετίας του ‘80.

3. Sex and the city

Old but gold! Το Sex and the City αντικατοπτρίζει την πραγματική φιλία ανάμεσα σε τέσσερις, πετυχημένες, απελευθερωμένες, δυναμικές, φιλόδοξες γυναίκες, καθεμιά με τη δική της προσωπικότητα. Κάτω από την υπέρλαμπρη επιφάνεια της σειράς, κρύβονται αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις και τον φεμινισμό. Μια old time classic σειρά που σίγουρα θα σε εμπνεύσει τόσο στην επαγγελματική σου πορεία όσο και στην προσωπική σου ζωή.

4.Τhe queen’s gambit  

Σε αυτή την ιδιαίτερη σειρά, πρωταγωνίστρια είναι μια δυναμική παρουσία: η Μπεθ μένει ορφανή, όταν χάνει τη μητέρα της και μετά από περιπέτειες καταλήγει σε ένα ίδρυμα θηλέων. Εκεί, στο υπόγειο του κτιρίου, με μόνη συντροφιά τον επιστάτη, μαθαίνει να παίζει σκάκι. Σύντομα όταν εκείνος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια εκπληκτική παίκτρια, με κοφτερό μυαλό και μεγάλη αυτοπεποίθηση, την βοηθά να βρει τον δρόμο της προς την επιτυχία. Η σειρά αντιπροσωπεύει τον αυθεντικό φεμινισμό, με μια γυναίκα να θριαμβεύει σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο.

 

Από τη Τζίνα Μπλεμένου

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below