Α’ μέρος ρεπορτάζ

Β’ μέρος ρεπορτάζ

Γυναικοκτονία (femicide)
H εγκληματολόγος Νταϊάνα Ράσελ εισάγει τον όρο το 1976. Η Εγκληματολογία τον υιοθετεί το 1992 μετά από την κυκλοφορία του βιβλίου «Femicide: The Politics of Woman Killing», μια συλλογή δοκιμίων που υπογράφει η ίδια η Ράσελ από κοινού με την ακαδημαϊκό Τζιλ Ράντφορντ.

Διακήρυξη του Πεκίνου,αυτή η άγνωστη
Το 2020 συμπληρώνονται 25 χρόνια από την παγκόσμια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995 στο Πεκίνο. Από αυτήν προέκυψαν η Διακήρυξη και η Πλατφόρμα Δράσης που υιοθετήθηκαν από 189 χώρες για δώδεκα τομείς: τη φτώχεια, την εκπαίδευση και κατάρτιση, την υγεία, τη βία, τις ένοπλες συγκρούσεις, την οικονομία, την εξουσία και τη λήψη των αποφάσεων, τους θεσμικούς μηχανισμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέσα ενημέρωσης, το περιβάλλον και τα κορίτσια. Στην παράγραφο 118 της Διακήρυξης αναγνωρίζεται ότι «η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις κατά των γυναικών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους.

Έμφυλη βία…
…είναι η βία που ασκείται σε κάποιο πρόσωπο εξαιτίας του φύλου του.Οταν μιλάμε για έμφυλη βία κατά των γυναικών αναφερόμαστε σε αυτή που ασκείται ενάντια σε θηλυκότητες ανεξαρτήτως του εθνικού, κοινωνικού, μορφωτικού, θρησκευτικού, οικονομικού ή άλλου υποβάθρου τους.

Πρωτοβουλίες πολιτών
Ομάδες που δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν το κοινό για περιπτώσεις έμφυλης βίας καθημερινά. Μια τέτοια εξαιρετική πρωτοβουλία είναι η δημιουργία του χάρτη καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης βίας.Από το 2016 συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις έμφυλης βίας (γυναικοκτονίες, σωματική βία/ξυλοδαρμούς, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική και λεκτική παρενόχληση, παρενόχληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο χώρο εργασίας, πλημμελή αντιμετώπιση έμφυλων εγκλημάτων από τις Αρχές, trafficking) δημιουργώντας ένα δημόσιο αρχείο περιπτώσεων έμφυλης βίας στην Ελλάδα. Το 2016 συγκεντρώθηκαν 133 περιπτώσεις, 132 το 2017, 122 το 2018 και 77 μέχρι τις 14/11/2019.
facebook.com/SexHarassMap/

 

Χωρίς συναίνεση – Μια μεγάλη νίκη
«Οποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη». Η συμπερίληψη της συναίνεσης στον ορισμό του βιασμού, η τροποποίηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα, ήταν μία νίκη για τις γυναίκες το 2019. Την ίδια χρονιά, στην 108η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, συμφωνήθηκε ότι η βία και η παρενόχληση στο χώρο της εργασίας συνιστούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναμένουμε ωστόσο οι αποφάσεις να «περιβληθούν με νομικό ένδυμα».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below