Αν πιστέψατε ότι ο Πάπας κυκλοφορεί φορώντας φουσκωτά μπουφάν με την υπογραφή του οίκου Balenciaga, να σας ενημερώσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη σας «ξεγέλασε». Δεν είναι η πρώτη φορά που μία εικόνα τεχνητής νοημοσύνης γίνεται viral, ωστόσο καμία δεν είχε καταφέρει να παραπλανήσει τόσο γρήγορα τόσους πολλούς ανθρώπους όσο του Πάπα Φραγκίσκου. Μπορεί ένα μεγάλος μέρος της δημοτικότητας της να οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την μοιράστηκαν κυρίως για πλάκα, ωστόσο ο Πάπας της Balenciaga μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο viral συμβάν παραπληροφόρησης – αποτέλεσμα της τεχνολογίας deepfake.

Ο σταυρός ήταν εκεί. Το ίδιο και το zucchetto καπέλο του. Πριν μερικές ημέρες τον κύκλο του διαδικτύου έκανε μία άλλη ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα. Ο Donald Trump με χειροπέδες στα χέρια να συνοδεύεται από μια ομάδα αστυνομικών.

Όλα ξεκίνησαν στο διαμέρισμα ενός 31χρονου οικοδόμου από το Σικάγο, ο οποίος είχε την ιδέα να δημιουργήσει τις εικόνες ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Το αποτέλεσμα της κατανάλωσης «μαγικών» μανιταριών ήταν μια εικόνα του Πάπα μέσα σε ένα αστείο μπουφάν, κατά τα λεγόμενά του.

Τα σχόλια ήταν πολλά. «Αν ο διάβολος φοράει Prada, τότε ο Πάπας φοράει Balenciaga;», αναρωτήθηκε ένας χρήστης στο Twitter. Ενώ κάποιος άλλος δήλωσε, «Τι φορούν τα πλουσιόπαιδα στο Soho αυτή τι στιγμή».

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Μπορούμε να προστατευτούμε από την προπαγάνδα της τεχνητής νοημοσύνης; Κι αν ναι, πώς;

Στις ενδυματολογικές επιλογές του Πάπα Φραγκίσκου πάντα κρύβονται συμβολισμοί, ωστόσο από το πρώτο λεπτό που είδαμε την εν λόγω φωτογραφία δυσκολευτήκαμε να αντιληφθούμε τι θα μπορούσε να συμβολίζει ένα oversized puffer μπουφάν με την υπογραφή του Demna για την εικόνα του αργεντινού ιερέα.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Μπορούμε να προστατευτούμε από την προπαγάνδα της τεχνητής νοημοσύνης; Κι αν ναι, πώς;

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below