To Marie Claire έδωσε το παρόν στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του Έλληνα World Class Bartender που διοργανώθηκε πριν από λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας και ανέδειξε νικητή τον Νίκο Σουρμπάτη από το bar The Clumsies, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μεγαλύτερο διαγωνισμό της bartending κονότητας, το World Class Global Finals, τον Σεπτέμβριο στη Γλασκόβη. Τρεις από τους δώδεκα συνολικά διαγωνιζόμενους ήταν γυναίκες bartenders που εντυπωσίασαν με την τεχνική, τη δημιουργικότητα και την άψογη παρουσίαση των δημιουργημάτων τους. Μία από αυτές, η Μυρσίνη Σπανέλη Bar Manager του Athénée αναδείχτηκε επιλαχούσα. Την αναζητήσαμε για να ανακαλύψουμε περισσότερα για το χαμογελαστό κορίτσι με τις “μαγικές” ικανότητες πίσω από την μπάρα.

Πότε βρέθηκες για πρώτη φορά πίσω από την μπάρα και πως αποφάσισες να μείνεις εκεί;
Ήμουν σχεδόν 18 χρονών και πήγαμε να δουλέψουμε για πρώτη φορά σεζόν στην εξωτική Γλύφα του Βόλου με την καλή μου φίλη την Αλεξάνδρα αφού ο θείος της είχε ένα μπαρ εκεί. Η απόφαση να μείνω στο χώρο ήρθε λίγα χρόνια αργότερα. Αρχικά ήθελα να γίνω σεφ, αλλά μόλις συνειδητοποίησα ότι θα ήμουν «κλεισμένη σε μια κουζίνα» και ότι για να πετύχω έπρεπε να ακολουθήσω ένα πιο μοναχικό δρόμο, καθώς οι ομάδες των σεφ σπάνια έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο στο εστιατόριο, τότε συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να αποποιηθώ το υπερ-κοινωνικό κομμάτι του εαυτού μου και κατάλαβα ότι αυτό το επάγγελμα δεν είναι για μένα. Αλλά η σφραγίδα αν θες να το πω και έτσι, μπήκε όταν ήρθε αυτή η «έκρηξη» στον κλάδο του bartending, η οποία ανέδειξε όλο το δημιουργικό κομμάτι που βρίσκεται από πίσω. Τότε πλέον ναι ήξερα ότι αυτή θα είναι η δουλειά μου!

Ποιο είναι το κοκτέιλ που σου ζητούν πιο συχνά στο bar που βρίσκεσαι τώρα και ποιο το δικό σου αγαπημένο σε σχέση με τον χαρακτήρα, το ύφος του συγκεκριμένου μπαρ;
Το Athénée, το παλαιότερο κατάστημα εστίασης στην Αθήνα είναι ένα μαγαζί που στο μπαρ του συνηθίζεται να πίνουν Dry Martini αλλά και Negroni!  Το δικό μου αγαπημένο όμως είναι το “Hybro” Americano, ένα twist της θρυλικής συνταγής μαγειρεμένο με ελιά και σιδερίτη ή αλλιώς τσάι του βουνού, σε κενό αέρος!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου απόσταγμα για ένα κοκτέιλ και τι επιλέγεις εσύ να πιείς όταν βγαίνεις έξω;
Νομίζω πως έχω μία ιδιαίτερη προτίμηση στο gin και το mezcal! Όποτε ανάλογα και την περίσταση προτιμώ ένα καλοφτιαγμένοTanqueray No. TEN & Tonic ή ένα neat Casamigos mezcal με ένα κομμάτι καλού πάγου!

Παρατηρώντας την κουλτούρα των cocktail να αλλάζει διαρκώς στην Ελλάδα και να εξελίσσεται, βλέπεις και εσύ από την δική σου πλευρά της μπάρας να αλλάζουν αντίστοιχα και οι επιλογές των πελατών σου; Να αναζητούν δηλαδή νέες γεύσεις και να μην μένουν απλά στις ίδιες επιλογές όπως για παράδειγμα gin tonic;
Το κοινό πάντα θα χωρίζεται σε κάποιους που επιλέγουν κλασικά σερβιρίσματα, όπως για παράδειγμα ένα Old Fashioned αλλά και σε κάποιους που αναζητούν νέες γεύσεις και θέλουν να πειραματιστούν. Επιτρέψτε μου όμως να υπερασπιστώ τους καλεσμένους λέγοντας ότι θα διστάσουν να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο όταν απέναντί τους έχουν ένα bartender που δεν τους έχει «κερδίσει» ακόμα (όπως και εγώ η ίδια άλλωστε).

Στη δοκιμασία The Wanderlust χρησιμοποιήσατε Ketel One, Don Julio, Tanqueray No.TEN, Zacapa Solera 23, Cardhu 12yrs, Johnnie Walker Gold Label Reserve. Ποιο είναι το αγαπημένο σου;
Είναι όλα τους συγκλονιστικές βάσεις για την ανάμειξη, όμως όπως σας είπα και πριν το gin έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου! Tanqueray Νο. TΕΝ it is!

3 από τις 12 φιναλίστ ήσασταν γυναίκες. Η αναλογία αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στο χώρο του bartending στην Ελλάδα;
Νομίζω πως είμαστε αρκετά λιγότερες στην πραγματικότητα από αυτό το ποσοστό. Κάτι βέβαια που με τον καιρό αλλάζει υπέρ της αύξησης των γυναικών επαγγελματιών πίσω από την μπάρα.

Πιστεύεις πως υπάρχει προκατάληψη σε σχέση με τις ικανότητες μιας γυναίκας bartender;
Φυσικά και υπάρχει, κάτι που προκαλείται είτε από τους άντρες είτε τις ίδιες γυναίκες του χώρου. Οι σοβαρές επαγγελματίες όμως φαίνονται και τις αποδέχεται και ο χώρος αναλόγως.

H τελευταία δοκιμασία του World Class ήταν εμπνευσμένη από «το ταξίδι», την περιπλάνηση και τη διαρκή αναζήτηση νέων γεύσεων. Σε ποιο μέρος του πλανήτη θα ήθελες να απολαύσεις τα κοκτέιλ που έφτιαξες για το “The Wanderlust”;
Σε όλα τα μέρη που δεν έχω επισκεφτεί ακόμη! Άλλωστε η Ιθάκη μου θέλω να είναι μια συλλογή από όσα περισσότερα μίλια στον κόσμο μπορώ να μαζέψω!

Ο παγκόσμιος τελικός του World Class Competition 2019 είναι στις 25 Σεπτεμβρίου στη Γλασκόβη. Τι θα μας σέρβιρες για να μας μεταφέρεις νοερά στην Σκωτία αλλά και στην μεγαλύτερη γιορτή της κοινότητας του bartending;
Rob Roy είναι η μόνη απάντηση! Ένα καλοφτιαγμένο Σκoτσέζικο Cardhu Rob Roy!

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below