Τα τελευταία έξι χρόνια ο αρχιτέκτονας Philippe Villeneuve επέβλεπε τις εργασίες στην Παναγία των Παρισίων, μέχρι που το σπουδαίο αυτό μνημείο έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να υποστεί φοβερές ζημίες και να κινδυνέψει να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Ευτυχώς όταν πια η πυρκαγιά έλαβε τέλος στις 15 Απριλίου του 2019 φάνηκε πως ο φέροντας οργανισμός του κτιρίου είχε διασωθεί.

Το δυσάρεστο γεγονός είναι πως το χαρακτηριστικό βέλος του ναού και η στέγη είχαν καταρρεύσει. Από τότε ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση γύρω από το πώς πρέπει να αποκατασταθεί η ζημία. Πολλοί αρχιτέκτονες πρότειναν μία «δημιουργική» ανοικοδόμηση, εντάσσοντας σύγχρονα υλικά και γεωμετρίες στον καθεδρικό ενώ άλλοι υποστήριξαν πιο συντηρητικές και κλασσικές λύσεις που συνάδουν με το στυλ και την εποχή που το κτίριο ανοικοδομήθηκε.

Ο Villeneuve είναι της γνώμης πως πρέπει να ξαναχτιστεί το κτίριο έτσι ακριβώς όπως ήταν. Πιο συγκεκριμένα είπε “Για μένα, πρέπει όχι μόνο να ανακατασκευάσουμε το βέλος αλλά να το επαναδημιουργήσουμε ακριβώς έτσι όπως ήταν. Σύμφωνα με το Χάρτη της Βενετίας οφείλουμε να αποκαταστήσουμε κάθε ιστορικό κτίριο στην προηγούμενη μορφή του”.

Από την άλλη ο Emmanuel Macron είναι της γνώμης πως ο συνδυασμός παραδοσιακού και μοντέρνου, πάντα με σεβασμό στην ιστορικότητα θα ήταν καλύτερη λύση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας μία σύγχρονη αποκατάσταση θα ήταν φόρος τιμής στον Viollet le Duc, τον αρχιτέκτονα που δημιούργησε το βέλος του ναού τον 19o αιώνα. Ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας διαφωνεί καθώς θεωρεί ότι η προσθήκη του 19ου αιώνα ταιριάζει απόλυτα με το μεσαιωνικό κτίριο και δεν πρέπει τώρα να προστεθεί κάτι παράταιρο.

Ο Γαλλικός λαός φαίνεται να συμφωνεί με τον Villeneuve καθώς μέσα από μία ψηφοφορία που έγινε στο YouGov αποδείχθηκε πως το 54% των Γάλλων θέλουν να ξαναχτιστεί μία ολόιδια Notre Dame, ενώ μόλις το 25% επιθυμία μία πιο σύγχρονη προσέγγιση.

Προς το παρόν η κυβέρνηση Macron δεν έχει ανακοινώσει κάποια απόφαση και ένας παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.